Biserica iezuită și Moscheea Sultanului Biruitor (numită în documente și Geamia ilustră și mare/djami șerif-i kebir) sunt vestigiile din Piața Sf. Gheorghe despre care toți cei implicați, arheologi, proiectanți, Primăria Timișoara și Comisia Națională de Arheologie, au căzut de-acord că trebuie păstrate în situ și puse în valoare.
Proiectantul a propus o soluție de restaurare, susţinută şi de arheologi, în care zidurile erau desfăcute piatră cu piatră, impermeabilizate chimic și reconstruite pe o fundație nouă, rezistentă. Varianta aceasta a fost respinsă însă de Comisia Națională, care a sugerat găsirea unei soluții de conservare a structurii originale.
Până atunci însă, vestigiile care au rezistat sute de ani în pământ, se deteriorează zi după zi, sub acțiunea razelor de soare, a ploii și a altor factori. În zidul geamiei, cărămizile au început deja să se fisureze și să se surpe din cauza uscării bruște.
„Este o chestiune de câteva luni până când distrugerile vor fi iremediabile, iar zidul geamiei se va prăbuși, dacă nu se va interveni cât mai urgent cu o metodă eficientă de conservare. Deteriorarea este de pe acum vizibilă”, avertizează prof.dr. Florin Drașovean, coordonatorul echipei de arheologi care a descoperit Moscheea Sultanului și Biserica iezuită.
Prof.dr. Florin Drașovean a înaintat în cursul zilei de marţi un memoriu pe această temă Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Naţional Timiş, Ministerului Culturii şi Cultelor şi Comisiei Naţionale de Arheologie.
Articole pe aceeași temă:
Cum va arata proiectul de amenajare a vestigiilor din Piata Sf. Gheorghe
Au reinceput cercetarile arheologice in Piata Sf. Gheorghe
Citiți principiile noastre de moderare aici!