Vă reamintim că, în luna aprilie, firma care se ocupă de reabilitarea Liceului Lenau a decis să sisteze lucrările, invocând greşeli mari în proiectare. Una dintre acestea era legată de parchetul indicat în proiect, care ar fi trebuit să fie din lemn masiv, însă firma indicată de proiectant nu avea disponibil acel tip de parchet. În consecinţă, constructorul a montat un parchet din lemn masiv, însă achiziţionat de la altă firmă. Cum lucrarea nu corespundea cu cerinţele din caietul de sarcini, s-a ajuns la sistarea acesteia, până la modificarea proiectului.
Recent, însă, primarul Nicolae Robu susţinea că va pune presiune pe constructor să finalizeze lucrările până la toamnă, pentru ca elevii să se poată bucura de noul an şcolar în clase modernizate.
Constructorul susţine că acest lucru este imposibil, având în vedere că ordinul de sistare al lucrărilor, semnat de primar, este încă în vigoare şi îl acuză pe Robu de amnezie.
„Stimați timișoreni, vă informez că domnul Nicolae Robu, primarul vremelnic al Timișoarei, suferă de AMNEZIE. Am ajuns la această concluzie după ce am aflat cu stupoare anunțul pe care l-a făcut public, cum că va pune presiune pe firma care reabilitează Liceul Lenau, să termine lucrările până la toamnă. Este incredibilă această declarație a primarului, care cu mâna lui a dat ordin de SISTARE a lucrărilor. Atașez acestei postări, adresa prin care NICOLAE ROBU NE CERE SĂ OPRIM LUCRĂRILE, din cauza incompetenței funcționarilor pe care îi păstorește și pe ale căror interese le acoperă (știe el de ce?!). Noi dorim să lucrăm, dar nu putem, din ordinul expres al primarului AMNEZIC, ale cărui declarații publice se bat cap în cap cu deciziile pe care le emite și le semnează”, se arată într-un mesaj semnat de administratorul firmei Kasdum, Ludovic Kasler.
Mai mult, acesta susţine că firma pe care o conduce a realizat până acum lucrări de 700.000 de euro care nu au fost plătite de Primăria Timişoara.
„O dovadă a faptului că noi vrem să ne facem treaba, astfel încât elevii și profesorii de la acest liceu de prestigiu să poată învăța în săli de clasă modernizate, o reprezintă chiar lucrările pe care le-am făcut și pe care primăria nu ni le-a decontat nici până la această oră. Avem lucrări efectuate și NEPLĂTITE de instituția condusă de acest Nicolae Robu, în valoare de 700.000 de lei. Nu înțelegem motivele pentru care primarul acestui oraș continuă să dezinformeze opinia publică și să acopere interesele meschine ale subalternilor săi”, se mai arată în mesajul administratorului Kasdum GF.
Am solicitat la Primăria Timişoara un punct de vedere legat de acuzaţiile aduse de către firma constructoare. Reprezentanţii administraţiei locale timişorene ne-au precizat că lucrările de la Lenau au fost împărţite în două contracte. Astfel, pentru lucrările interioare, a căror finanţare se face din fonduri europene, a fost semnat contractul nr. 119 din 30 aprilie 2014, iar pentru cele exterioare, de reabilitare a faţadei, acoperişului şi a geamurilor, care sunt finanţate prin credit KfW, s-a semnat contractul nr. 274 din 11 noiembrie 2014. Ambele contracte sunt cu Kasdum GF.
Reprezentanţii municipalităţii recunosc că este în vigoare un ordin de sistare al lucrărilor, însă acesta se referă doar la lucrările interioare.
„În ceea ce priveşte contractul nr.119/30.04.2014, întrucât SC KASDUM-Gf SRL a reclamat inadvertenţe între Proiectul Tehnic şi situaţia din teren, a fost necesară revizuirea proiectului tehnic, situaţie în care până la avizarea acestuia de către Agenţia pentru Dezvoltare Regională Vest, în calitate de Organism Intermediar Programul Operaţional Regional (POR), şi aprobarea de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, în calitate de Autoritate de Management pentru POR, a fost necesară sistarea lucrărilor. Astfel, în data de 26.06.2015, a fost dată sistarea lucrărilor de reabilitare interioară care fac obiectul contractului nr.119/30.04.2014”, au transmis oficialii Primăriei Timişoara.
Aceştia mai susţin că toată documentaţia necesară pentru modificarea proiectului a fost aprobată, însă acum trebuie încheiat un act adiţional la contractul de finanţare între Primăria Timişoara, Ministerul Dezvoltării şi ADR Vest.
„În urma avizării de către ADR Vest şi aprobării de către AMPOR a proiectului tehnic revizuit, MDRAP a impus totodată şi încheierea Actului Adiţional la contractul de finanţare, iar Municipiul Timişoara, în calitate de Beneficiar al finanţării nerambursabile, a înaintat în data de 20.07.2015, toate documentele necesare încheierii acestuia. Imediat după primirea şi semnarea Actului Adiţional, Municipiul Timişoara va emite ordinul de reluare a lucrărilor. Totodată, s-a finalizat şi documentaţia necesară demarării unei noi proceduri de achiziţie publică pentru lucrările cu articole noi, altele decât cele prevăzute în contractul de lucrări iniţial încheiat cu SC KASDUM Gf. SRL”, se mai arată în răspunsul Primăriei Timişoara.
În opinia oficialilor municipalităţii timişorene, firma ar putea continua lucrările la faţada clădirii, lucru ce nu face obiectul ordinului de sistare semnat de primar şi prezentat de Kasdum GF.
În ceea ce priveşte problemele cu plata lucrărilor efectuate, cei de la Primăria Timişoara susţin că până acum au fost decontate toate facturile înaintate de Kasdum GF, în baza unei situaţii de lucrări.
„Până la data sistării, Constructorul, SC KASDUM – GF SRL, a realizat şi i-au fost plătite lucrări în valoare de 2.751.676,78 lei inclusiv TVA, reprezentând cca 43% din valoarea lucrărilor aferente contractului nr.119/30.04.2014. În ceea ce priveşte, lucrările exterioare de reabilitare faţadă, înlocuire geamuri, inclusiv acoperiş, acestea au demarat în luna martie 2015 având o durată de execuţie de 7 luni. Până în prezent au fost realizate şi decontate lucrări în valoare de 44.696,82 lei, inclusiv TVA, iar în data de 04.08.2015 a fost depusă o situaţie de lucrări în valoare de 152.080,46 lei, inclusiv TVA, din valoarea totală a contractului care este de 2.533.711,43 lei inclusiv TVA. Prin urmare, lucrările au fost executate în proporţie de 7,7%”, au concluzionat reprezentanţii Primăriei Timişoara.
Ceea ce devine însă extrem de evident este că lucrările nu vor putea fi finalizate până în toamnă, iar dacă acest conflict va continua, acestea s-ar putea prelungi chiar şi până anul viitor.
Articole pe aceeași temă:
Constructorul de la Lenau a oprit lucrarile: acuza incompetenta functionarilor din primarie!
Citiți principiile noastre de moderare aici!