Consiliul Local Timişoara a aprobat un nou proiect de hotărâre pentru modificarea şi completarea Regulamentului de funcţionare a sistemului de parcare a autovehiculelor şi a aprobat şi noile tarife TelPark.
Astfel, din 1 februarie, un abonament general lunar va costa 42,84 lei, un abonament general trimestrial – 122,85 lei, iar un abonament general anual – 450,34 lei. Abonamentele TelPark la purtător, transmisibile, vor costa 85,68 de lei cel lunar, 245,70 lei cel trimestrial şi 900,68 cel anual. Abonamentul de locatar, care conferă drept de staţionare numai în imediata vecinătate a domiciliului proprietarului, pe o rază de până la 50 de metri, va fi 51,23 lei.
Pentru tichetele TelPark tariful este de 1,5 lei pe oră, respectiv 10 lei pentru cele universale valabile o zi. În parcările cu bariere se va plăti tot 3 lei pe oră.
În continuare va fi limitată la maximum două ore staţionarea pe străzile din zona pieţelor agroalimentare din Timişoara, unde se va putea parca doar cu tichete, şoferii fiind nevoiţi să plătească 1,5 lei pe oră.
A fost suspendată staţionarea limitată în Cetate pentru că centrul istoric al municipiului va intra în lucrări de reabilitare de anul acesta.
Potrivit noului proiect de hotărâre adoptat, toate tarifele TelPark trebuie de acum să fie aprobate în plenul Consiliului Local Timişoara, şi nu doar în comisiile de specialitate I şi III, cum se întâmpla până acum.
Totodată, aleşii au aprobat un amendament făcut de colegul lor Silviu Sarafolean, care a propus ca toţi inspectorii ADP care ies pe teren și verifică mașinile parcate să poarte uniforme.
Asta, deşi viceprimarul Adrian Orza încerca să îşi convingă colegii, înainte de vot, că inspectorii ADP n-au nevoie de unifrome. „E suficientă o legitimaţie, nu e cazul să mai cheltuim sume de bani pentru uniforme. Aşa o să trebuiască să le dăm şi chipie verzi celor de la Mediu şi tot aşa…”, declara edilul. Propunerea colegului său de partid a fost însă aprobată, spre satisfacţia conducerii ADP.
„Suntem chiar mulţumiţi că s-a luat această decizie, fiindcă ne întâlnim pe zi ce trece cu tot mai multe cazuri de agresiune, ori ştim foarte bine că o uniformă recunoscută la mod oficial aduce mai mult confort, mai multă securitate. Vom gândi aceste uniforme şi vom încerca să le supunem aprobării consiliului local, ca să nu existe discuţii. Noi vrem să poarte toată lumea, şi inspectorii, şi funcţionarii de la ghişee, mai puţin directorul”, a declarat directorul societăţii ADP, Liviu Barbu. Potrivit șefului ADP este vorba de 53 de angajaţi.
Seful ADP spune ca vor pleca investitorii dornici sa realizeze parcari
Regulamentul de parcare modificat în plenul de marţi a fost schimbat şi la finele anului trecut. Aleşii au aprobat atunci limitarea staţionării la două ore pe zeci de străzi din zona centrală şi din jurul pieţelor agroalimentare, dar şi-au dat şi acordul pentru un algoritm de calcul care ar fi dus la dublarea tarifelor la abonamentele de parcare dacă ar fi fost pus în aplicare. S-au eliberat însă doar abonamente pe o lună în baza acelei hotărâri, pentru ca acum regulamentul să fie modificat din nou şi să fie aprobate alte tarife în şedinţa CLT.
Directorul ADP spune acum că decizia de a nu majora substanţial tarifele, după cum s-a propus şi aprobat iniţial, va influenţa negativ realizarea de parcări subterane şi supraterane. Mai exact, că în aceste condiţii nu se vor găsi investitori dornici să ridice parcări.
„Noi nu vom renunţa la programele de construire de parcări publice subterane, supraterane şi chiar în cartierele de locuit, dar vă atrag atenţia că celălalt regulament, cu acele tarife mari, a fost consecinţa discuţiilor pe care le-am avut cu tot felul de investitori şi consilierii locali, pe bună dreptate, au ajuns la concluzia că nimeni nu-şi va investi banii într-un program municipal până când sistemul practicat în Timişoara nu va ajunge la o stare de normalitate, la fel ca la Stuttgart sau Szegedul. Mulţi investitori pleacă din cauza asta – consideră că nu-şi vor putea recupera niciodată investiţia făcută -, dar eu vă asigur că noi ne vom strădui să găsim resurse, poate prin forţe proprii, poate printr-o asociere, dând altceva în compensaţie, ca să putem să realizăm aceste programe care sunt absolut necesare”, a afirmat Barbu.
Primarul Gheorghe Ciuhandu spune că investitorii trebuie atraşi cu „garanţii”.
„Există investitori amatori de investiţii şi din plan intern şi din plan extern. Oamenii ăştia trebuie atraşi având garanţii că îşi vor recupera investiţia şi pe de altă parte şi regulamentul de parcare, în zonele unde vom amenaja astfel de parcări, fie supraterane, fie subterane, va trebui amendat, pentru că există riscul ca acestea să rămână goale. Trebuie create şi nişte facilităţi în ideea ca aceşti oameni să fie stimulaţi să investească şi bineînţeles ca beneficiarii, timişorenii, să fie stimulaţi să-şi ducă maşinile în acele parcări contra cost”, a declarat Ciuhandu.
Se modifica din nou Regulamentul TelPark. Vedeti cat va costa parcarea!
Citiți principiile noastre de moderare aici!