Insulele Lofoten, Norvegia
În interiorul Cercului Arctic, în tărâmul soarelui de la miezul nopții, se află un arhipelag cu insule stâncoase, unde atmosfera este pe cât de calmă, pe atât de surprinzătoare. Cu o mulțime de peisaje de vis, Traseul Național Turistic Lofoten este relativ drept și străbate insulele, oferind o mulțime de oportunități de a admira panoramele superbe. În timp ce pedalezi peste poduri și tunele subterane care leagă insulele, vei putea admira cabane de pescari de un roșu strălucitor, denumite ”rorbuer”, cocoțate pe piloni, deasupra golfurilor liniștite. Nu rata, de-a lungul acestei piste, Lofotens hus, o galerie într-o fostă fabrică de procesare a peștelui, în localitatea Henningsvaer, ce prezintă lucrările artiștilor din epoca de aur a Norvegiei. Alte muzee de-a lungul turei oferă o imagine interesantă asupra istoriei lungi a acestei regiuni, precum Galeria Espolin, în Kabelvåg, ce se mândrește cu picturi ale lui Kaare Espolin Johnson, sau Muzeul Vikingilor Lofotor, în Bøstad. Chiar la sfârșitul drumului, vei da peste un sat cu o denumire ciudată – Å (ultima literă din alfabetul norvegian) – unde se află un muzeu istoric în aer liber, ce include o fierărie și o brutărie încă funcțională din secolul al XIX-lea.
Sardinia, Italia
Un amestec de plaje cu nisip alb, strălucitor, dune gigant și structuri megalitice misterioase, acesta este peisajul pe care bicicliștii care vor alege să pedaleze prin a doua insulă ca mărime din Italia îl vor putea admira. Începe excursia din populara stațiune Alghero și îndreaptă-te spre sud, atât cât dorești, de-a lungul coastelor estice și vestice ale Sardiniei, lăsând peisajul să-ți fie ghid. La doar câteva minute de plajele aglomerate din Alghero se află Nuraghe di Palmavera, un complex de ”nuraghi” (edificii megalitice specifice acestei insule), în formă de conuri ce datează din Epoca Bronzului. Pedalând de-a lungul rutei deluroase care urmărește coasta stâncoasă vei putea face o mulțime de opriri pentru a degusta specialități locale precum cârnați de porc mistreț, miere de eucalipt și vinuri din struguri indigeni. Vechiul oraș Tharros, odinioară un port enorm fondat de fenicieni, se ridică deasupra Golfului Oristano și este acum un muzeu în aer liber, unde vizitatorii pot admira coloane corintice, o acropolă cartaginiană și un templu punic. Aceste ruine antice, alături de nisipul colorat din cuarț, din Is Arutas, fac această porțiune a traseului extrem de interesantă. Mai la sud, de-a lungul coastei vestice a Sardiniei, cicliștii vor da peste superba Costa Verde – o porțiune de aproape 50 de kilometri, unde tufele de ienupăr și alte plante mărginesc dune de nisip de 50 de metri, cele mai înalte din Europa. O altă zonă superbă, cu o istorie bogată este insula Sant’ Antico, care este accesibilă doar printr-un dig îngust.
Coasta Dalmată, Croația
Coasta Dalmată este presărată cu insule mici și mari, sclipitoare și demodate. Cele ce pot fi traversate cu bicicleta sunt accesibile cu feribotul, mai ales din localitatea Split. Dacă acest oraș este unul dintre cele mai cunoscute din zonă, insula Brač este faimoasă pentru calcarul lucios și atmosfera izolată. Traseul din Splitska, un port antic roman în nord, la Bol pe coasta opusă duce cicliștii într-o excursie printre sate micuțe, unde localnicii încă se mai plimbă pe măgari. Pedalarea prin insula Hvar este o lecție în contraste. Drumurile își schimbă brusc direcția și trec prin dealuri pustii, printre tufe de salvie sălbatică și oregano, în timp ce vânzători ambulanți îi îmbie pe trecători cu produse din lavandă și lichior de cireșe. În Stari Grad, unul dintre principalele orașe de pe insulă, vei putea admira Tvrdalj, palatul de vară al poetului croat Petar Hektorović, din secolul al XVI-lea, ascuns într-un golf îngust. De acolo ai o mulțime de opțiuni, trasee ce trec printre sate la malul mării. Cea mai îndepărtată insulă locuită din Dalmația,Vis, este presărată de sate pescărești liniștite, câmpuri și vii. Insula era odinioară frecventată de romani pentru băile termale, ale căror urme încă mai sunt vizibile.
Peloponez, Grecia
Pedalând pe marginea nord-estică a peninsulei Peloponez vei putea descoperi adevărata față a Greciei, diferită de imaginea populară drept Mecca a turiștilor dornici de plajă și petreceri. De-a lungul traseului dintre Poros și vechiul Corinth, excursioniștii vor putea admira localnici în viața lor de zi cu zi – în timp ce vând smochine proaspete și portocale, pe marginea drumului, sau încărcând struguri proaspeți în camioane. Epidaurus, ce se mândrește cu un teatru bine prezervat din secolul al IV-lea, ce poate să găzduiască 13.000 de oameni, poate fi vizitat parcurgând drumuri mărginite de vie, ce traversează dealuri acoperite cu arbori de rodii, citrice, smochine și nuci. Pe drumul spre Nafplio, unul dintre cele mai frumoase orașe de coastă în Peloponez, cei atenți vor putea vedea vechiul pod Mycenae. Probabil cel mai popular loc din Grecia este situl arheologic Olympia, un fost sit de rugăciune pentru zei, dar și locul unde atleții au concurat pentru prima dată la Jocurile Olimpice.
Munții Pădurea Neagră, Germania
Petrecând chiar și o săptămână în Parcul Natural Pădurea Neagră, aflat la granița Germaniei cu Elveția și Franța, este o experiență de neuitat pentru cicliștii care vor traversa pajiști și munți, sate cu cabane din lemn, castele impresionante și rezervații naturale superbe. Chiar și începătorii pot parcurge această regiune ce pare a fi desprinsă din basme, pentru că traseul sudic elimină urcările dificile din zonele împădurite. Cea mai dreaptă pistă începe în Hinterzarten, la peste 900 m altitudine. O vizită la Muzeul Schiatului din acest oraș este o excursie în timp, la începuturile acestui sport în 1890, pe cel mai înalt vârf din Pădurea Neagră, Feldberg. În continuare, lacul glaciar Titisee, adânc de 40 de metri, este un testament al Epocii de Gheață. Iubitorii de natură vor vrea să facă un ocol în Cheile Wutach, o rezervație naturală intactă, cunoscută drept „Marele Canion al Germaniei”, ce se mândrește cu o mulțime de orhidee, narcise și alte flori colorate. Pedalând în medievalul Waldshut, care încă mai are două porți fortificate, poți admira râul Rin, ce se îndreaptă spre Elveția. Inima regiunii, Freiburg, este cunoscută pentru canalele sale și catedrala gotică distinctă datorită clopotniței înalte de 115 metri, ce poate fi escaladată de cei curajoși.
Tu ce alt traseu ai adăuga pe această listă?
Articole pe aceeași temă:
Top 10 cele mai frumoase orase medievale din Germania
Top 10 lucruri pe care le poti face vara in Norvegia
Teatru si opera printre ruinele antice din Atena
Top 10 cele mai frumoase trasee de bicicleta
Exploreaza Tara Hategului pe bicicleta!
Excursii colorate de toamna: cele mai pitoresti trasee de bicicleta din SUA
Pe ruta celor trei castele in Letonia
Pentru neinfricati: top 10 cele mai periculoase trasee pentru drumetii
Citiți principiile noastre de moderare aici!