Vă reamintim, Primăria Timișoara face chetă ca să ridice, la 30 de ani de la revoluție, un monument dedicat evenimentelor din decembrie 1989, despre care se discută încă de acum cinci ani. Apelul a fost făcut abia acum câteva zile cu mai puțin de o lună și jumătate înainte de comemorări.
„Donează pentru Monumentul Revoluției! În decembrie 1989, lumea întreagă era cu ochii ațintiți asupra Timișoarei, urmărind cu emoție curajul nebunesc al timișorenilor de a înfrunta un sistem opresiv dintre cele mai bine puse la punct din istorie, consolidat în cei aproape 50 de ani comunism. Nu avem voie să uităm ce s-a întâmplat atunci, să-i uităm pe cei ce și-au jertfit viața pentru ca noi, astăzi, să fim liberi! Lansăm, astăzi, inițiativa de strângere de fonduri pentru realizarea în Timișoara a unui Monument al Revoluției din Decembrie 1989, la 30 de ani de la câștigarea prin jertfe și riscuri a libertății”, scria Nicolae Robu pe Facebook, în 5 noiembrie.
Donațiile se pot face direct pe site-ul Primăriei Timișoara și pornesc de la 25 de lei. Banii ajung în conturile Uniunii Artiștilor Plastici din România, filiala Timișoara.
Ideea monumentului a fost lansată inițial în anul 2014, la 25 de ani de la revoluție, când consilierii locali au alocat 775.000 de lei, peste 160.000 de euro, pentru statuie. Monumentul ar fi trebuit să fie realizat de artistul plastic timișorean Luigi Varga, membru al UAP, și ar fi trebuit să fie amplasat între Podul Maria și Catedrală, în Parcul Catedralei. Era vorba despre un complex sculptural cuprinzând 12 piese din fontă, contururile unor siluete umane.
Până la urmă s-a renunțat la idee, pentru că primăria avea alte priorități. Iată că nici acum nu s-au găsit bani, astfel că se face o campanie de strângere de fonduri. Monumentul va fi același, gândit de sculptorul Luigi Varga.
Primarul Nicolae Robu crede că nu este târziu că s-a pornit abia acum campania de strângere de fonduri și că au fost probleme birocratice.
„Au fost mai multe impedimente, inclusiv în privința funcționalității conturilor. Am vrut mai întâi să mergem pe Asociația TM2021, dar, ea devenind de utilitate publică, se supune în mare măsură legilor din sectorul public și atunci apăreau foarte mari complicații. Până la urmă, am ajuns pe conturile Uniunii Artiștilor Plastici, filiala Timișoara. Nu am vrut să mergem pe orice asociație, ci pe una care să nu creeze reținere la cei cărora noi ne adresăm cu rugămintea să contribuie”, explică Robu, care susține că primăria nu a avut bani să ridice un astfel de monument.
Nu este sigur însă că îl vom și avea anul acesta, pentru că este foarte puțin probabil să se adune jumătate de milion de euro pentru un monument din bronz.
„Dacă reușim să strângem fondurile, va fi făcut până în luna decembrie, pentru că într-un timp scurt se poate turna în bronz. Dacă până în pragul zilelor aniversare și comemorative nu avem banii, nu se va reuși. Suma nu este mică, este undeva în jur de 450.000 de euro”, mai precizează primarul.
Potrivit lui Nicolae Robu, la câteva ore de la demararea campaniei de strângere de fonduri s-au adunat puțin peste 1.000 de lei. Primul donator a fost chiar edilul-șef.
„Eu am donat primul. Mie mi-a venit ideea să recurg la un asemenea mecanism pe care unii îl critică. Știam că voi fi criticat pentru asta, dar mi-am asumat”, conchide primarul Timișoarei.
Se pot dona sume pornind de la 25 de lei, direct pe site-ul PMT. Se poate dona o singură dată sau lunar, atât lei, cât și euro sau dolari.
Articole pe aceeași temă:
Primarul Robu cere bani de la timișoreni: Donează pentru Monumentul Revoluției!
Timisoara nu va avea un nou monument la 25 de ani de la Revolutie: se face concurs de solutii!
Trimite articolul
XIa de la fantani! fgm
Să doneze și liderul USR, DNA Bârnă, că are de unde!
La banii lui ,putea dona jumatate din suma.
Robu nu e in stare sa tina aprinsa flacara din cimitir.
Cum așa, domnu Robu? Aveți 750 de mii de euro de spart pe niște fântâni inutile în giratorii, regândiți prioritățile!
Proști să fie ăia care doneaza, a ajuns administrația mai rău decât în mandatele lui Ciuhandu!
Ba obositule fa cheta pentru spitale, ca sunt infecte cele existente trebuie darmate nu renovate. Cu ce ajuta monumentu cetateni ? Le da cumva de mancare. Imi pare rau ca ajungem sa investim in mimicuri si nu in bunastarea populatie
Urata cale de acces la monument. Care nici el nu e f frumos.
Cred ca era mai simplu daca se organiza un concurs si monumentul castigatorului sa fie expus apoi. Castigatorul avea monumentul expus si castiga notorietate si orasul avea monument gratis (sau platea materialele).
Ma apuca durerile de cap cand ma gandesc la ce valoare v-a trece in patrimoniu Timisoarei ( la 170000 EURO valoare aprobata de CLT sau la 520000 EURO) Curte de Conturi ar trebui sa verifice si nu numai ea. Daca nu stii sa folosesti caile legale de rezolvare a problemei si nici nu faci demersurile legislative necesare, mai bine lasi locul celor care sunt in stare si stiu…..
care revolutie?????????????
Asi dona dar dupa cum vad ce fel de statuie vreti sa faceti mai bine lasa.Nu mai stim sa facem statui fratilor? Haloo Primaria,cei aia,o gramada de fiare contorsionate pe cine reprezinta?