Consilierii locali au primit, la ședința extraordinară de marți, în ultima clipă, un proiect de hotărâre care prevede aprobarea unui grafic de plăți aferente contractului de achiziție certificate de gaze cu efect de seră (EUA) încheiat de Colterm SA cu Termoficare Oradea SA.
Înainte de ședință, edilul-șef a ținut să le explice aleșilor locali care este situația și de ce s-a ajuns la astfel de probleme. Potrivit lui Robu, Colterm nu are bani să cumpere certificatele verzi și riscă penalități uriașe, care ar băga societatea de termoficare a Timișoarei în faliment.
„Colterm are obligația să cumpere certificate verzi, prețul este foarte mare, circa 15 milioane de lei (n.r. mai exact 16 milioane de lei), bani de care Colterm nu dispune. Pe de altă parte, nu se pot obține credite bancare de către Colterm, primăria nu are posibilitatea să plătească către Colterm decât acele sume care reprezintă subvenție, majorare de capital și pierderi induse.
S-a creat o situație în care Colterm este în imposibilitatea să achiziționeze aceste certificate verzi. Consecința ar fi fost, în o lună de zile, faliment. 25 de milioane de euro în total ar fi penalități. Știți bine ce dificultăți are Colterm, încă, deși mare parte din pietrele de moară cu care am pornit la drum în 2012 au dispărut. Încă e foarte foarte greu la Colterm, dar, până una alta, timișorenii n-au avut probleme. Însă, obligativitatea de a face este chiar una extrem de stringentă”, a explicat primarul Timișoarei.
Edilul-șef spune că a găsit soluția ca societatea de termoficare să nu dea faliment. Până acum s-au purtat discuții cu societatea omoloagă din Oradea, care, aparent, are prea multe certificate de care Colterm are atâta nevoie, așa că le vinde Timișoarei și accepta plata eșalonat.
„Am găsit soluția de a rezolva problema într-o înțelegere cu compania similară de la Oradea, care are un excedent de certificate verzi, cu care n-are ce să facă. Și atunci, numai bine rezolvăm problema, pentru că ei ne acceptă plata eșalonată până în toamnă, la un moment la care Colterm va fi în măsură să plătească”, a completat Robu.
Edilul-șef spune că orădenii au pus totuși o condiție, ca primăria să facă un depozit de 6 milioane de lei într-un cont de garanții.
„Condiția pusă de S.C. Termoficare Oradea S.A. este ca noi, municipalitatea, din postura de acționar unic al CL, să creăm un depozit de 6 milioane de lei într-un cont de garanții, pentru a avea liniștea că banii vor fi integral primiți de către ei pe certificatele verzi pe care ni le dau. Abia astăzi (n.r. marți) s-a ajuns la înțelegerea cu ei și de aceea proiectul nu a putut fi prezentat mai repede, el este avizat juridic, este totul în regulă, rugămintea mea este să votați”, le-a mai explicat Nicolae Robu consilierilor locali.
Proiectul de hotărâre ajuns pe mesele consilierilor se referă la „aprobarea constituirii depozitului de 6 milioane de lei într-un cont de garanții la dispoziția Termoficare Oradea SA, sumă existentă la data prezentei în conturile Colterm SA”.
Conturile Colterm sunt blocate
Conform art. 28 din HG 780/14.06.2006, Colterm este obligată să predea, pentru conformarea anului 2017, certificatele de emisii aferente emisiilor de CO2 verificate.
„În cazul nerespectării termenului de conformare, la suma necesară achiziționării acestora se mai adaugă o amendă de 100 de euro pentru fiecare certificat de emisii nepredat, la cursul leu-Euro valabil la 1 mai 2018. În cazul nepredării în totalitate a cantității de 248.000 de certificate, amenda ar înregistra o valoare de circa 24,8 milioane de euro (115,6 milioane de lei la un curs de 4,66 lei/Euro)”, se arată în proiectul de hotărâre.
Cum s-a ajuns la înțelegerea cu Oradea? Colterm a trimis cereri de ofertă pentru împrumut certificate CO2, conform legii (livrare certificate până în 26 aprilie 2018, plata finală urmând a se face până cel mai devreme la 1 septembrie 2018).
Societatea de termoficare are însă conturile blocate, se mai arată în proiect, așa că nu a putut oferi garanții bancare potențialilor ofertanți. Garanțiile date au fost „sumele de încasat de la bugetul local, reprezentând contractul de concesiune al Colterm și contractul de reparații avarii a patrimoniului municipiului Timișoara”. Estimările sunt că facturile emise de Colterm către primărie sunt în valoare de 7-8 milioane de lei, pe parcursul lui 2018.
Până la ora limită de transmitere a ofertelor, Colterm a primit una singură, de la firma Termoficare Oradea, care este dispusă să transfere în conturile Colterm 216.000 certificate EUA, până cel târziu 26 aprilie, la un cost total de 3.447.360 de euro (16.064.698 lei, la un curs de 4,66 lei/Euro).
Conform proiectului ajuns pe mesele aleșilor locali, Colterm urmează să plătească rate egale, până la data de 15 a fiecărei luni, dar nu mai târziu de 15 septembrie 2018. O altă condiție a fost constituirea unui depozit de 6 milioane de lei într-un cont de garanții la dispoziția ofertantului. Plata se face de către primărie.
„Oferta își va produce efectele doar sub condiția acoperirii integrale a resurselor financiare de către Municipiul Timișoara conform contractelor menționate și emiterea unui HCL în acest sens”, se mai arată în proiect.
Municipalitatea a reușit să salveze din nou societatea de termoficare a orașului. Proiectul a fost adoptat cu 17 voturi.
Primăria, mană cerească pentru Colterm
Nu este prima dată când Primăria Timișoara scoate societatea de termoficare din groapă. În urmă cu mai bine de doi ani, AGA Colterm, întrunită în regim de urgență, a votat o majorare de capital de peste 60 de milioane de lei. În noiembrie 2016, consilierii locali au fost de acord cu o majorare de capital. Suma a ajuns la 83,9 milioane de lei, în funcție de „necesitățile actuale ale companiei”.
Conform proiectului aprobat în iarna lui 2016 de Consiliul Local Timișoara, capitalul social al Colterm a fost majorat cu 83,95 milioane de lei, urmând să ajungă la 170,14 milioane de lei. Societatea mai are și datorii istorice către furnizori, de care se pare că nu poate scăpa.
Articole pe aceeași temă:
http://www.tion.ro/primaria-timisoara-obligata-sa-plateasca-peste-1-milion-de-euro-unei-firme-banii-s-ar-recupera-de-la-colterm/2022714
http://www.tion.ro/arde-rau-la-colterm-societatea-trebuie-sa-plateasca-si-o-amenda-pentru-preturi-si-tarife/1995262
http://www.tion.ro/primaria-timisoara-si-colterm-obligate-de-instanta-sa-si-plateasca-datoriile-catre-e-on-energie/1903818
http://www.tion.ro/colterm-repara-si-intretine-toate-cladirile-primariei-timisoara-cadoul-municipalitatii-pentru-societate-20-de-milioane-de-euro-pe-4-ani/1831277
Citiți principiile noastre de moderare aici!