Povestea celor două familii japoneze ale căror nou-născuți au fost schimbați între ei, în maternitate, de o asistentă medicală, a fost ”povestită” de Koreeda Horazaku ca pe o stampă delicată a unei Japonii contemporane care își pune, în balanța mentalităților tradiționale cu noile influențe, problema relațiilor de familie, a fost urmărită într-o liniște captivată de miile de spectatori veniți în Parcul Rozelor, la a doua seară a Caravanei Metropolis în Timișoara. Dureroasa dilemă a părinților nevoiți să aleagă între ”glasul sângelui” și dragostea pentru băiatul crescut vreme de 6 ani ridică o nouă întrebare: identitatea noastră e dată de ereditate și educație, însă care cântărește mai greu? Felul nipon de a reacționa la această temă este însă cu totul aparte. Când se întâlnesc pentru prima dată cele două familii și își arată, reciproc, fotografii cu băiețeii schimbați la maternitate, unul dintre tați își amintește că în râul surprins în poză se mai pescuiau, acum câțiva ani, somoni… Nevoiți să decidă dacă ”repară” eroarea schimbând între ei copiii sau nu, ei parcurg un drum al reflexivității, exepțional urmărit de autorul filmului.
Caravana Metropolis la Timișoara continuă în Parcul Rozelor până în 27 iulie. Proiecțiile încep la ora 21.30, toate filmele sunt subtitrate în limba română, iar accesul publicului este liber. Iată filmele ce vor rula în următoarele seri:
24 iulie: Borgman, r. Alex Van Warderdam, thriller, în competitie la Festivalul de Film de la Cannes 2013. Sinopsis: Un vagabond intră în viața unei familii din înalta societate, transformându-le viața într-un coșmar psihologic. Este Borgman doar un vis, un demon, sau întruchiparea fizică a fricilor noastre?
25 iulie: Paradisul spulberat/ The broken circle breakdown, r. Felix Van Groeningen, nominalizat la Oscar pentru cel mai bun film străin 2014, Oscarul european pentru cea mai bună actriță. Sinopsis: Elise și Didier se îndrăgostesc la prima vedere, deși sunt foarte diferiți. Însă atunci când fiica lor se îmbolnăvește grav, iubirea lor este pusă la grea încercare.
26 iulie: Marea frumusețe/ La grande bellezza, r. Paolo Sorrentino, Oscar pentru Cel mai bun film străin 2014, EFA pentru Cel mai bun film european, în competiție la Cannes 2013. Sinopsis: Jep Gambardella își rememorează tinerețea plină cândva de pasiuni, privește orașul Roma ca pe un melanj de figuri politice, artiști, femei din înalta societate, intelectuali și delicvenți.
27 iulie: Inside Llewin Davis, r. Joel & Ethan Coen, drama, musical, cu Oscar Isaac, Carey Mulligan, John Goodman, nominalizat la 2 Oscaruri în 2014, marele premiu al juriului la Cannes 2013. Sinopsis: Llewyn Davis cântă folk pe scena unui pub din New York-ul anilor `60 și vrea să dea lovitura în industria muzicală. Trăiește de pe o zi pe alta și luptă pentru pasiunea lui, alături de un motan simpatic care îi fuge mereu printre degete.
foto (c) fotosen.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!