Timişorenii care au trecut joi pe strada Gheorghe Lazăr au putut citi următorul mesaj la intrarea în clădirea Liceului „Nikolaus Lenau”: „Lucrările la acest obiectiv de investiţii au fost oprite datorită incompetenţei funcţionarilor din primărie şi a greşelilor majore de proiectare”.
Constructorul, firma Kasdum-GF, care ameninţa încă de acum câteva zile că va opri lucrările, s-a ţinut de cuvânt. Joi a sistat lucrările la Liceul Lenau.
La mijloc sunt anumite divergenţe pe care executanţii le-au avut cu autorităţile locale vizavi de proiectare şi materialele folosite.
Executantul spune, de exemplu, că i s-a impus practic să cumpere parchet de la o anumită firmă, n-a făcut asta pentru că produsul nu corespundea, a cumpărat şi montat un alt tip de parchet, care tot nu corespunde caietului de sarcini, iar acum angajaţii municipalităţii refuză să facă recepţia lucrării…
„Am trimis spre rezolvare mai multe probleme legate de greșelile inacceptabile de proiectare (…) Muncitorii noștri au pornit într-un ritm alert montarea parchetului din lemn masiv. În doar câteva zile, am reușit să finalizăm cu succes câteva săli de curs. Din păcate, angajații primăriei refuză să facă recepția la aceste clase deoarece parchetul nu a fost cumpărat de la firma Holver, firmă indicată de proiectant. Am fi dorit să facem achiziția de la această societate dacă produsul indicat era din lemn masiv, așa cum se cere în caietul de sarcini, este însă din lamele lipite între ele”, au reclamat reprezentanţii firmei.
Primarul Nicolae Robu cunoaşte problema şi spune că adevărul este… undeva la mijloc.
„Problema este următoarea: la licitație s-a cerut ca parchetul să fie din lemn masiv și cu grosimea de 1 cm. Nimeni nu a obiectat atunci (…) Acum s-a constatat că parchet masiv cu grosimea de 1 cm nu există, nu furnizează nimeni. Proiectantul spune că există, că livrează firma Holver. Numai că ce livrează acea firmă, aici are dreptate executantul, nu poate fi considerat parchet masiv, pentru că el este făcut din stratificat. Și atunci, firma executantă, fără să obțină o aprobare că pune altceva în lipsă, a cumpărat un parchet de calitate mai bună, cu grosimea de 1,5 cm, nu de 1, l-a montat acolo și acum cere să-i fie plătit. Dar, cei din primărie, care verifică situația, obiectează că acel parchet nu este rașchetat și paluxat, este lemnul brut. Este de foarte bună calitate, este mai scump, dar cel prevăzut în caietul de sarcini era produs finit, gata rașchetat și paluxat”, a explicat Robu.
Constructorul susţine însă că lista problemelor este una lungă şi a fost transmisă atât beneficiarului lucrării, adică Primăriei Timişoara, cât şi firmei de proiectare.
„Parchetul reprezinta doar 10% din problemele reale de la Liceul Lenau. Tavanul clădirii, spre exemplu, a fost refăcut în proporţie de 100%, dar din păcate domnul Ovidiu Purdea, responsabil tehnic din partea primăriei (de profesie inginer metalurgist, susţinut de doamna Aura Junie), refuză să facă acest decont, deşi a recunoscut în scris că vechiul tavan era un pericol real pentru elevi (…) Ne-am asumat acest proiect în speranţa că va fi revizuit rapid de către firma de proiectare Subcontrol”, au mai afirmat cei de la Kasdum.
Cine este Kasdum-GF SRL? O firmă din Drobeta-Turnu Severin, Mehedinţi, unde este asociat şi administrator Ludovic Kasler, în trecut angajat al unei firme deţinute de Georgică Cornu. De altfel, Kasler susţine că în urma „relaţiilor de afaceri” pe care le-a avut cu SC Confort SA din Timişoara a rămas cu o pagubă de 1.800.000 de lei şi că nu a mai putut recupera aceşti bani după ce Cornu şi-a băgat firmele în insolvenţă.
UPDATE. Primarul Nicolae Robu spune că municipalitatea nu are nicio vină pentru toate cele întâmplate.
„Regret că firma Kasdum, care reabilitează clădirea principală a Liceului Lenau, are o asemenea conduită și regret cu atât mai mult cu cât am fost foarte mulțumit, până acum, de ritmul lucrărilor. Din păcate, situația în care s-a ajuns este una datorată și proiectantului, și executantului, dar în niciun caz primăriei. Proiectantului că a prevăzut în caietul de sarcini un tip de parchet inexistent, executantului că nu a sesizat asta în fosta sa calitate de ofertant la licitație, în etapa de clarificări”, a afirmat Robu.
Edilul a făcut apel la calm şi i-a chemat pe toţi cei implicaţi în proiectul de reabilitare de la Lenau să se aşeze la masa discuţiilor pentru a găsi o soluţie legală de a ieşi din impas.
„Înțeleg pretenția Kasdum de a i se plăti ceea ce face la această lucrare – este una firească -, dar și Kasdum trebuie să înțeleagă că în sectorul public există un cadru legal mai rigid decât cel în care se operează în sectorul privat și că ceea ce dorește Kasdum nu este acceptat de primărie nu datorită incompetenței sau relei voințe a cuiva, ci pentru că nu este legal. Iar legea trebuie să fie suverană”, a conchis Robu.
Alte articole pe aceeași temă:
Constructorul de la Lenau ameninta ca opreste lucrarile: primaria nu-i plateste parchetul!
Citiți principiile noastre de moderare aici!