Spre rulota în care se vând biletele pentru spectacole, un şir lung de adulţi înaintează bombănind pe „puntea” pusă de circari ca să-i ferească de noroiul de pe platformă şi o droaie de odrasle ţopăie fericite prin bălţi, în jurul căluşeilor. Încă necostumat, clovnul iese cu buzunarele doldora de caramele, iar cineva din trupă împarte… bilete gratuite celor care stau la coadă, de parcă circul n-ar vrea să se îmbogăţească prea rapid.
Cei de la intrare poartă tunici de imperiu austroungar şi îşi salută poliglot muşteriii. Înăuntru, băncile lustruite de viaţă lungă vibrează de nerăbdarea picilor care se înarmează cu săbii luminoase în aşteptarea circului. Spectacolul e vesel, dulce şi un pic nostalgic. Fără efecte speciale şi emfază, cu numere executate cinstit, curat, în stilul clasic, într-o atmosferă, ici-colo, felliniană. În mica trupă, circarii au, toţi, roluri multiple în economia spectacolului. Când nu execută salturi ameţitoare la înălţime, trapezistele se lasă „tăiate” în cutia iluzionistului, fac vată de zahăr sau poze copiilor pe spinările dromaderului şi cămilei. Prietenos, fără şarje exagerate, priceput în a prinde cu furculiţa merele aruncate din zbor, clovnul Armando cară în scenă cuştile cu pisici şi pune în funcţie oala-minune cu caramele pentru puştime, cât timp colegii lui instalează grilajele pentru arena cu lei. Fachirul Valentino înghite flăcări, „înoadă” pitoni, îşi pune pe braţe tarantule şi seamănă leit cu gladiatorul Arkan, îmblânzitorul celor patru leoaice care cască, rag şi sar prin cercuri. Un simpatic număr de contorsionism într-un costum spectaculos le aminteşte copiilor de brăţările luminoase, iar în pauză „cel mai mic ponei din Europa”, cum îl prezintă artiştii, face ture cu puştimea chiar în arena spectacolului. Şi animalele par fericite, îngrijite şi răsfăţate la Circus Americano Vargas, dresoarea Arlechino împarte recompense pisicilor şi căţeilor, leoaicele se lasă mângâiate, iar dromaderul şi cămila strălucesc de „pieptănate”.
Circul Americano Vargas a fost înfiinţat în 1912 de o faimoasă artistă în epocă, Vargas Raizner Adela, şi, dacă dăm crezare cărţii de vizită a circului, în trupă s-au perindat artişti din Iugoslavia, Austria, Ungaria, Germania, România şi America. La Timişoara, circul ambulant Americano rămâne doar până luni, 4 martie, iar spectacolele sale se pot vedea de la ora 15 şi de la ora 18, în Calea Aradului, lângă complexul comercial.
Foto (c) fotosen.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!