Societatea de termoficare din Timişoara se găseşte într-o situaţie ciudată, din punct de vedere financiar. Astfel, Colterm avea de încasat, la 30 aprilie 2011, peste 183 de milioane de lei, jumătate din această sumă fiind reprezentată de subvenţii de la bugetul de stat şi cel local. Cea mai mare datorie o reprezintă compensarea care ar fi trebuit acordată de la bugetul de stat, în valoare de peste 58 de milioane de lei, din care aproape 53 de milioane de lei ar fi trebuit să fie acordaţi în perioada 2007-2010. În acelaşi timp, Colterm are şi datorii imense, în valoare peste 130 de milioane de lei, din care 60 de milioane de lei reprezintă obligaţiile pe care această societate trebuie să le achite către Ministerul Finanţelor, iar 66 de milioane de lei reprezintă obligaţiile de plată către furnizori. Doar pentru combustibilul folosit, societatea de termoficare trebuie să achite aproape 60 de milioane de lei.
Punând aceste cifre cap la cap, reiese că societatea de termoficare are datorii la Ministerul Finanţelor în valoare de circa 60 de milioane de lei, dar în acelaşi timp are de încasat de la bugetul de stat peste 58 de milioane de lei. Conducerea Colterm a găsit, aparent, o modalitate de a mai stinge din datoriile pe care le are. Astfel, potrivit unui referat semnat de directorul Colterm Aurel Matei şi aprobat de conducerea Primăriei Timişoara, care va fi supus votului Consiliului Local Timişoara într-o şedinţă extraordinară care va avea loc săptămâna viitoare, se propune împuternicirea conducerii societăţii de termoficare din Timişoara de a negocia cu Ministerul Finanţelor şi ANAF stingerea datoriilor pe care Colterm le are la bugetul de stat cu datoriile pe care bugetul de stat le are către această societate.
În acelaşi referat se mai arată că datoriile către bugetul de stat au fost acumulate de Colterm în mai mulţi ani. De exemplu, societatea de termoficare nu a mai plătit CAS-ul datorat ca angajator şi TVA de anul trecut, acumulând o datorie de aproape 26 de milioane de lei, la care se adaugă penalităţi de peste 3 milioane de lei. „Pentru a evita întreruperea aprovizionărilor din cauza achitării cu întârziere de 30-90 de zile şi uneori chiar mai mult, peste scandeţa contractuală a facturilor pentru aprovizionările de combustibil, materiale, prestări servicii, din luna ianuarie 2010 SC, Colterm nu a mai achitat contravaloarea CAS datorat de angajator”, se arată în referatul care a ajuns în mapa consilierilor locali.
Iar problemele Colterm nu se opresc aici. Potrivit aceluiaşi referat, în luna decembrie 2010, când OMV Petrom Gas a oprit furnizarea gazului metan din cauza datoriilor acumulate, în urma negocierilor cu compania austriacă s-a acceptat plata a 18 milioane de lei, repezentând consumul de gaz prezumat pentru luna ianuarie 2011 şi peste 4 milioane de lei majorări pentru întârzierile la plata gazului consumat în lunile mai-noiembrie 2010.
Propunerea Colterm va fi analizată de consilierii municipali marţi, în cadrul unei şedinţe extraordinare de plen.
Centralele Colterm vor da mai multa caldura si vor polua mai putin din 2013
Timisorenii se revolta din cauza facturilor retroactive ale Colterm
Citiți principiile noastre de moderare aici!