Vă reamintim că proiectul s-a aflat şi pe ordinea de zi a şedinţei de plen de joi, însă a fost amânat la cererea consilierilor PSD, care au cerut să studieze un raport al Curţii de Conturi ce a stabilit că Primăria Timişoara a acordat finanţări ilegale cluburilor sportive în valoare de zeci de milioane de lei în ultimii ani.
Degeaba au încercat reprezentanţii executivului Primăriei Timişoara, în frunte cu primarul Nicolae Robu, să îi convingă pe consilieri că prejudiciul stabilit de auditorii Curţii de Conturi este „aberant” şi că finanţarea s-a făcut complet legal, motiv pentru care municipalitatea a şi atacat acel raport în instanţă, consilierii au dorit să studieze atent documentul înainte de a lua o decizie finală.
În timpul discuţiilor, consilierul local PNL Ciprian Jichici, care este şi membru în consiliul director al BC Timişoara, a încercat să îşi convingă colegii despre urgenţa adoptării unei soluţii de finanţare a cluburilor sportive. El a precizat că în lipsa unui nou contract de finanţare, echipa de baschet nu va putea plăti cotizaţia către FIBA, cotizaţie ce trebuie plătită acum, şi, în consecinţă, nu va putea participa în cupele europene.
Rămâne de văzut ce soluţie vor găsi consilierii locali şi dacă aceasta va debloca situaţia financiară a cluburilor sportive din oraş, multe dintre ele bazându-şi bugetul pe contribuţiile Primăriei Timişoara şi a Consiliului Judeţean Timiş.
UPDATE: Două ore de dezbateri „informale” pe tema finanţării cluburilor sportive. Patru echipe au fost la un pas să rămână fără bani
Consilierii locali s-au întâlnit luni după-amiaza, în regim de urgenţă, pentru a dezbate finanţarea în continuare a sportului timişorean. Pentru că numărul lor era foarte mic – la şedinţă au venit doar 16 consilieri din 27 – primarul a propus ca înainte de votarea noului contract cadru să aibă loc „dezbateri informale” pe această temă. Dezbaterile au durat aproape două ore, iar patru echipe din Timişoara – ACS Poli Timişoara, BC Timişoara, Timişoara Saracens şi CH Poli Timişoara – erau la un pas să rămână fără finanţare.
Problema ridicată de unii consilieri a fost legată de legalitatea asocierii dintre Primăria Timişoara şi cluburile sportive finanţate din bani publici, având în vedere că nu s-a organizat un concurs de proiecte. Poziţia consilierilor vine ca urmare a unui control al Curţii de Conturi, care a stabilit că finanţările echipelor sportive s-au făcut ilegal, prejudiciul calculat de auditorii acestei instituţii fiind de circa 35 de milioane de lei.
„Înainte de toate aș spune că suntem cu toți conștienți de importanța acestui proiect de hotărâre. Mi-ar plăcea să nu politizăm deloc discuțiile indiferent de deciziile pe care le vom lua când votăm. Sper să avem o discuție constructivă, să fim în termeni legali și să supraviețuiască sportul din Timișoara. Dacă în perioada 2008 – 2010 Curtea de Conturi nu a găsit niciun prejudiciu, în 2012 s-a spus că ar exista unul. De data aceasta suntem în fața unui fapt împlinit. Curtea de Conturi a găsit nereguli. Curtea contestă inclusiv asocierile. Nu cred că nu putem lua în considerare acest raport. Noi, grupul PSD, nu am luat această decizie din punct de vedere politic, pentru că nu e o problemă politică. Fiecare votează cum consideră și își asumă. Specialiștii pe care i-am consultat ne spun că în baza legii pe care o folosim nu există un cadru legal pentru a face această finanțare”, a declarat Alfred Simonis.
De cealaltă parte, reprezentantul departamentului juridic al primăriei prezent în sală, Daniel Văcărescu, a susţinut că „a admite acum teza Curţii de Conturi înseamnă a ignora patru acte administrative care se bucură de prezumţia de legalitate”. Mai exact, el se referă la cele patru Hotărâri de Consiliu Local care prevăd finanţarea celor patru echipe amintite.
De asemenea, primarul Nicolae Robu a afirmat că toate cele patru contracte iniţiale de asociere au avizul Judecătoriei Timişoara, deci, în opinia lui, părerea unui auditor al Curţii de Conturi este nulă. Mai mult, el a precizat că modificarea acestor contracte vine tocmai pentru a fi în concordanţă cu legea, care s-a modificat între timp.
După o oră şi jumătate de discuţii, timp în care consilierii nu păreau foarte convinşi că votarea acestui proiect ar fi legală şi pentru că proiectul părea că nu va trece la vot, primarul a propus o pauză. În pauză, consilierilor li s-a explicat că amânarea sau votarea negativă a acestui proiect va duce în incapacitate de plată şi va compromite sezonul echipelor, motiv pentru care inclusiv unii consilieri ai Opoziţiei au părut să dea înapoi.
Până la urmă, proiectul a trecut la limită, cu 14 voturi „pentru” şi două „împotrivă”, date de Bogdan Herzog (independent) şi Alfred Simonis (PSD).
Rămâne totuşi de văzut ce se va întâmpla cu echipele care trebuiau să îşi achite cotizaţia de participare în campionat sau cupe europene, cum este şi cazul BC Timişoara, care luni trebuia să vireze banii către FIBA.
Articole pe aceeași temă:
Contre in CL Timisoara pe tema finantarii cluburilor sportive. Prima victima – BC Timisoara
Citiți principiile noastre de moderare aici!