Potrivit celor care se ocupă de reabilitare, mai întâi s-a făcut ce a fost mai greu. Aproape toate aleile au fost reamenajate, s-au făcut și plantări, mai mult de jumătate din lucrări fiind făcute deja – aproximativ 60%, ne-a dezvăluit Sorin Doda, directorul firmei care a câștigat licitația pentru modernizarea parcului.
„În Parcul Pădurice am terminat ce a fost mai greu. Mai avem de pus gazonul rulat, eu spun că în aprilie o să fim gata cu totul. Infrastructura este terminată, mai avem doar locul de joacă să îl punem la punct, dar nu punem încă echipamentele de joacă, este iarnă și este păcat să le lăsăm în intemperii. În rest, aleile sunt terminate în proporție de 95%, avem niște legături unde trebuie să mai trecem cu utilajele. Și plantările sunt aproape gata, sunt cam 7.000 de plante puse, o să fie trandafiri, o explozie de flori. Parcul nu va fi împrejmuit, va fi deschis. Este gata cam 60%, în aprilie sigur este gata”, ne-a declarat Sorin Doda, directorul Lovrintim.
Primarul Nicolae Robu crede și el că parcul va fi numai bun de inaugurat în aprilie 2016.
Peste 1,2 milioane de euro se investesc în Parcul Pădurice sau Parcul Lidia, cum mai este cunoscut. Proiectul de modernizare prevede plantarea a aproape 2.000 de arbori și arbuști, a noi specii de trandafiri și plante, parcul urmând să aibă zone tematice.
Vizitatorii se vor bucura și de locuri de joacă – unul pentru cei cu vârste între 2 și 14 ani și altul pentru copiii cu handicap, de un traseu pentru bicicliștii cu BMX, un mini-skatepark cu rampe și platforme din pământ, dar și de o zonă cu echipamente de fitness și de un teren de sport sau de o zonă cu odihnă, unde va fi internet wireless.
În zonă ar trebui să avem arțari, tei, platani, stejari, carpeni, arbori de mătase, fagi, arborele lui Iuda, păducei, salcâmi galbeni și mulți alți arbori, precum și aluni sau bambuși, liliac, crini ori plante cățărătoare. Colecția de trandafiri va fi și ea extinsă, suprafața cu roze fiind dublată în timp, au dezvăluit autoritățile locale.
Timișorenii care se vor plimba prin Parcul Pădurice începând din primăvară vor putea admira două lacuri cu nuferi, precum și șapte grădini tematice – italiană, grecească, spaniolă, englezească, cea cu flori aromatice, cea cu rosariu sau cea romantică. Va fi și o zonă cu stâncărie, unde vor fi puse 500 de tone de piatră, dar și o canisită pentru ca timișorenii să-și plimbe animalele de companie. Parcul nu va fi îngrădit, așa că accesul se va putea face din orice parte.
Aleile au fost redesenate, fiind mai mult curbate decât drepte, explicau, la momentul preluării amplasamentului, reprezentanții firmei Lovrintim.
Lucrările sunt executate de societatea Lovrintim SRL, valoarea totală a acestora fiind de 4,6 milioane de lei, fără TVA, adică peste 1,2 milioane de euro, cu tot cu TVA, bani luați din bugetul local. Șantierul ar trebui închis în 12 luni de la semnarea contractului, amplasamentul fiind predat la începutul lunii martie a anului 2015. Sunt, așadar, aproape 10 luni de când parcul a fost închis pentru modernizare.
Parcul Lidia a fost amenajat în anul 1900, fiind gândit ca o pepinieră cu o seră, un grajd și o casă, unde au fost crescuți mii de arbori ce erau plantați mai apoi în oraș. Între timp, pepiniera a fost mutată în Ciarda Roșie. Parcul a fost reamenajat 90 de ani mai târziu, structura actuală existând din 1999, când au fost conturate aleile.
Oficialii primăriei susțin că acesta este cel mai tânăr parc din Timișoara. Parcul delimitat de străzile Mareșal C-tin Prezan, Uranus, Aleea Sănătății și Versului se numește, oficial, Parcul Pădurice, în urma unei hotărâri de consiliu local, adoptată în luna decembrie a anului trecut.
Articole pe aceeași temă:
Citiți principiile noastre de moderare aici!