Contorizarea individuală cu distribuţie pe orizontală este un sistem diferit faţă de cel actual, unde fiecare locatar depinde de dorinţa vecinilor de a da sau nu drumul la căldură şi de modul în care se plătesc facturile. Ca și în cazul centralelor individuale de apartament, contorizarea individuală cu distribuție pe orizontală asigură o independență totală faţă de vecinii din imobil. Coloanele de încălzire nu mai trec dintr-o locuinţă în alta, ca și în cazul distribuției agentului termic pe verticală. În plus, fiecare plăteşte cât consumă, pentru că cei care optează pentru acest sistem primesc propriul contor, care este montat la intrarea în apartament.
Sistemul presupune însă o investiţie din partea beneficiarului. Potrivit unei estimări făcute de viceprimarul Dan Diaconu şi de către reprezentanţii Colterm, costurile totale ar fi de aproximativ 1.000 de euro per apartament. Cei de la Colterm au explicat că diferă şi în funcţie de materialele folosite, de dimensiunea blocului etc.
Reprezentanţii societăţii de termoficare spun însă că pe viitor va exista posibilitatea ca şi aceste lucrări să fie realizate pe fonduri europene, la pachet cu lucrările de reabilitare termică a blocurilor.
„Lucrările se vor putea face pe fondurile europene, odată cu reabilitarea termică să se facă şi contorizarea individuală cu distribuţie pe orizontală. Clar trebuie mers la pachet. Sunt eligibile astfel de lucrări. Dacă se face contorizare individuală şi distribuţie pe orizontală şi anvelopare, cu siguranţă scad facturile. Noi avem şapte scări pe care am făcut contorizare individuală pe orizontală pe banii asociaţiilor de proprietari. Costurile diferă, unii oameni vor să se lucreze cu un material, alţii cu altul. Dacă pentru o centrală de apartament toată investiţia este între 6.000 şi 8.000 de lei, contorizarea individuală este la jumătate din preţ. Estimarea este, pentru un apartament cu două camere, undeva la 2.000 de lei pentru lucrările exterioare, până la intrarea în apartament, la care se adaugă lucrările la instalaţiile interioare”, afirmă directorul Colterm, Cristian Mircea.
Viceprimarul Dan Diaconu vorbeşte despre o reducere a facturilor cu 20%.
„Pe exerciţiul programatic viitor ştim că se vor finanţa lucrări de eficientizare energetică şi, din informaţiile pe care le avem, sunt cuprinse lucrări şi pe partea de instalaţii, deci ar putea fi introduse şi contorizarea pe individuală şi distribuţia pe orizontală. Aşteptăm să vedem specificaţiile. Ar fi preferabil să se meargă la pachet acolo unde se poate, unde avem blocuri cu abonaţi Colterm. Asta nu înseamnă că vor fi excluşi de la reabilitarea termică cei care au centrale pe gaz. Proiectele-pilot de contorizare individuală pe orizontală pe care le-am implementat arată că facturile au scăzut semnificativ, undeva la 20%. Sistemul este disponibil şi în prezent pentru asociaţiile doritoare, sunt cereri”, spune Diaconu.
Până una-alta, conducerea Colterm a anunţat demararea unei noi campanii: reprezentanţii societăţii vor să-i informeze pe timişoreni cum îşi pot reduce cheltuielile cu încălzirea şi ce înseamnă sistemul centralizat în raport cu cel individual.
Citiți principiile noastre de moderare aici!