Finanţarea cluburilor de fotbal, rugby, baschet şi handbal ale Timişoarei, la care este asociat consiliul local – ACS Poli, Saracens RCM UVT, BCT şi CH Politehnica a fost blocată în urma controalelor făcute de Curtea de Conturi, care a constatat că aceste structuri ar fi beneficiat de bani ilegal de la bugetul local ilegal. Primăria a contestat decizia, oficialii instituţiei susţin că totul este legal, dar nu se mai dau bani.
La baschet este deja dezastru, şi-a anunţat demisia şi antrenorul Dragan Petricevic, Saracens RCM ameninţă de asemenea cu retragerea din cupele europene, iar aleşii locali vorbesc despre „închiderea echipelor”.
Drept urmare, vineri, consilierii au adoptat o nouă hotărâre în încercarea de a finanţa în continuare cluburile sportive, dar pe Legea 350/2005 privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice.
Practic ar urma să se aloce bani în baza unei competiţii la care se poate înscrie oricine, pentru proiecte de activitate sportivă, dar asta nu rezolvă toate problemele.
„Cele patru cluburi sportive vor avea posibilitatea, alături de alți competitori, să intre într-un concurs de proiecte de finanțare nerambursabilă, pe Legea 350. În momentul de față, Legea 350 nu permite decontarea de cheltuieli de personal și încă nu știm dacă putem folosi cumulativ Legea 69 cu Legea 350. Legea 69 prevede posibilitatea de finanțare de către consiliile locale și județene a activităților sportive, la toate capitolele de cheltuieli, inclusiv de personal, numai că Legea 350 nu. Și atunci nu este limpede dacă se pot aplica cele două legi cumulativ sau nu. De aceea, până la clarificare, nu vom face niciun fel de decont de cheltuieli de personal”, a explicat primarul Nicolae Robu.
Pentru echipa sa de suflet, ACS Fotbal, edilul a dezvăluit că a fost identificată o soluţie de salvare: contractarea unui credit!
„Deocamdată rămân probleme mari la toate cele patru cluburi. Ne străduim, la fotbal, să luăm un credit bancar, girând cu drepturile de televizare pe care urmează să le mai primim în ianuarie 2016 de la Liga Profesionistă de Fotbal. Drept urmare, banca creditoare nu are niciun risc să nu-și primească banii, pentru că există din partea clubului disponibilitatea de a cesiona drepturile respective direct către banca în cauză. Atunci, la fotbal, din acest credit s-ar putea plăti salariile și s-ar putea face să nu se mai cumuleze datorii, astfel încât clubul să fie eligibil pe Legea 350 și să primească atâta cât poate primi. Rămânem cu speranța că se va da un verdict favorabil nouă la nivelul național al Curții de Conturi”, a mai declarat Robu, care a dat din nou exemplul altor structuri din ţară finanțate în aceeaşi manieră, pe bază de cotizații, unde n-au fost sesizate ilegalităţi.
Ce se va întâmpla în cazul în care cluburile sportive nu vor reuşi să acceadă la finanţări pe Legea 350, dacă nu vor primi bani pe proiectele depuse?
„Se poate întâmpla inclusiv dezastrul. Există încă și perspectiva dezastrului. Noi încă încercăm să dăm câte o bulă (n.r. – gură) de oxigen tuturor structurilor, pentru că ele reprezintă valori uriașe în momentul de față în toate sporturile, și încercăm să salvăm tot ce se poate salva. Am vrea să fie liniștiți jucătorii și de aceea la fotbal le plătim salariile, la rugby s-au făcut eforturi private și se plătesc și acolo salarii și tot ce se poate plăti, atât cât se poate plăti. La baschet deja am pierdut toți jucătorii străini și încercăm să ținem ce mai avem acum, la handbal este o situație asemănătoare…”, a conchis Robu, care a făcut din nou apel la mediul privat să intervină şi să se implice în susţinerea sportului local.
Articole pe aceeași temă:
Dupa baschet, probleme si la rugby: retragerea din cupele europene. Alesii dezbat solutia de salvare
Citiți principiile noastre de moderare aici!