Conducerea Primăriei Timişoara a propus consilierilor locali un proiect de hotărâre prin care le cere să nu fie de acord cu intenţia Ministerului Sănătăţii de a comasa Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeş” cu Spitalul Municipal.
Potrivit referatului aprobat de primarul Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu şi semnat de viceprimarul Adrian Orza, Spitalul „Dr.Victor Babeş” face parte din „reţeaua naţională de control şi supraveghere, precum şi de tratament a bolilor infecţioase prioritare cu potenţial epidemic major (HIV/SIDA, tuberculoză, gripă, hepatite virale etc.)”.
De asemenea, conducerea Primăriei Timişoara afirmă că Spitalul „Victor Babeş” este centru regional de lupta anti-SIDA, asigurând monitorizarea pacienţilor cu infecţie HIV atât din judeţul Timiş, cât şi din judeţele limitrofe (Arad, Hunedoara, Caraş-Severin), având în derulare trei programe pentru pacienţii cu HIV/SIDA, tuberculoză şi hipertensiune pulmonară.
Din aceleaşi motive, împotriva comasării acestei unităţi sanitare cu Spitalul Municipal Timişoara s-a pronunţat şi consiliul de administraţie al Spitalului „Victor Babeş”, care doreşte să îşi păstreze personalitatea juridică.
La finele anului trecut, Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeş” avea datorii de 244.000 de lei.
Pe de altă parte, printr-un alt proiect de hotărâre înaintat consilierilor municipali, conducerea Primăriei Timişoara solicită comasarea Spitalului Clinic de Obstetrică şi Ginecologie „Dr. Dumitru Popescu” (Maternitatea „Odobescu”) cu Spitalul Municipal.
„Prin comasarea celor două unităţi spitaliceşti s-ar rezolva o mai bună finanţare din partea Casei de Asigurări de Sănătate Timiş, prin creşterea tarifului pe caz ponderat, şi s-ar reduce cheltuielile administrative şi funcţionale realizate inclusiv prin reducerea personalului TESA, care va fi normat după numărul de paturi rezultat prin comasare”, se arată în referatul aprobat de primarul Gheorghe Ciuhandu şi viceprimarul Adrian Orza.
Maternitatea „Odobescu” se confruntă de mai mult timp cu probleme de finanţare, deoarece funcţionează într-un imobil retrocedat, pentru care plăteşte o chirie de mii de euro pe lună. O altă problemă majoră a unităţii sanitare este lipsa de personal, numeroase asistente şi medici din domeniu preferând să lucreze în domeniul privat.
Citiți principiile noastre de moderare aici!