„Vreau să fac o menţiune vizavi de banii de la Guvernul României. Eu nu am vrut să fiu foarte explicit. Sunt multe proiecte depuse pentru finanţare pe fonduri europene din toată ţara. Timişoara are cinci aprobate, cele mai multe, care totalizează o treime din toţi banii alocaţi în această etapă. Dacă asta nu spune nimic în mod implicit eu nu o să vin să spun explicit. Fiecare proiect european are şi o cofinanţare din partea Guvernului României. Guvernul susţine cu 14 milioane de lei aceste proiecte.
Cofinanţarea Guvernului este o condiţie… Valoarea totală este de circa 100 de milioane de lei pe aceste proiecte. Evident că aceste proiecte nu sunt foarte mari, nu sunt de foarte mare anvergură, dar fiecare în parte sunt proiecte utile pentru Timişoara”, a declarat, joi, primarul Nicolae Robu.
În această săptămână au fost semnate contractele de finanţare pentru cinci proiecte pe fonduri europene depuse de Primăria Timişoara. Este vorba de reabilitarea liniilor de tramvai şi modernizarea tramei stradale pe strada Ştefan cel Mare, reabilitarea străzii Iancu Văcărescu pe tronsonul de la bulevardul Regele Carol I la Splaiul Tudor Vladimirescu, extinderea reţelei de troleibuz de la Timişoara la Dumbrăviţa, un proiect de management al traficului şi supraveghere video şi unul care prevede crearea unei reţele de centre de închiriere a bicicletelor în regim self-service, achiziţionarea unui număr de 300 de biciclete, extinderea pistelor şi înfiinţarea de noi staţii de transport în comun. Toate aceste proiecte au fost iniţiate de fosta administraţie, dar contractele de finanţare au fost semnate acum, iar implementarea lor va începe în cursul acestui an.
„Este şi meritul celor care au elaborat proiectele, desigur, numai că nu toate proiectele eligibile sunt şi finanţate. Sunt foarte multe proiecte generate în toată ţara, care îndeplinesc condiţiile de eligibilitate, dar cu toate acestea doar o parte dintre ele ajung să şi fie finanţate şi implementate, ba chiar unii care au finanţare, semnează contractele de finanţare, cum am făcut-o eu acum, marţi, se dovedesc incapabili să pună în operă proiectele”, a adăugat Robu.
Primarul Timişoarei solicita sprijinul parlamentarilor de Timiş, la începutul lunii, pentru realizarea celorlalte două tronsoane ale şoselei de centură a oraşului, extinderea corpului B al Spitalului de Copii „Louis Ţurcanu”, reabilitarea Gării de Nord, finalizarea construcţiei spitalului de pe Calea Torontalului – Institutul Regional de Oncologie, realizarea unui campus şcolar pentru Liceul Nikolaus Lenau pe strada Oituz şi a unui bazin olimpic de înot, realizarea unui nou racord la autostrada Arad – Timişoara, lărgirea pasajelor CF de pe străzile Circumvalaţiunii – Jiul şi Popa Şapcă, reabilitarea Sinagogii Cetate, construirea unei săli polivalente cu 14.000 de locuri şi chiar a unui nou penitenciar, în afara oraşului, programe naţionale de finanţare pentru reabilitarea imobilelor istorice şi a clădirilor publice.
Din toate aceste proiecte, Robu mizează pe promisiunea că Timişoara va beneficia de finanţare de la bugetul de stat pentru două, chiar dacă nici pentru acestea nu sunt bani prevăzuţi expres.
„Faptul că cele două obiective ale noastre, un nou corp de clădire pentru Spitalul de Copii, parter plus şase etaje, şi bazinul de înot olimpic nu apar cu fişe de obiectiv nu înseamnă că nu vor fi finanţate. Mie mi-a fost reînnoită promisiunea că vor fi finanţate. Sigur că ne dorim bani cu nemiluita pentru Timişoara pentru a recupera întârzierea pe care o avem în modernizarea oraşului. Atâta avem în momentul de faţă”, a conchis edilul.
Proiectele majore ale Timisoarei nu se regasesc in bugetul de stat pe 2013
Primarul Timisoarei nu e dezamagit ca nu primim bani de la bugetul de stat. Are… promisiuni
Citiți principiile noastre de moderare aici!