Primăria Timișoara va lansa la un moment dat și licitația pentru întreținerea spațiilor verzi. A mai avut o tentativă în luna iunie. Contractele actuale încheiate cu firmele Horticultura, Rogera și Green City au intrat în al cincilea an și expiră în iunie 2020 sau… când sunt gata fondurile.
Municipalitatea a atribuit serviciile de întreținere a spațiilor verzi în 2015. Cele patru zone din oraș au fost împărțite între Horticultura (zona centrală – n.r.), Rogera Prest Com (două zone – n.r.) și Green City (o zonă – n.r.). S-au pus la bătaie 160,5 milioane de lei, echivalentul a aproape 34 de milioane de euro. Ar fi trebuit să fie patru contracte subsecvente, pe câte un an, dar iată că s-a intrat în cel cu numărul cinci, care expiră în iunie 2020 sau când se termină fondurile, ceea ce se poate întâmpla oricând.
„S-a încheiat al cincilea contract subsecvent ținând cont de faptul că procedura de licitație deschisă se derulează pe parcursul mai multor luni și pot fi depuse contestații, pentru asigurarea continuității serviciilor de întreținere și amenajare a spațiilor verzi din Municipiul Timișoara”, transmit reprezentanții primăriei.
Desigur, primăria ar fi putut începe licitația pentru un nou contract sau noi contracte la timp, însă s-a încercat din nou atribuirea serviciilor către Horticultura, societatea primăriei, manevră consumatoare de timp și care ar putea încă lăsa Timișoara fără firme care să aibă grijă de parcurile orașului.
În luna iunie a acestui an, consilierii locali au fost puși să voteze atribuirea directă către Horticultura pentru zona centrală. Proiectul a fost retras de pe ordinea de zi înainte să fie supus votului, primarul Nicolae Robu anunțând că procedura și legislația trebuie studiate mai atent.
Nesiguranța celor din primărie a mai durat ceva și iată că abia acum a fost pregătit un nou proiect pentru „achiziția pentru întreținerea şi amenajarea spaţiilor verzi, parcurilor, scuarurilor, a spaţiilor verzi şi a sistemelor de irigare, întreţinerea şi amenajarea locurilor de joacă pentru copii şi a canisitelor, efectuarea lucrărilor de tăieri de corecţie, elagare şi defrişare a arborilor de pe domeniul public”.
Bâlbâiala PMT
S-a decis că se face totuși licitație și nu se poate atribui serviciul către firma PMT. De ce? Pentru că municipalitatea ar încălca grav legea dacă ar face acest lucru, se arată într-un răspuns primit de PMT de la Consiliul Concurenței încă din 25 martie 2019 (!).
„Autoritatea locală intenționează să încredințeze direct, către Horticultura SA, prestarea acestor servicii pe întreg teritoriul Municipiului Timișoara, în zone în care, în prezent, această activitate este derulată de alte întreprinderi (…) pentru a înlătura suspiciunea de posibil ajutor de stat acordat Horticultura SA, considerăm necesară realizarea unei analize care să demonstreze faptul că operatorul în cauză va presta serviciul respectiv la costuri pentru comunitate mai reduse sau cel mult egale cu cele pe care aceasta le-ar fi suportat dacă autoritatea locală ar fi încredințat serviciul către o întreprindere tipică, bine gestionată și dotată corespunzător cu mijloacele adecvate, în condiții similare (…) Analiza este necesară cu atât mai mult cu cât anterior, serviciul în cauză a fost încredințat Horticultura SA în urma unei licitații publice”, se arată în documentul semnat chiar de șeful Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu.
Primăria Timișoara știa încă din luna martie că trebuie să facă o analiză care să arate fără dubii că Horticultura poate oferi cele mai mici tarife posibile de pe piață. Culmea, juriștii primăriei spun același lucru încă de la începutul lunii iunie. Suntem în septembrie, iar consiliul local a făcut pauză de la ședințe doar în luna august.
„Prin aplicarea procedurii achiziției publice se vor respecta prevederile legislative în domeniu, ba mai mult decât atât, atribuirea contractelor printr-o procedură de selecție competitivă, transparentă, nediscriminatorie și necondiționată nu implică existența unor elemente de ajutor de stat. Parcurgerea și încheierea unei proceduri de achiziții publice cu finalizare electronică asigură autorității contractante (…) certitudinea că oferta câștigătoare are prețul cel mai mic, iar din acest punct de vedere, cel mai avantajos pentru bugetul public”, se arată în avizul juridic datat din 11 iunie 2019.
Se va face așadar licitație, după votul dat de aleșii locali, iar Horticultura va trebui să se înscrie dacă va dori să aibă grijă în continuare de spațiile verzi și de parcurile din oraș.
Primarul Nicolae Robu a lăudat în mai multe rânduri societatea condusă de Andrei Drăgilă pentru modul în care se îngrijește de spațiile verzi din zona centrală a Timișoarei. Societatea bună la toate a fost pusă de urgență să înlocuiască Retim atunci când primăria nu a reușit, din nou, să organizeze la timp licitația pentru salubrizarea stradală.
Nu este prima dată când PMT încearcă să atribuie acest serviciu către Horticultura. Înainte de semnarea contractelor încă în vigoare, primarul Nicolae Robu a avut același gând, după un control al Curţii de Conturi care a constatat prejudicii de milioane de lei aduse municipalităţii de către firmele private care gestionau spaţiile verzi din Timişoara, cu excepţia celor din zona centrală. Directorul Horticultura susţinea atunci că societatea pe care o conduce poate îngriji spaţiile verzi de pe întreg teritoriul Timişoarei, dar nu la preţurile mici practicate de firmele private. Se știa așadar de câțiva ani că Horticultura nu poate avea cele mai mici tarife.
SDM, tot societate a primăriei, are monopol, tot prin încredințare directă, pentru întreținerea și reparațiile drumurilor, străzilor, podurilor, pasajelor și trotuarelor din oraș, dar și pentru străzile pietruite, semnalizare rutieră și întreținerea sistemului de management al traficului.
Articole pe aceeași temă:
Horticultura mosteneste toate spatiile verzi din Timisoara, dar cere suplimentarea bugetului
Trimite articolul
Xalt domeniu in care primaria a ramas cu chilotii in vine, la fel ca la salubritate, dezinsectie, etcetera. Votati Nicolae Robu primar!!!
O fi teren minat….de aia nu ai voie sa calci pe iarba INTR-UN PARC
Robu și tinicheaua, altfel nu pleacă !
shoarecii care plangeau ca se taie copacii,vor acum sa calce iarba,am spus eu ca astia (e doar unu debil) care trolleaza in draci p-aici,Alin Iovanov,ala nu-i sanatos la cap :))))))))AlinTM buhahahahhahaaa :))))
Pai eu nu vad parcuri intretinute in Timisoara. Deci modelul de pana acuma nu a functionat.
Cred ca plange sufletul clipa de clipa in primarul Robu ca nu poate lua Horticultura toate parcurile si trebuie sa mai plateasca cateva zeci de milioane si la firme de partid PNL, cum ar fi Rogera. Of, of, of!
VOTEZ NICOLAE ROBU !
Asta e primarul Balamuc! Pletea Bolandul!
nu cacalti iarba dar ei o uda in miezu zilei cand arde soarele mai tare. deci nu o calcati ardeti-o
Robu e cel mai bun,mai merită un mandat de primar
Ce frumos se dau contractele pe cate patru, cinci ani…. Urmatorul o sa se chinuie sa le rezilieze si tot asa….