La ședința de consiliu local de marți a domnit haosul, așa încât nici măcar angajații primăriei nu mai știu cum s-a votat la anumite proiecte de hotărâre. După ce erau cât pe ce să pice bugetul orașului pe 2016, consilierii locali s-au certat ca la circ.
Aleșii nu au fost prea interesați de taximetriștii din oraș, orgoliile politice fiind mai importante decât timișorenii. La ședința de consiliu care a avut loc marți, în care s-a votat bugetul, aleșii PSD au refuzat să voteze proiectele de pe ordinea de zi suplimentară. Primul era cel pentru modificarea regulamentului de taxi.
„PSD nu votează proiectele suplimentare”, a spus, răspicat, Alfred Simonis, imediat după ce a fost supus la vot primul proiect de pe Anexa suplimentară la ordinea de zi.
În acel moment, primarul Nicolae Robu a răbufnit: „Grupul împotriva Timișoarei revine. Nu vreți să se facă lucrări la Loga, ați încercat să boicotați și proiectele de dezvoltare a Timișoarei, acolo nu v-a ieșit, timișorenii știu deja ce faceți și vor avea grijă la vot”.
Fostul consilier local și membru PSD Radu Țoancă a intervenit și a cerut să se voteze măcar punctul 3 de pe lista suplimentarelor, proiectul privind modificarea HCL nr. 470/30.10.2015 și a Regulamentului de organizare și funcționare al Clubului Sportiv „Sport Club Municipal Timișoara”, pentru că clubul are nevoie de Certificatul de Identitate Sportivă până în 19 februarie, când echipa de rugby a orașului se va înscrie în noul sezon competițional.
Viceprimarul Dan Diaconu nu i-a permis să ia cuvântul la microfon, moment în care liderul de grup al consilierilor social democrați a spus că PSD va vota totuși acest proiect. Zis și făcut, proiectul a trecut, iar Simonis i-a cerut primarului să-și ceară scuze.
„Dacă vă cereți scuze că ne-ați făcut Grupul împotriva Timișoarei votăm și 5 și 6, dacă nu, nu votăm”, a spus alesul PSD.
După puține clipe de tăcere, Nicolae Robu a luat microfonul.
„Având în vedere că Grupul împotriva Timișoarei, în urma intervenției mele, și-a revizuit punctul de vedere, atunci îmi retrag afirmația de dinainte”, a spus edilul-șef.
Toate bune și frumoase, s-a votat în continuare, aleșii social democrați ridicând mâinile și la proiectele 2, 5 și 6, care fac referire la continuarea lucrărilor de reabilitare la Liceul Loga și alocarea unor sume necesare pentru finalizarea lucrărilor de anvelopare a blocurilor pe fonduri europene.
Restul proiectelor suplimentare au fost lăsate în neant, deși lista a fost aprobată la începutul ședinței. Rând pe rând, consilierii locali s-au ridicat și au părăsit Sala de Consiliu a Primăriei Timișoara, însă Alfred Simonis n-a renunțat și l-a pus pe primar să-și ceară din nou scuze.
„Mai faceți un pas, cereți-vă scuze că ne-ați făcut Grupul Împotriva Timișoarei și votăm toate suplimentarele. (…) Orgoliul dumneavoastră e mai presus de interesele Timișoarei”, a mai spus Simonis.
Robu a trecut din nou la microfon, iar Simonis a părăsit și el în cele din urmă sala și l-a lăsat vorbind.
Cum Sala de Consiliu a Primăriei Timișoara a fost renovată recent și încă nu este gata, sistemul electronic de votare este inexistent. Aleșii locali ridică mâna la fiecare proiect, iar secretarul Primăriei Timișoara este nevoit să numere voturile.
A doua zi după plen, miercuri la prânz, reprezentanții Primăriei Timișoara încă nu au știut cum a trecut proiectul privind modificarea regulamentului de taxi. Funcționarii primăriei au sunat și la consilierii social-democrați, care s-ar fi răzgândit și ar fi spus că ei până la urmă au votat acest proiect. Așa se face că poziția oficială a primăriei este că proiectul… a fost adoptat. Nu este sigur însă, așa că angajații instituției de pe C. D. Loga s-au pus să urmărească ședința, care a fost înregistrată video.
Potrivit proiectului, taximetriștii din Timișoara au cerut municipalității încă o păsuire, așa cum fac în fiecare an, pentru a fi obligați să circule doar cu mașini albe la serviciu. Dacă se va dovedi că proiectul nu a fost adoptat, va fi supus din nou la vot…
„Am primit solicitări de la un număr important de posesori de mașini care practică meseria de taximetrist să amânăm cu un an finalizarea acestui proces având în vedere că au anumite dificultăți financiare. Noi credem că prioritățile orașului sunt altele și nicidecum schimbarea culorii taximetrelor. E un lucru bun că s-a trecut la alb și că majoritatea au culoarea alb și cred că și cei care încă nu au fost în măsură să aloce fonduri pentru această schimbare o vor face în continuare”, a explicat primarul Nicolae Robu.
Toți taximetriștii din Timișoara trebuie să respecte regulamentul impus de primărie.
„Transportul în regim de taxi se efectuează numai cu vehicule rutiere destinate prin construcție tipului respectiv de transport și dotate cu aparate de taxat, stații radio de emisie-recepție și lampă taxi – toate în stare de funcționare și are însemne, înscrisuri și elemente de culoare ale caroseriei – integral alb/galben (până la data de 1 martie 2017), în conformitate cu reglementările în vigoare”, se arată în proiectul care va fi supus din nou la vot.
Conform Regulamentului pentru organizarea și executarea serviciului public de transport persoane în regim de taxi, orice taximetrist își schimbă mașina trebuie să o înlocuiască cu un autovehicul alb, iar transportatorii autorizați pot să schimbe culoarea mașinii în alb, la cerere.
Articole pe aceeași temă:
Timisoara, cat pe ce sa ramana fara buget in 2016. Proiectul a trecut la limita in CLT
Citiți principiile noastre de moderare aici!