Consilierii locali au decis încă din 24 octombrie ca municipalitatea să ia un credit de peste 100 de milioane de lei pentru Colterm. Banii sunt, în fond, pentru Primăria Timișoara, care a avut mari probleme anul acesta cu plata subvențiilor sau decontarea facturilor către societățile din subordine. Vă reamintim, angajații societății de transport public au stat mai bine de două luni fără salarii. Întârzieri de plată a salariilor au fost și la Colterm.
„Ni s-a aprobat creditul din Trezorerie pentru 102 milioane lei, credit luat special pentru Colterm, pentru a face față furnizării de agent termic în perioada care urmează. Drept urmare, vom fi apți să plătim și gazul, și cărbunele, și transportatorii cărbunelui, astfel încât să nu avem probleme cu căldura în această iarnă. Am făcut față și până acum, am avut câteva poticneli, dar nu a fost nimic grav”, a explicat primarul Timișoarei.
Poticnelile de care vorbește Nicolae Robu au fost, de fapt, niște semnale de alarmă destul de mari pentru Colterm, căruia E.ON i-a limitat furnizarea de gaz și chiar i-a oprit robinetul anul acesta, pentru că nu a avut bani să-și plătească facturile.
Societatea de termoficare are niște datorii istorice de care nu poate scăpa, iar din cauza lor nu prea își poate plăti facturile la timp. Pentru ca anul acesta să nu fie probleme cu căldura și apa caldă, primăria a primit undă verde printr-o ordonanță de urgență ca să poată lua un credit prin Trezorerie și să își poată achita subvenția în avans.
„Creditul pe care îl ia primăria ni-l va plăti nouă este pentru subvenție, în avans. Este subvenție, este pentru primărie. Creditul a fost făcut pentru primărie, să-și poată achita în avans subvenția pentru asigurarea sezonului de iarnă. Banii nu sunt cadou, noi nu putem primi niciodată cadou de la nimeni. Colterm e societate comercială și e supusă regulilor ajutorului de stat. Dacă vine primăria și spune că vrea să ne facă niște bani cadou, o să spun că nu se poate”, a explicat, pentru Tion.ro, Emil Șerpe, directorul Colterm.
Subvenția reprezintă, de fapt, diferența de preț dintre energia termică facturată populației și prețul local de producere, transport, distribuție și furnizare a acesteia. An de an, Colterm primește în jur de 10 milioane de euro drept subvenție de la municipalitate, care asigură diferența de preț pentru zeci de mii de timișoreni.
În lunile de iarnă, de exemplu ianuarie și februarie, subvenția depășește 10 milioane de lei, astfel că plata acesteia în avans ajută Colterm să supraviețuiască pe timpul iernii. Chiar și pentru mai mult de un an.
„Diferența între cheltuielile pentru combustibil și ceea ce am luat nu o mai plătim noi. În mod normal, mai trebuia să venim și noi cu cheltuieli curente, în ianuarie să mai punem și noi bani pentru a achita gazul. Subvenția este în avans pentru un an și ceva, în funcție de consum. Dacă este un an friguros, ajunge la 56 de milioane de lei subvenția”, ne-a mai explicat Emil Șerpe.
Creditul a fost luat în baza OUG 89/2018, care promovează unele reglementări pentru a se evita blocarea activității de furnizare a energiei termice în sezonul rece 2018-2019. Ordonanța spune că primăria poate împrumuta cel mult 450 de milioane de lei din venituri de privatizare înregistrate în contul curent general al Trezoreriei statului, creditul fiind aprobat în cele din urmă la nivelul 102 milioane lei.
Așadar, banii luați de primărie credit sunt doar pentru plata cheltuielilor curente, a facturilor la gaz, cărbune sau transport. Banii încasați de Colterm de la abonați, fie ele persoane fizice sau juridice, vor fi folosiți pentru plata datoriilor istorice, ne-a mai spus Șerpe.
Societatea de termoficare mai are în jur de 55.000 de abonați în Timișoara.
Articole pe aceeași temă:
[related-post post_id=”2133504″]
[related-post post_id=”2059073″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!