Noua pistă de cicloturism care leagă Timişoara de Serbia a fost inaugurată la finele lunii martie. Pista amenajată de-a lungul canalului Bega a fost realizată printr-un proiect implementat de Administraţia Bazinală de Apă Banat (ABAB) împreună cu Consiliul Judeţean Timiş şi Primăria Zrenjanin.
Prin acelaşi proiect, sârbii au realizat un studiu de fezabilitate pentru amenajarea unei piste de cicloturism şi de la Zrenjanin până la granița cu România, urmând ca pe viitor, când va exista finanţare, să fie construit şi acest segment.
Actuala pistă începe de la marginea Timișoarei, în aval de Podul Modoș, și continuă, pe o lungime de 37 de kilometri, până la frontiera cu Serbia. Iar acolo apar problemele, ne-au sesizat recent cititorii. Darius Cristian Jula a parcurs traseul la sfârşitul săptămânii trecute, iar la final… s-a trezit cu o amendă. Tânărul şi-a prezentat impresiile după plimbarea cu bicicleta spre Serbia pe blogul personal şi ne-a scris pentru a ne sesiza situaţia, după ce şi alte persoane au fost sancţionate la capătul pistei…
„Am plecat împreună cu Răzvan, un bun prieten, spre Serbia, pe nouă pistă de biciclete. Ne-am propus să facem călătoria asta încă de când s-a deschis oficial traseul, de câteva luni. Am parcurs în total 90 km (așa zice Endomondo), am tras câteva concluzii, și am aflat, pe pielea noastră, că dacă mergi până la capăt vei fi amendat (…) Teoretic, conform proiectului (…), pista va merge din Timișoara până în Zrenjanin, însă sârbii nu s-au apucat de treabă, deși la noi pista e finalizată complet, până la graniță. Doar că există o problemă. Cu 2-3 kilometri înainte să se termine pista, există un indicator vechi, cu scris vopsit, care spune că intri pe fâșia de protecție și că ești pasibil de amendă. Totuși, pista continuă și nu există vreo barieră, vreo inscripție pe asfalt sau vreun alt indicator care să te anunțe din nou că NU AI VOIE să mergi mai departe. Poți să treci lejer cu viteză pe lângă el, fără să-l vezi”, explică biciclistul pe blogul său.
Tânărul s-a ales cu o amendă de 100 de lei, amenda minimă.
„Curioși din fire, am mers mai departe, până la capăt. Acolo mai erau doi bicicliști care stăteau la povești cu cei doi reprezentanți ai poliției de frontieră. Ne-au fost cerute buletinele pentru identificare. Poliţiştii au fost foarte cumsecade și vizibil supărați de faptul că am ajuns la ei. Nu știam de ce. Însă am aflat repede, când ne-au spus că sunt nevoiți să ne dea amendă. Am primit cea mai mică amendă posibilă: 100 lei, plătibilă în 15 zile. Cea mai mare este 1.000 de lei. Dacă treci dincolo de ultimul semn de STOP, care e la vreo 2-3 metri de unde se termină pista, intri pe teren sârbesc și te vei alege cu dosar penal (închisoare de la 6 luni la 3 ani) și o amendă sănătoasă. Chiar ieri, un alt biciclist a pățit asta, pentru că a vrut să-și facă un selfie într-un turn vechi de la pază de frontieră din Serbia”, mai scrie Darius Cristian Jula pe blogul său.
Cât despre starea drumului, concluzia biciclistului este că „pista de biciclete este mai mult decât decentă”, deşi asfaltul a fost peticit pe alocuri, pentru că s-a intrat cu maşini şi utilaje.
Singurele probleme, pe lângă riscul de a fi amendat, ar fi că pe unele porţiuni pista de cicloturism este acoperită de nisip, pietriș sau chiar bolovani, iar pe alocuri buruienile ies prin asfalt.
Citiți principiile noastre de moderare aici!