„Azi (marți, 26 ianuarie), la Poşta Mare, ies de la casierie şi în hol am văzut o fază jalnică și penibilă. Văd un bărbat ce trăgea de un cărucior pe scări. Nimic deosebit. Am crezut că îl urcă pentru cineva. Mai fac 2-3 paşi şi văd după acel bărbat, care trăgea de zori de cărucior, un invalid care nu avea picioare, se târa pur şi simplu pe scări să le urce. Astea toate fiind spuse, este lege pentru a se evita astfel de situații. Legea care te obligă să ai rampă pentru handicapați. Poșta mare duce lipsă de așa ceva”, ne-a scris Adrian.
Poșta Mare din Timișoara nu are o rampă fixă pentru persoanele cu dizabilități, dar, din ce spune directorul acestei instituții, oficiul dispune de o rampă mobilă, care poate fi solicitată de cei care au nevoie. Acest lucru se poate face de către un aparținător al persoanei cu dizabilități, la fiecare oficiu poștal din județ, ori la numărul de telefon 0256 491 999 de către persoana cu dizabilități, pentru orice oficiu poștal din Timiș care nu are rampă fixă.
„Noi, toate oficiile județene de poștă din Timiș, avem rampă mobilă pentru așa ceva. La clădirea Poștei Mare vom avea și rampă fixă, anul acesta imobilul intră în renovare și este prevăzută această rampă fixă. Și Poșta Mare, dar și oficiile poștale din județ au rampă mobilă. Există un birou, chiar în față, sau în orice oficiu poștal din județ, iar dacă cineva solicită rampa mobilă vine personalul și o instalează. Trebuie să solicite rampa la ghișeu sau poate suna la numărul de secretariat. La Poșta Mare, poate suna la 0256 491 999 și să solicite rampa mobilă. Pe acest număr de telefon poate să sune pentru orice parte a județului, pentru orice oficiu poștal. Cei de la secretariat informează imediat unitățile poștale din teritoriu. La unele oficii rampele sunt fixe, la altele avem rampă mobilă”, spune Nicolaie Avram, directorul Oficiului Județean de Poștă Timiș.
Reprezentanții asociațiilor persoanelor cu dizabilități se lovesc de astfel de situații zi de zi.
„Noi am mai făcut sesizări când am întâlnit astfel de situații în mai multe locuri din oraș. Conform legii, toate instituțiile ar trebui să aibă rampă amenajată pentru persoanele cu dizabilități. Ne-am mai lovit de astfel de situații, mai sunt locații unde nu sunt rampe. Până și Catedrala Mitropolitană din Timișoara are rampa care iese într-adevăr pe lateralul catedralei, dar nu știu dacă o persoană cu dizabilități ar putea să urce singură pe această rampă”, spune Ovidiu Ariesan, vicepreședintele Asociației Handicapaților Locomotor Timișoara.
Conform conducerii asociației, „existenţa rampelor nu înseamnă însă, neapărat, respectarea legii. În mod normal este prevăzut ca rampa să aibă o înclinaţie între 5 şi 8 la sută şi să fie prevăzută şi cu alte elemente de siguranţă. Este vorba despre două balustrade laterale pentru mâna curentă: una la nivel normal, pentru persoanele cu handicap locomotor fără scaun de rotile şi una pentru cei în cărucior. Acestea sunt cerinţe esenţiale de calitate care trebuie respectate”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!