Reclamată de părinții copiilor, de preot și de organizații neguvernamentale care lucrează în zonă, situația este următoarea: „În Teremia Mica, elevii din două clase 0-IV merg la școala din Nerău. Aceștia erau duși acolo cu un microbuz. Din 15 ianuarie, microbuzul nu mai merge și copiii merg în fiecare zi pe jos la Nerău, dus 10 km și întors 10 km. Am înțeles că primarul din Teremia Mare – unde aparține Teremia Mică și Nerău – trebuie să plătească o sumă și spune la directorul școlii să o plătească, care nu se simte responsabil. Copii suferă pentru că afară este rece și școala este departe. Ajung obosiți la școală, nu pot să fie atenți, și apoi ajung obosiți acasă și nu mai au putere să facă temele. Din păcate, părinții copiilor nu au curaj să facă scandal pentru că le este frică de primar. Credeți că puteți să ajutați acești copii și să scrieți despre problema lor în ziar?”. Acestea au fost rândurile care au ajuns la redacția www.tion.ro și Agenda.
Situația din Teremia Mică durează de mai multe luni și este cunoscută de Prefectura Timiș, de Consiliul Județean și Inspectoratul Școlar, dar nimeni nu poate să rezolve lucrurile. Cel care le ține încurcate este primarul din Teremia, Cosmin Sîntean. Cornel Petroman, inspectorul școlar general în ISJ Timiș, detaliază. „Microbuzul de acolo este unul dintre microbuzele oferite de Ministerul Educației Naționale școlilor din județ pentru transportul școlar. La momentul când Ministerul a dat aceste microbuze, școala de acolo nu avea personalitate juridică, motiv pentru care s-a decis ca în talonul microbuzului să fie trecută Primăria. Ministerul a convenit ca mașina să fie înscrisă pe primărie, dar folosită de școală. Primarul de acolo susține acum că microbuzul este al primăriei și că școala trebuie să încheie cu ei un contract pentru a folosi microbuzul. Ar fi o situație unică nu numai în județ, ci și în România. Am avut mai multe întâlniri și discuții, atât cu primarul, cât și cu directorul școlii, cu Prefectura Timiș și cu CJT. Dar nu se poate discuta cu primarul din Teremia. În acest moment, școala a dat în judecată primăria și în 28 februarie este termenul de judecată în acest caz. Primarul ar putea plăti daune acelor copii cărora le-a oprit acest drept”, spune inspectorul Cornel Petroman. De cealaltă parte, Prefectura Timiș, confirmă problema, dar și lipsa de colaborare a primarului din Teremia. „Din păcate, de mai multe săptămâni încercăm să mediem conflictul și nu am reușit nimic. Primarul de acolo refuză să dea microbuzul și spune că el nu mai prestează servicii gratuite pentru școală. Deși transportul este în folosul comunității, al copiilor, și nu al școlii cu care al cărei director primarul este în conflict”, spune subprefectul de Timiș, Liliana Oneț. Aceasta a adăugat că au existat mai multe întâlniri între reprezentanții Prefecturii, ai Corpului de control al instituției, ai Inspectoratului Școlar Timiș cu primarul din Teremia Mare, dar situația nu a putut fi deblocată. „Este o situație foarte dificilă. Deși l-am rugat pe primar să rezolve lucrurile, el se încăpățânează să nu dea microbuzul spunând că îl va da doar cu poliția și instanța de judecată. Acum se așteaptă o Ordonanță Președențială pentru predarea micorbuzului către ISJ Timiș”, a mai spus subprefectul Liliana Oneț.
În acest moment, legat de faptul că micuții din sat merg pe jos la școală, primarul Cosmin Sîntean spune că „nu există nici o soluție la această problemă, decât să vină directorul școlii ca să semneze un contract pe baza căruia primăria să poată plăti șoferul microbuzului”. Primarul din Teremia mai spune că nu are nici o formulă legală să rezolve altfel lucrurile. „Microbuzul este al Primăriei și eu nu am temei legal”, a mai spus Cosmin Sîntean.
Instituția care apără drepturile copiilor din Timiș, inclusiv pe cel la educație, Direcția pentru Protecția Copilului rămâne într-un rol decorativ în toată această încurcătură. “DGASPC Timiș nu are atribuții în ceea ce privește transportul copiilor din mediul rural către școală și, totodată, nu ar avea nici mijloacele de transport necesare. Singura măsură pe care o putem lua în acest caz este să susținem școala, dacă aceasta ne va solicita sprijinul, în demersurile sale în ceea ce privește respectarea drepturilor copilului”, au răspuns reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Drepturilor Copilului Timiș vizavi de situație.
Ultima persoană cu care www.tion.ro si Agenda au luat legătura pentru a-și spune punctul de vedere vizavi de situație, Titu Bojin, președintele Consiliului Județean Timiș aduce o speranță copiilor din Teremia Mică. „Cunosc situația de mai mult timp și cred că e cazul să se oprească. În următoarele 48 de ore îi voi convoca pe primarul din Teremia și pe directorul școlii pentru a clarifica problema”. Întrebat ce alternative există pentru transportul copiilor spre școală în cazul în care cei doi nu ajung la o înțelegere, președintele CJT a spus: „Nu există alternative. Copiii din Teremia Mică trebuie să meargă de luni (25 februarie, n.r.) cu microbuzul la școală !”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!