Consilierii locali din Timişoara au aprobat, marţi, un proiect de hotărâre prin care a fost modificată Hotărârea de Consiliu Local 371 din 2007 privind constatarea şi sancţionarea contravenţiilor, modificată şi completată anterior prin HCL 206 din 2009.
Aleşii au fost de acord ca timişorenii care îşi scutură covoarele, carpetele, preşurile şi alte asemenea articole de la ferestre sau de pe terasele ori balcoanele imobilelor să fie amendaţi. Vor fi amenzi de la 500 la 1.000 de lei în cazul persoanelor fizice şi de la 1.000 la 2.500 de lei pentru persoanele juridice. Până acum, prin respectiva hotărâre era interzise, generic, scuturatul şi bătutul covoarelor pe domeniul public, la fel ca şi întinderea rufelor la uscat pe sârmă în exteriorul imobilelor.
Oricum, noile prevederi sunt destul de ambigue, pentru că nu se explică ce înseamnă „alte asemenea articole”.
„Nu e nicio invenţie a noastră. Cred că ţine de respectarea unor norme de civilizaţie elementară şi de respectul faţă de ceilalţi, pentru că nu este normal ca de la un geam de la etajul III să scuturi carpetele de praf pentru ca praful respectiv să intre în apartamentul celor de sub. Nu m-am uitat dacă intră şi prosoapele de bucătărie, Poliţia Locală are aceste detalii, nu am nomenclatorul de astfel de obiecte care pot fi scuturate sau nu”, a afirmat primarul Nicolae Robu după adoptarea noii hotărâri.
Acestea nu sunt însă singurele modificări aduse HCL 371/ 2007. Cetăţenii şi asociaţiile de proprietari/ locatari trebuie să întreţină curăţenia locuinţelor pe care le deţin sub orice formă legală – până acum se făcea referire la cele deţinute în proprietate sau cu chirie –, a anexelor gospodăreşti, a curţilor şi împrejmuirilor acestora.
Totodată, timişorenii sunt obligaţi să asigure periodic curăţarea faţadelor locuinţelor, a chioşcurilor, a clădirilor amplasate la frontul stradal, să degajeze elementele de construcţie (ornamentele) şi tencuiala care stau să se desprindă de pe faţadele clădirilor, să tencuiască şi să zugrăvească periodic faţadele, să îndepărteze înscrisurile şi desenele de pe acestea, să cureţe şi să înlocuiască jgheaburile şi burlanele degradate.
Totodată, se interzice realizarea de adăposturi improvizate (colibe, corturi) pe terenurile aparţinând domeniului public sau privat al statului, al municipiului Timişoara, precum şi pe terenurile proprietate privată ale persoanelor fizice si juridice. Nerespectarea acestor obligații se sancţionează contravenţional cu amenzi cuprinse între 500 și 1.000 de lei în cazul persoanelor fizice.
De asemenea, se interzice persoanelor fizice ocuparea şi locuirea fără forme legale a locuinţelor proprietate publică sau privată.
Sunt obligaţii noi și pentru firme şi instituţii publice. Reprezentanţii instituţiilor publice, agenţii economici şi celelalte persoane juridice vor avea obligaţia să întreţină în stare corespunzătoare clădirile pe care le deţin sub orice formă legală (până acum HCL-ul făcea referire la imobilele în care îşi desfăşoară activitatea), prin efectuarea de lucrări de reparaţii şi, alte prevederi noi, de curăţare a spaţiilor interioare şi de blocare a accesului în cele neutilizate.
O altă obligaţie a acestora este să asigure repararea, spălarea geamurilor şi a vitrinelor, precum şi înlocuirea celor sparte, întreţinerea şi repararea firmelor şi a copertinelor, a faţadelor clădirilor, inclusiv prin zugrăvirea periodică a acestora, şi a gardurilor ce le împrejmuiesc, întreţinerea chioşcurilor pe care le deţin, inclusiv prin spălarea, curăţarea înscrisurilor şi desenelor de pe acestea.
Dacă până acum prin HCL 371 instituţiile publice, firmele şi celelalte persoane juridice aveau obligaţia să asigure îndepărtarea zăpezii şi a gheţii de pe trotuarele din dreptul clădirilor şi incintelor în care îşi desfăşoară activitatea până cel târziu la ora 9 dimineaţa, acum se face referire la „îndepărtarea zăpezii şi a gheţii, ori de câte ori este necesar, de pe trotuarele din dreptul clădirilor şi incintelor pe care le deţin sub orice formă legală”. Aceeaşi obligaţie, de a îndepărta zăpada şi gheaţa de pe trotuare ori de câte ori este necesar este valabilă şi pentru persoanele fizice. Dacă la parterul imobilelor de locuit sunt agenţi economici, aceștia sunt obligaţi, conform hotărârii, să curețe zăpada şi gheaţa după ora 9.00, până la terminarea programului de lucru.
Mai puteti citi: Cine isi scutura carpetele de la balcon si nu-si ingrijeste fatada risca amenzi la Timisoara!
Citiți principiile noastre de moderare aici!