Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) se pregătește să itinereze expoziția “Aurul și argintul antic al României” în cel puțin 12 orașe din țară, după ce aceasta a putut fi vizitată, din decembrie până în aprilie, la sediul muzeului bucureștean, atrăgând 11.000 de vizitatori. Primul oraș în care vor fi etalate comorile antice este Timișoara. Au început deja operațiunile de organizare a expoziției la Muzeul Banatului, urmând ca vernisajul acesteia să se desfășoare în data de 21 mai 2014.
„Expoziția Aurul și argintul antic al României reprezintă încununarea cu succes a unui proiect muzeologic de anvergură națională, unul dintre cele mai mari demersuri de acest fel organizate în România în ultimii 20 de ani. Unele dintre obiectele incluse în tematica expoziției se află în colecția Tezaurului Istoric a MNIR şi, prin urmare, pot fi văzute doar la Bucureşti, altele sunt expuse în diferitele muzee de istorie şi arheologie din ţară, în timp ce o parte dintre acestea nu au mai fost prezentate publicului în trecut. Podoabele din aur și din argint, accesoriile vestimentare, armamentul de paradă, piesele de harnașament, vesela geto-dacică, dar și tezaure precum cele de la Sâncrăieni, Peteni, Drăgeşti, Tăşad, Sacalasău, Rociu, Bălăneşti, ocupă un loc important în cadrul expoziției, alături de numeroase alte asemenea piese din metale prețioase, descoperite pe teritoriul României”, precizează, pe site-ul său, MNIR.
Expoziția Aurul și argintul antic al României va putea fi vizitată la Muzeul Banatului, din Timișoara, în perioada 21 mai – 29 iunie 2014, iar apoi expoziția va fi mutată la Muzeul Țării Crișurilor, din Oradea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!