Un producător din Covaci s-a chinuit încă de anul trecut să își vândă laptele și brânza în piața volantă. Are cam 150 de vaci și nu are alt loc unde să-și vândă produsele. A fost trimis acasă în nenumărate rânduri de polițiștii locali, dar până la urmă a reușit să obțină toate avizele necesare, după ce a cumpărat o rulotă specială din Germania, cu frigider și generator de curent, ne-a dezvăluit consilierul local Ștefan Constantin Sandu, unul dintre inițiatorii proiectului de amenajare a primei piețe volante din Timișoara.
„A fost un producător din Covaci care a tot încercat anul trecut să vină și Poliția Locală l-a trimis la plimbare. S-a dus la cei care dau avizele, l-au condiționat de existența unei rulote cu combină frigorifică, cu generator de curent, are totul, și-a cumpărat-o din Germania. Produsele sunt la prețuri extrem de mici comparativ cu orice se găsește pe rețeaua de magazine. El a fost verificat de cei de la Poliția Locală și din punct de vedere al siguranței sanitare îndeplinește toate condițiile”, a declarat Sandu pentru Tion.ro.
La rulota din Covaci se formează cozi din ce în ce mai mari. Omul e de găsit doar sâmbăta dimineața, dar la ora 10 pleacă deja, pentru că nu mai rămâne cu nimic pe… „tarabă”. Pentru a-i ajuta pe producători și pe timișoreni, consilierii care au inițiat proiectul de hotărâre de amenajare a pieței volante propun să poată fi acceptați și producătorii de produse de origine animală în piață, pe hârtie, dacă îndeplinesc condițiile necesare, deși până acum nimeni nu le interzicea asta.
„Ne-am gândit să extindem domeniul, să vină și alții din județ. În hotărârea inițială nu scrie că este interzis, dar nu scrie nici că este permis. Am spus inițial că scopul pieței este pentru comercializarea legumelor, a fructelor și a produselor apicole. Am decis să o facem legal, să chemăm și alți producători de produse de origine animală”, ne-a mai spus Ștefan Sandu.
Practic, consilierii locali vor modifica proiectul de hotărâre privind aprobarea înființării și funcționării pieței țărănești de tip piață volantă, prin introducerea a două articole noi.
„În piețele țărănești de tip volantă de pe teritoriul Timișoarei este permisă comercializarea produselor de tipul legumelor, fructelor, florilor, mierii și produselor apicole, lapte și produse din lapte, alte produse de origine animală, provenite din producția proprie a vânzătorului sau a familiei acestuia. Pentru toate produsele vor fi asigurate condițiile sanitar-veterinare de păstrare și desfacere prevăzute de legislația în vigoare”, se arată în proiectul de hotărâre care va ajunge luna aceasta pe mesele consilierilor locali.
În piața volantă de lângă stadion nu este permisă comercializarea produselor de import sau a produselor care nu sunt cuprinse în obiectul de activitate al pieței.
Accesul pentru țărani este gratuit și se face în baza contractului încheiat cu Societatea de Piețe. Piețarii trebuie să dețină însă toate certificatele necesare pentru a-și putea expune marfa acolo.
Piața volantă din parcarea de lângă Dan Păltinișanu funcționează miercurea și sâmbăta, cu 40 sau 50 de vânzători. Vara trecută, numărul piețarilor a ajuns și la 150. În Timișoara mai funcționează o altă piață volantă, în zona Lipovei, însă aceasta este mai mică, pentru simplul motiv că terenul pe care se desfășoară nu aparține primăriei și nu poate fi amenajat.
Citiți principiile noastre de moderare aici!