Lucrările din arealul primărie – catedrală – Podul Mihai Viteazul afectează parcarea din fața Grădinii de Vară, care ar urma să fie transformată în spațiu verde. Angajații SDM lucrează deja de trei săptămâni în zonă. Au început cu înlocuirea bordurilor, care sunt destul de înalte și se vor pune și în zona barierei care permite accesul în parcarea filarmonicii. Primarul Nicolae Robu vrea acolo spațiu verde, pentru că oricum instituția de cultură mai are o parcare pe str. 20 Decembrie.
„Nu va mai rămâne parcare acolo. O să facem o amenajare așa cum se cuvine. E un spațiu verde, care încadrează frumos o clădire emblematică a orașului. Locuri de parcare noi considerăm că sunt destule în parcarea dinspre Bd. 20 Decembrie”, a declarat Robu pentru TION.
Este foarte probabil ca spațiul verde să fie amenajat de îndată ce vor fi finalizate lucrările la carosabil, așa cum a și anunțat recent edilul șef.
Detalii, AICI!
„Acum nu este spațiu verde acolo, e doar un platou, dar vrem să extindem spațiul verde. Să vedem dacă amenajarea lui este prioritară acum, la încheierea șantierului din zonă, sau dacă vom fi obligați să intervenim la trotuare, ca să terminăm odată și trotuarele în partea care a fost deja «atacată» în zona centrală. Acolo nu va mai fi parcare. Noi așa am discutat să nu mai facem parcare. Nu văd ce ar putea interveni să schimbe decizia, pentru că noi luăm decizii pe baze logice”, a mai spus primarul.
Parcare în proiectul de reabilitare
Ceea ce nu se știe este dacă parcarea va reapărea sau nu la un moment dat, pentru că în proiectul de reabilitare realizat la comanda primăriei încă apare ca… parcare. În documentația aprobată în această săptămână în ședința de consiliu scrie că „se vor realiza amenajări/ dotări exterioare și se vor reabilita/ moderniza grădina de vară și parcările”. Sunt trecute 42 de locuri de parcare și peste 1.500 mp de alei auto/parcări.
Proiectul de reabilitare a costat peste 100.000 de euro și a fost făcut de singurul ofertant înscris la licitație, firma PGA Markers.
„Se păstrează tot ce este tipic pentru această clădire, se adaugă construcții din sticlă, inclusiv se propune o construcție din sticlă, care nu schimbă aspectul, dar asigură crearea unui spațiu interior mult mai mare decât cel actual. În interior vom avea un foaier foarte frumos, generos și foarte funcțional. În sala de spectacole se va schimba totul, și instalația de climatizare, și tot ce trebuie pentru a avea o sală modernă, cu acustică bună. Aici a fost înainte un cinematograf, s-a făcut rapid o intervenție, atât cât s-a putut, pentru a se îmbunătăți acustica sălii”, a explicat Nicolae Robu.
Arhitecții s-au bazat pe foarte multe construcții din sticlă și pentru Grădina de Vară, „tocmai pentru a nu apărea în fața ochiului o construcție masivă, apăsătoare”, potrivit edilului șef. Numai că proiectul inițial nu a primit aprobarea Comisiei de Monumente, așa că a fost nevoie de modificări și s-a renunțat la construcțiile de sticlă de pe fațada clădirii filarmonicii.
„Doar ce este pe fațadă, la Grădina de Vară am înțeles că s-a ajuns la o înțelegere. De altfel, nici mie nu mi-a plăcut o parte din proiect, în părțile laterale. Partea de sticlă din zona centrală, din punctul meu de vedere, era acceptabilă. Nu era numai de decor, mărea și lobby-ul”, explica Robu recent.
Șantier de doi ani și 24 de milioane de euro
Proiectul presupune și dispariția unor investiții făcute în timpul mandatului actualului director, Ioan Coriolan Gârboni, cum ar fi bariera în formă de mână de dirijor, aflată chiar în fața intrării. De asemenea, se are în vedere și „reorganizarea spațiilor interioare și dotarea acestora pentru multiple funcțiuni, acestea punând în valoare potențialul istoric și arhitectural al clădirii”.
Sala Capitol ar urma să aibă 850 de locuri, iar Grădina de Vară 1.150. În proiect apar și 2.500 mp de spații verzi.
Conform documentației, investiția este uriașă, fiind estimată la 114,15 milioane de lei cu TVA, echivalentul a 24 de milioane de euro, iar lucrările ar trebui să dureze 24 de luni.
Primăria Timișoara încearcă să facă rost de bani de la bugetul de stat pentru reabilitarea clădirii filarmonicii, mai exact din sumele destinate pentru Timișoara Capitală Culturală Europeană pe ordonanța din parlament.
Clădirea Filarmonicii Banatul a fost proiectată de arhitectul Duiliu Marcu în 1929 și și-a deschis porțile în 1930.
Articole pe aceeași temă:
http://www.tion.ro/filarmonica-banatul-va-fi-reabilitata-dar-fara-constructii-din-sticla-proiectul-prezentat-de-robu-se-modifica/2328159
Trimite articolul
XFoarte bine. Majoritatea care parcheaza sunt tot angajatii Primariei.
#macarastafaceceva #pnl #meritocratie
sa te ceva in freza, robulake
Desi da, sint de aceeasi parere ca acolo nu are ce cauta o parcare DACA se reabiliteaza si foloseste cladirea si gradina Capitol (folosirea actuala e practic egala cu zero), ideea lui Robulache ca ar fi destule locuri de parcare (fiindca el are loc rezervat la primarie) e de-a dreptul aberanta.
cheia descifrarii ciudateniilor de prin proiecte ar fi ca interese personale pastoresc aceste miscari, doar ca e mai comfortabil sa se aseze la adapostul umbrelei publice, care pe multi ii indura si-i tine feriti de intemperiile unui privat pe fatza; bugetarii ai mari au devenit experti in stiinta minciunii alambicate, ca de dat socoteala nu prea dau nimanui; isi fac datoria fata de privati, si se duc sa aiba batraneti linistite tot pe pensii mari din bani publici – la filarmonica au fost niste proteste, niste discutii, si nu prea iese fum fara foc – dar na, nu-i bai ca se baga sub pres, alt “comfort” de pe-aici ce atrage tot felul de interese alunecoase… ca le merge bine, ba mai sunt si elogiati si medaliati
Din două una, daţi-mi voie: ori să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască, primesc! dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, şi anume în punctele… esenţiale…
Ce rost are sa investesti atatia bani intr-un spatiu verde, daca ciorile-l vor decora cu la fel de multa pricepere. parcurile din zona centrala arata si miros incantator…
INCA NU STITI CA OMUL E … AIUREA!?
Dictatorul Robu care il intrece cu succes pe Ceausescu, foloseste unitati de masura diferite pentru angajatii de la Filarmonica versus primarie. Daca la unii elimina parcarea de ce nu face acelasi lucru si cu cea din curtea primariei ca doar si acolo poate fi un parc care sa oxigeneze orasul! Si angajatii primariei pot veni pe jos, cu bicicleta sau cu tramvaiul la lucru, intelegi bai Lae cu freza vopsita
“O să facem o amenajare așa cum se cuvine.” >> Ce expresie! Vorbe goale scose de un mare erudit si intelectual. Expresia o poti pune unde vrei, se lipeste peste tot. De exemplu: “O să punem un primar așa cum se cuvine”! Nu? Parca si suna frumos….
Marele ctitor, laudat fie numele sau, face din parcari spatii verzi, din spatii verzi betoane si din copaci semafoare. Sa citez un clasic in viata de prin postarile de pe-aici: “ce a facut omul asta pentru Timisoara n-a facut nimeni niciodata”. Asa este, nimeni n-a mai avut atata tupeu.