Școală cu tradiție în Timișoara, dar fără circumscripție în acest an (adică înscrierea în clasa pregătitoare nu se face pe baza străzilor arondate unității școlare), cei de la Liceul Pedagogic s-au gândit la patru criterii care să departajeze viitorii elevi care bat la porție unității de învățământ de pe strada Loga. Din moment ce școala se confruntă cu un afluxul mare de copii.
Liceul Pedagogic este o școală vânată, iar criteriul proximității casei viitorului elev față de școală pică, așa că au fost impuse alte criterii. Unul este ca părinții sau bunicii să fie sau să fi fost cadre didactice, altul este ca unul dintre părinți sau bunici să lucreze în Liceul Pedagogic, alt criteriu este ca viitorul elev să aibă frați care sunt înscriși în Liceul Pedagogic, iar altul este ca bunicii sau părinții să fi absolvit cel puțin ciclul gimnazial al Liceului Pedagogic
„La Liceul Pedagogic, în acest an, consiliul de administrație al unității de învățământ a propus, pentru intrarea copiilor în învățământul primar, în clasele pregătitoare, un număr de patru criterii specifice care vor putea ierarhiza copiii în funcție de cumularea unui număr de puncte. După aplicarea acestor criterii specifice, pe locurile rămase libere, dacă este cazul, se va aplica acel criteriu de selecție prin tragere la sorți. Sunt criterii care din punctul de vedere al unora pot fi privite ca și criterii discriminatorii, însă colegii de la Liceul Pedagogic s-au consultat înainte de propunerea acestor criterii cu părinții și cadrele didactice, au vizualizat criterii specifice propuse de alte unități de învățământ din țară cu profil pedagogic care le-au aplicat și în anul anterior. Este primul an în care Liceul Pedagogic propune criterii specifice pentru selecția copiilor în clasa pregătitoare și acest lucru se datorează unui aflux foarte mare al elevilor spre a intra în clasa pregătitoare în această unitate de învățământ, care în ultimii ani a acumulat un număr mare de clase, ceea ce nu a mai permis desfășurarea în condiții optime a procesului educativ”, spune inspectorul școlar general de Timiș, Aura Danielescu.
Un simplu exemplu, dacă anul trecut Pedagogicul a cerut două clase pregătitoare (o clasă are 25 de copii), a primit șase. Asta înseamnă supraîncărcare a liceului, mai multe clase, lipsa de spații și nevoia de a face ore de după-amiază, în ideea în care în Timișoara se depun eforturi mari pentru ca elevii să facă ore doar de dimineață.
Înscrierea la clasa pregătitoare a început în 29 februarie. După o săptămână, Liceul Pedagogic are deja 51 de elevi înscriși pe 50 de locuri.
Citiți principiile noastre de moderare aici!