Primarul Nicolae Robu anunţa, în primăvară, că decizia de a muta Coloana Fidelităţii din Cimitirul Eroilor în Piaţa Bălcescu este una „ireversibilă”, în ciuda opoziţiei manifestate de reprezentanţii UDMR Timiş faţă de acest demers.
Cei de la UDMR vorbeau despre un monument „al ruşinii” şi o ofensă la adresa comunităţii maghiare, ameninţând cu proteste în cazul în care se va ajunge la mutarea ansamblului. Ei reclamau faptul că monumentul a fost donat Timişoarei de un „împărat absolutist”, Franz Joseph, ca semn al recunoștinței sale pentru rezistența manifestată în timpul Revoluției maghiare din 1848-1849, revoluţionarii maghiari fiind reprezentați de personaje hidoase în forma sa originală.
Robu spunea însă că trebuie să ne asumăm istoria aşa cum a fost ea şi nimeni nu are de ce să se simtă ofensat. Edilul-şef declara, în martie, că monumentul a fost restaurat printr-o sponsorizare privată, că se caută sponsori şi pentru mutare şi că mai este nevoie doar de un studiu de amplasament şi un proiect pentru a se putea trece efectiv la mutare, în rest existând toate avizele necesare.
Lucrările nu stau însă chiar aşa, pentru că întreg demersul primăriei s-a blocat la Ministerul Culturii: de la restaurare până la mutare.
Restaurarea s-a făcut parţial de fapt. S-a refăcut o statuie amplasată în mijlocul ansamblului, printr-o sponsorizare a Constructim, nu şi restul. În plan local s-a obţinut un aviz favorabil de la Monumente pentru lucrările solicitate de municipalitate, dar documentaţiile au ajuns apoi la Bucureşti, la Ministerul Culturii, iar lucrurile au luat o altă întorsătură.
„Prima cerere adresată către Direcţia de Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural, către Comisia zonală de monumente, este depusă în noiembrie 2013. A primit aviz favorabil pentru intervenţii de urgenţă şi punerea în siguranţă a monumentului austriac Victoria (Coloana Fidelităţii), prin lucrări de conservare şi mutare din Cimitirul Eroilor din Calea Lipovei. Tot în aviz se prevede revenirea cu documentaţia întocmită în vederea restaurării monumentului (…) Această documentaţie a fost realizată de către specialistul în restaurare Ion Oprescu şi a fost înaintată către Ministerul Culturii, care ne comunică, în luna iulie 2014, că este necesară refacerea metodologiei în ideea restaurării monumentului in situ, adică în cimitir, şi trebuie prezentate unele soluţii alternative tehnice de curăţare (n.r. – se propusese curăţarea cu zăpadă carbonică), urmând ca acestea să fie analizate într-o şedinţă viitoare. Coloana Fidelităţii este formată din două părţi importante: structura monumentului, care se află în cimitirul din Calea Lipovei, şi statuia din interiorul coloanei, care a fost restaurată de domnul Oprescu şi care se află în depozitul său. În momentul în care a fost recuperată îi lipseau capul, ambele braţe şi alte elemente. Structura existentă nu este încă restaurată. Cererea noastră a fost de a se demonta bucată cu bucată, de a se numerota şi restaura profesionist, în condiţii normale, şi nu într-un cimitir”, a declarat, pentru www.tion.ro, viceprimarul Dan Diaconu.
Edilul spune că restaurarea nu se poate face în cimitir şi că se va reveni cu o nouă solicitare la ministerul condus de Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. Oricum, în aceste condiţii, oficialii primăriei nu sunt deloc optimişti în privinţa mutării monumentului.
„Din discuţiile pe care le-am avut cu specialiştii, cu domnul Oprescu în special, restaurarea in situ este imposibilă atât din punct de vedere tehnic, cât şi al situaţiei existente la faţa locului, pentru că sunt numeroase morminte în apropiere. Ne vom prezenta din nou, cu o nouă cerere şi motivaţia imposibilităţii restaurării in situ. Amplasamentul defintiv al monumentului poate fi aprobat după restaurare, în baza unui plan de situaţie şi de amenajare pentru noul amplasament. Din păcate, în condiţiile în care şi restaurarea s-a decis in situ, suntem pesimişti în ceea ce priveşte obţinerea avizului Ministerului Culturii pentru mutarea monumentului. Noi ne vom prezenta toate argumentele, atât legat de restaurare, cât şi de amplasarea la loc vizibil”, a concluzionat Diaconu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!