În jurul orei 22.30, un grup de protestatari s-a desprins din mulțimea care protesta pașnic în fața Palatului Victoria, miercuri seara. Aceștia au aprins torțe și au început să arunce cu diverse obiecte spre forțele de ordine care păzeau obiectivul.
Jandarmi au răspuns în forță cu gaze lacrimogene. Câțiva oameni de ordine au fost răniți. Mulțimea de protestatari pașnici s-a delimitat de grupul violent, scandând „Nu așa!”.
Reprezentanții Jandarmeriei au sfătuit populația să părăsească Piața Victoriei pentru a evita izbucnirea unui conflict mai mare.
UPDATE. Peste 60 de persoane audiate în urma incidentelor. SRI a avut informații legate de intențiile de deturnare a protestului
În urma incidentelor care au avut loc în Piața Victoriei, peste 60 de persoane au fost conduse la audieri la mai multe secții de pe raza Sectorului 1, a anunțat Poliția Capitalei, potrivit Mediafax. Reprezentanții Poliției au mai declarat că se fac cercetări pentru ultraj și tulburarea ordinii și liniștii publice.
Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat că a fost deschis dosar penal în urma violențelor.
SRI a avut informații legate de intențiile de deturnare a protestului din București, care au fost transmise instituțiilor legal abilitate să intervină, au transmis reprezentanții instituției.
“Serviciul Român de Informaţii a acţionat potrivit competenţelor legale deţinute, datele şi informaţiile obţinute cu privire la intenţiile de organizare sau deturnare a acţiunilor publice de protest din centrul Capitalei fiind transmise operativ instituţiilor legal abilitate să intervină pentru menţinerea ordinii şi siguranţei publice. În această situaţie a existat un schimb de informaţii operativ, potrivit procedurilor stabilite la nivelul instituţiilor, cu Ministerul Afacerilor Interne, la nivelul Secretarului de Stat Ştefu Viorel şi Bogdan Despescu – IGPR, precum şi la nivelul Jandarmeriei şi SPP”, se arată într-un comunicat de presă al Serviciului Român de Informaţii (SRI), remis joi dimineaţă, agenţiei de presă Mediafax.
Serviciul Român de informații a mai precizat că instituția are competențe pentru obţinerea de date necesare prevenirii şi contracarării activităţilor extremiste.
“Pe această zonă, SRI nu a avut surprize operaţionale. SRI nu are competenţe în ceea ce priveşte manifestările grupărilor ultras, însă dacă se obţin date de interes pentru instituţiile cu atribuţii pe ordine publică acestea sunt furnizate cu celeritate, aşa cum s-a întâmplat în cazul protestelor din dată de 1 februarie din Capitală”, mai precizează SRI, potrivit aceleiași surse.
Ministrul Afacerilor Interne a declarat anterior, într-o intervenție pe un post de televiziune național, că nu a primit informări de la servicii că vor exista provocări la miting.
Citiți principiile noastre de moderare aici!