Situaţia a fost expusă, în şedinţa de consiliu local din această săptămână, de consilierul Adelina Tîrziu.
„Referitor la împodobirea oraşului în perioada sărbătorilor, cu siguranţă suntem cu toţii de acord că nu arată bine oraşul împodobit, iar aici, din câte am înţeles, domnul city-manager se ocupă de această problemă. În condiţiile în care de iluminatul public se ocupă două firme din Timişoara, Elba şi AEM, aş dori să ştiu dacă în contractele noastre cu fiecare dintre aceste firme este prevăzută o sumă anuală pentru împodobirea oraşului pe perioada sărbătorilor de iarnă”, a întrebat Tîrziu.
I-a răspuns viceprimarul Dan Diaconu. „70.000 de euro plus TVA este suma prevăzută în total. Asta înseamnă montare-demontare, înlocuire, mentenanţă…”, a explicat Diaconu. „Să nu-mi spuneţi mie că s-au investit 70.000 de euro pe anul acesta, că nu este absolut nimic schimbat faţă de anul trecut! Deci nu este nimic nou faţă de anii trecuţi. Mai mult decât atât, în anumite zone s-au deteriorat aceste podoabe luminoase. De exemplu, dacă vă duceţi de la Catedrală spre Iosefin sunt trei tipuri de podoabe, de trei culori diferite. După Punctele Cardinale nu este niciun fel de podoabă spre ieşirea din Timişoara pe bulevardul Take Ionescu”, a replicat consilierul local. Viceprimarul i-a cerut să compare bugetul alocat pentru pavoazare în Timişoara cu cel al altor oraşe mari din ţară, afirmând că la Cluj s-a prevăzut suma de 2 milioane de euro.
Primarul Nicolae Robu crede că nu putem „epata”, în condiţiile în care bugetul este unul modest.
„Noi lucrăm cu 70.000 de euro, oraşe comparabile cu Timişoara, un oraş cum este Cluj-Napoca, cu 2 milioane de euro. Sigur că nu pot să arate la fel lucrurile la noi ca la ei, dar este totuşi mai bine decât anul trecut, însă subscriu la observaţia doamnei consilier că unele corpuri nu funcţionează. Şi eu am făcut sesizări în acest sens şi cei doi parteneri ai noştri ar putea să îşi trimită oamenii pe teren, şi le-am solicitat, de altfel, să o facă (…) Oraşul arată mai bine ca anul trecut, dar nu putem epata, pentru că am lucrat la un nivel de costuri modest, asta este realitatea”, a declarat Robu.
Potrivit reprezentanților Primăriei Cluj-Napoca, costurile pentru iluminatul public de sărbători din acest municipiu se ridică la 2 milioane de lei, nu de euro, fără TVA, adică aproape 450.000 de euro.
Consilierul local care a reclamat situaţia a întrebat dacă există posibilitatea suplimentării acestui buget sau dacă se pot renegocia contractele cu cele două companii care se ocupă de iluminatul public. Primarul a afirmat că nu mai sunt bani, dar că se va încerca totuşi o suplimentare, poate în ultima şedinţă de consiliu din acest an.
„Noi nu mai avem bani, pentru că am extins reţeaua de iluminat public. Contractele au avut o anumită valoare. Acum ar trebui să le suplimentăm în limitele pe care le prevede legea, pentru că am extins reţeaua de iluminat public, am făcut şi iluminări artistice în oraş şi s-ar impune o suplimentare, este adevărat, dar deocamdată nu am putut să o facem pentru că bugetul nostru a fost direcţionat către lucrări de îmbunătăţire a infrastructurii urbane. Acolo s-au dus banii mulţi…”, a concluzionat Robu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!