Sorin Cociobea a trecut înainte de alegeri, prin intermediul Orodonanţei 55 (care între timp a fost declarată neconstituţională) de la PDL la PSD. În urmă cu aproximativ o lună, Cociobea a decis să devină independent şi să lepede haina PSD-ului. PSD-ul a contraatacat: a decis excluderea sa din partid şi vacantarea mandatului de consilier judeţean, prin retragerea sprijinului politic.
Pentru excluderea lui Sorin Cociobea din Consiliul Judeţean Timiş, PSD se bazează pe prevederile Legii 393 din 2004 privind Statutul aleşilor locali, care la articolul 9 statuează că pierderea calităţii de membru al partidului politic pe a cărui listă a fost ales are ca şi consecinţă încetarea de drept a calităţii de consilier judeţean. Până la urmă, după multe discuţii, s-a trecut la vot secret, iar consilierii judeţeni au votat cu 21 de voturi pentru excluderea lui Sorin Cociobea din consiliul judeţean.
Nu se ştie însă cine îi va lua locul, sau dacă acesta va fi ocupat. Conducerea CJ Timiş a cerut organismelor centrale, Camera Deputaţilor, Senat, Guvern şi alte instituţii, o soluţie. Practic, Cociobea a plecat din PSD, dar a venit în consiliul judeţean ales ca şi membru PDL. Acum PDL este de fapt noul PNL.
“Domnul Cociobea a fost exclus din rândul consilierilor judeţeni. Sunt 21 de voturi, două împotrivă, patru abţineri şi şapte voturi anulate. În mod normal îmi pare rău pentru că pleacă un coleg de la noi. Dânsul a ales poziţia pe care a adoptat-o, ştie ce face probabil. Noi ne vom vedea în continuare de treabă. sigur că eu îmi doresc să nu mai fie niciun fel de alte excluderi din rândul consilierilor judeţeni. În mod normal şi noi în situaţia în care PNL ar fi venit cu o propunere de excludere a unui membru am fi fost de acord. Nu ştim cine va fi următorul consilier local, deocamdată postul rămâne vacant. S-au făcut demersuri către toate instituţiile statului, Camera Deputaţilor, Senat, Prefectură. Aşteptăm să ni se comunice din partea cărui partid ar trebui să fie consilierul care să ocupe postul vacant. În funcţie de cum se va constata de organele juridice ale statului, aşa vom proceda şi noi. Dacă nu se va constata atunci vom putea funcţiona foarte normal şi bine şi în 36 de persoane”, spune Titu Bojin, preşedintele CJ Timiş.
Sorin Cociobea va ataca această decizie.
“Voi contesta această decizie în contencios-administrativ. Voi semnala acest lucru şi către procurori. Voi face şi anumite plângeri penale pentru că nu mi se pare corect să poţi să supui la vot o acţiune de a exclude un consilier judeţean şi să nu ştii cine ar trebui să urmeze. Este o acţiune împotriva unui consilier judeţean, pentru că PSD are în continuare nevoie de majoritate. Acum încep să aibă probleme în majoritatea consiliului judeţean. Constat că e o acţiune ilegală, întrucât m-au exclus printr-un vot secret care a fost arătat la… vedere, aveau tema clară de la partid. Unii dintre ei ar fi votat pentru rămânerea mea în consiliul judeţean din cauză că sunt şi ei conştienţi că este un abuz şi o greşeală”, spune Sorin Cociobea.
După ce se redactează hotărârea, Sorin Cociobea are termen zece zile pentru a o contesta în constencios-administrativ, iar instanţa de contencios are termen 30 de zile în a lua o hotărâre.
Citiți principiile noastre de moderare aici!