Muncitorii de pe șantierul Popa Șapcă s-au trezit, vineri, cu control. Polițiștii au trecut la verificări în urma unei plângeri, făcută de un angajat al Muzeului Banatului, care spune că muncitorii nu respectă legea privind descărcarea arheologică.
„Nu mai știu ce să fac. Cred că va trebui să fac sesizare la Procuratură, pentru că toate proiectele Timișoarei sunt supuse la boicot. Fie sunt niște psihopați, că avem câțiva în oraș, fie sunt oameni de o habotnicie ieșită din comun, fie sunt niște pioni politici care fac mereu reclamații, nu putem să facem nicio lucrare. Suntem blocați peste tot. Astăzi (n.r. vineri), s-a cerut să oprim toate lucrările pe Popa Șapcă. Păi când se descoperă o cărămidă sau ceva într-un loc, noi oprim tot să se facă descărcarea. Cum își permite cineva să ne zică să oprim tot șantierul acesta enorm de mare? Evident că firma care efectuează lucrarea răspunde dacă efectuează lucrări în zona în care sunt descoperiri pe care vrea să le treacă cu vederea. Asta este bătaie de joc la adresa orașului, la adresa timișorenilor care au de suportat toate consecințele faptului că străzi atât de importante sunt închise”, a explicat Robu.
Primarul Timișoarei susține că e dispus să facă și plângere penală pentru sabotaj.
„M-am consultat cu colegii, vom ajunge să facem plângeri penale pentru sabotaj, pentru boicot, nu mai știm ce să facem, am ajuns la disperare. A fost pe șantier nu știu ce control, nu știu de unde, cred că Poliția a venit, sesizată. Evident că la un moment dat și firmele care lucrează spun că nu vor să fie amendate”, a conchis Robu.
UPDATE. Dosar penal pentru lucrările de pe Popa Șapcă
Potrivit unor surse, muncitorii care lucrează pe șantierul Popa Șapcă ar fi turnat beton peste descoperirile arheologice. Polițiștii au întocmit dosar penal pentru distrugerea monumentelor istorice.
„Polițiștii au fost sesizați cu privire la faptul că pe strada Popa Șapcă din Timișoara se efectuează lucrări fără a exista un certificat de descărcare de sarcină arheologică, având în vedere faptul că în zona respectivă a fost reperat un sit arheologic”, ne-au declarat reprezentanții IPJ Timiș.
În cauză, polițiștii, împreună cu reprezentanții Direcției Județene Pentru Cultură Timiș, efectuează cercetări în continuare. Este posibil ca lucrările de pe șantierul Popa Șapcă să fie oprite pe perioada anchetei.
UPDATE 2. Firma care lucrează la Pasajul Popa Șapcă a fost și amendată cu 10.000 de lei. Lucrările sunt sistate până la sfârșitul lunii mai
Directorul Direcției Județene pentru Cultură Timiș, Sorin Predescu, a declarat, pentru tion.ro, că firma care lucrează la lărgirea pasajului Popa Șapcă a fost și amendată cu 10.000 de lei pentru că nu avea supravegherea arheologilor pe șantier.
Predescu a spus că direcția pe care o conduce a fost sesizată de Muzeul Banatului că muncitorii de pe Popa Șapcă au lucrat fără supravegherea arheologilor, deși acest lucru era obligatoriu. Mai mult, la Direcția Județeană pentru Cultură Timiș au ajuns și poze de la Muzeul Banatului care arătau că muncitorii au turnat beton peste rămășițele fostei cazemate a Timișoarei, fără acordul arheologilor.
În consecință, vineri, reprezentanții direcției, însoțiți de polițiști, au descins pe șantier. Cei de la DJC Timiș au constatat că cele reclamate se confirmă și au dispus sistarea lucrărilor, precum și amendarea firmei constructoare cu 10.000 de lei. Ordinul de sistare a șantierului e doar pe porțiunea unde au fost descoperite vestigii arheologice. Sistarea va fi cel puțin până la finele lunii mai, când firma va avea dreptul să ceară un nou aviz pentru descărcarea arheologică.
Citiți principiile noastre de moderare aici!