Povestea blocurilor neintabulate a ieșit la iveală acum câțiva ani. Practic, blocurile B8-B12, cinci la număr, au fost date în folosință pe vremea fostei administrații, în anul 2009, deși nu aveau autorizație de construire și nu au fost intabulate.
Viceprimarul Traian Stoia a început discuțiile cu reprezentanții Agenției Naționale de Locuințe încă din 2013, dar până acum nu s-a rezolvat nimic. Au apărut noi probleme în momentul în care s-a aflat că municipalitatea nu are contract cu o firmă de evaluare. Robu spune că abia acum vor ajunge la final procedurile.
De mai bine de doi ani, cei care locuiesc în blocurile în cauză plătesc chirii uriașe, mai ales că unii dintre ei au împlinit 35 de ani. N-au putut să-și cumpere apartamentele și încă nu o pot face, până când primăria nu intră în legalitate.
„S-au vândut destul de multe apartamente, dar au rămas câteva blocuri la care nu s-a putut trece la vânzare, din cauză că se impuneau niște operațiuni de evaluare și primăria nu a avut contract cu nicio firmă de evaluare. Abia acum s-a încheiat licitația și în perioada următoare vor putea fi vândute și acele locuințe. Eu am dat dispoziție să se parcurgă toate etapele acestea pregătitoare cât mai repede, pentru că este păcat de tinerii care au acele locuințe să plătească chirii majorate, fără niciun rost. Eu cred că în câteva săptămâni vor putea fi cumpărate”, ne-a declarat, marți, edilul Timișoarei.
Chiriașii acuză primăria: Suntem la limita disperării
Pe de altă parte, oamenii acuză primăria că nu vinde locuințele pentru a aduna bani mai mulți din chirii, susținând chiar că taxele sunt uriașe. Cei 200 de chiriași au trimis o petiție către Primăria Timișoara, mai ales că, spun ei, au tot încercat să ajungă în audiență la primar și nu au fost primiți.
„Ultimele 80 de apartamente în regim de închiriere, construite prin Agenția Națională de Locuințe în Timișoara, au fost date în folosință în 2009, fără autorizație de construcție și neintabulate. Chiriașii au primit locuințele atunci fără a fi racordate la utilități și mulți au fost nevoiți să se mute cu copiii, chiar dacă nu aveau curent, apă sau gaz. Dacă racordarea la utilități s-a făcut după câteva luni, doar după câțiva ani s-a început lent intrarea în legalitate (autorizații de construcție), iar demersurile pentru intabularea s-au făcut abia la finele anului 2015, începutul anului 2016. Cu toate acestea, apartamentele nu sunt nici azi scoase la vânzare, iar în Timișoara nu se construiesc alte apartamente (ultimele fiind chiar acestea, inaugurate acum 7 ani) din lipsă de fonduri. Dacă aceste apartamente ar fi vândute, s-ar strânge sume importante și la bugetul local (Primăria beneficiază de 1%), dar ar fi și un argument în plus ca ANL să construiască altele noi. Încă din 2010 chiriașii aveau posibilitatea să cumpere apartamentele la prețul stabilit anual, de Guvern, dar în Timișoara acest lucru nu a fost posibil pentru toate blocurile ANL, pentru cele de la B8 – B12 lipsind documentele (respectiv autorizații/intabulări, evaluări)”, se arată în petiție.
Potrivit chiriașilor, lunar, o familie cu doi copii, cu două salarii de circa 1.500 de lei, adică un venit mediu pe membru de familie de 750 de lei, plătește peste o treime din venituri pe chirie și întreținere – între 1.030 și 1.150 lei. La acestea se adaugă și alte cheltuieli cu utilități (gaz/curent/televizor/telefon) de minim 400 lei/familie, astfel încât costurile cu întreținere și utilități ajung la 1.500 de lei/familie/lunar, sume care depășesc de cele mai multe ori un salariu, susțin oamenii.
Ei acuză chirii crescute de 10-12 ori, „din cauza stabilirii unui preț de inventar nerealist de către primărie”.
„Astăzi, chiria ajunge la prețul pieței, respectiv 652 lei/apartament cu 2 camere și 530 lei/1 cameră, fără alte facilități. În plus, pe timp de iarnă, întreținerea depășește 500 de lei/lunar/apartament din cauza supradimensionării centralelor termice de scară și a reglajelor realizate de societățile comerciale angajate de primărie, pe lângă nepăsarea și lipsa de atitudine a funcționarilor primăriei care răspund de blocurile ANL”, mai scrie în petiția trimisă de chiriași.
Oamenii cred că miza acestui blocaj o reprezintă, de fapt, cei aproximativ 10.000 de euro încasați lunar din chirii, adică 120.000 de euro/an pentru cinci blocuri construite de stat și pentru care primăria nu a investit nimic.
„În loc să își îndeplinească misiunea socială pentru care au fost construite, blocurile ANL au devenit, din păcate, o vacă bună de muls, pe spatele unor familii de tineri, cu mulți copii, căror abia dacă le mai ajung banii până la sfârșitul lunii. Chiriașii din blocurile ANL B8-B12 (peste 200 de persoane, dintre care aproape 80 copii) au ajuns la limita disperării pentru că plătesc chirii între 500-650 lei/luna și cheltuieli de întreținere umflate artificial (peste 500 lei/apartament în luna ianuarie), în loc să plătească rate la bănci pentru achiziționare și să controleze singuri modul de administrare al blocurilor. Sunt cel puțin doi ani de zile de când oficialii primăriei ne promit că se lucrează la rezolvarea problemei «cu celeritate» și că în scurt timp se va rezolva situația”, concluzionează chiriașii.
Petiția a fost trimisă inclusiv la reprezentanții ANL de la București, timișorenii solicitând un control la Primăria Timișoara.
Potrivit reprezentanților Primăriei Timișoara, până acum au fost vândute doar 106 apartamente din blocurile ANL de pe Ioachim Miloia. Primăria încasează banii din chirii, dar nu și cei rezultați din vânzarea locuințelor, aceștia ducându-se în conturile ANL.
„Prin Primăria Timișoara au fost vândute 106 apartamente ANL, valoarea fiind stabilită anual de către Guvern și aprobată prin HCL, iar banii din valoarea totală a apartamentelor vândute nu intră în conturile primăriilor. Pentru anul trecut, valoarea de vânzare a apartamentelor construite prin ANL a fost stabilită prin HCL nr. 86/03.03.2015. Pentru blocurile neintabulate procedura este în ultima etapă, cea de apartamentare, după care vor putea să fie vândute și locuințele ANL din aceste blocuri”, se arată într-un răspuns trimis de Direcția de Comunicare a primăriei la solicitarea Tion.ro.
Potrivit acestora, pe ultima listă ANL aprobată erau înscrise 765 de persoane.
Articole pe aceeași temă:
Primaria Timisoara a inceput demersurile pentru a intra in legalitate cu blocurile ANL
Primaria Timisoara incearca… sa intre in legalitate cu blocurile ANL
ANL construieste patru blocuri noi la Timisoara. Vrea sa ridice si case pentru tineri
Primaria Timisoara vrea sa dea 160.000 de euro unei firme care sa faca evaluari la cladiri
Citiți principiile noastre de moderare aici!