Noul şef al Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timişoara, cms. şef Ion Mirescu, crede că nişte succese răsunătoare în aceste două domenii i-ar putea tempera pe contrabandişti şi pe călăuze.
În mai puţin de o lună, frontierele din vestul ţării au fost forţate de 156 de persoane, majoritatea provenind din ţări aflate în Nordul Africii sau Orientul Mijlociu. Dacă pentru poliţiştii de frontieră din Timiş prinderea grupurilor de migranţi ce încearcă să forţeze zona verde nu este un lucru complicat, aceştia fiind dotaţi cu aparatură de vedere pe timp de noapte, prinderea şi acuzarea călăuzelor acestor grupuri se dovedeşte a fi mai complicat.
„Problema cea mai stringentă este cea de combatere a migraţiei ilegale. Cifrele sunt edificatoare. În mai puţin de o lună, numărul de migranţi prinşi la frontierele cu Serbia sau Ungaria a crescut de la cu 156 de persoane. Astfel, de la începutul anului şi până în prezent au fost prinse 1556 de persoane care încercau să treacă ilegal frontiera de stat. La Lunga şi Jimbolia se înregistrează aproape zilnic tentative de trecere a frontierei”, a declarat comisarul şef Ion Mirescu.
Odată ajunşi în România, migranţii cer azil şi sunt duşi în centre cu regim semi-deschis. Însă, pentru că scopul lor rămâne acela de a ajunge în ţări din occident, nu de puţine ori azilanţii sunt prinşi la frontiera cu Ungaria.
A doua mare problemă a poliţiştilor de frontieră din vestul ţării este contrabanda cu produse accizabile care a crescut în ultima perioadă. Poliţiştii de frontieră din Timiş, Caraş-Severin şi Mehedinţi au reuşit să captureze aproape 90.000 de pachete de ţigări de la începutul anului şi până în prezent, însă contrabanda rămâne una din principalele activităţi în zona de frontieră. Dacă cele mai răsunătoare acţiuni au avut loc în Mehedinţi, şeful Inspectoratului Teritorial Al Poliţiei de Frontieră Timişoara cere ca şi poliţiştii de frontieră din Timiş să se mobilizeze.
„Mă aştept, de fapt nu aştept, pentru că dacă aştept nu se va întâmpla nimic, vreau să îi determin pe şefii şi colegii mei să mişte şi să aibă rezultate mai bine. (…) Mi se pare că e o letargie, o lipsă de reacţie şi dorim să facem mai mult”, a mai spus comisarul şef Mirescu.
El a precizat că îşi doreşte o intensificare a controalelor pentru împiedicarea intrării în ţară a produselor contrafăcute, fie că e vorba de cosmetice, textile sau chiar ţigări. În acest sens, şeful Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timişoara a dat ca exemplu recenta captură a unui autotren încărcat cu 600.000 de pachete de ţigări contrafăcute.
„Îmi doresc să avem nişte cazuri şi acţiuni serioase, pentru că nu putem spune că nu am avea de lucru. Principalele ţinte ale noastre trebuie să fie marii contrabandişti, evazionişti şi călăuze”, a concluzionat Ion Mirescu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!