Ultima statuie care va fi amplasată în centrul orașului îi aparține lui Mircea Roman, singurul artist român care a câștigat Marele premiu pentru sculptură al Trienalei de sculptură de la Osaka, Japonia, cel mai mare premiu de acest fel din lume. Una dintre cele mai cunoscute lucrări ale lui Mircea Roman este „Omul-Barcă”, expusă la un moment dat pe un ponton pe Tamisa, în Londra. Sculptorul român a câștigat și marele premiu Delphine Studio din capitala britanică.
Lucrarea pe care o vor admira timișorenii se numește „Totem”, este din bronz și are soclul de aproximativ 3 metri înălțime. Reprezintă, conform autorului, „metafora sacrificiului a generații de cetățeni pentru orașul lor, ce se transformă într-o fereastră în zid, dătătoare de speranță și lumină”. Practic, lucrarea propusă a fi amplasată în fața Palatului Baroc „omagiază sacrificiul timișorenilor pentru a-și păstra orașul liber de-a lungul mai multor secole”.
De fapt, soclul acesteia maschează instalațiile electrice necesare organizării spectacolelor de diferite feluri în Piața Unirii.
Timișorenii au văzut deja soclul, care a fost amplasat în piață încă de dinainte de Crăciun. Pe el ar urma să fie atârnat un… personaj. Reacțiile nu au întârziat să apară, cel puțin pe rețelele de socializare, marea majoritate confundându-l cu un post trafo sau comparându-l cu un… submarin. Explicația vine chiar de la arhitectul care a întocmit proiectul pentru reabilitarea centrului istoric al Timișoarei.
„Sub acest soclu se ascunde o instalație îngrozitoare de tot felul de chestii electrice, care era obligatoriu să fie pusă acolo, nu putea fi pusă sub pământ. Așa că există această piesă din metal, care are o ușiță și care poate fi vizitată. Deasupra este «Totemul», este un personaj care stă atârnat. Este, de fapt, una dintre sculpturile pentru care Mircea Roman a luat marele premiu de sculptură la Osaka, în Japonia, și care, din păcate, nu a mai intrat în bugetele alocate”, a explicat Șerban Sturdza în cadrul Anualei de Arhitectură.
Potrivit arhitectului, lucrarea costă 10.000 de euro.
„Ea a fost dată în lucru. Am avut o discuție că, de fapt, această chestiune va trebui cumva rezolvată. Deci, cei 10.000 de euro… vor fi puși din niște bani extra față de fondurile europene, pe care probabil că primăria va înțelege și îi va putea da. Eu a trebuit să îmi asum ceva care poate că ar fi trebuit să fie altfel făcut. Mi s-a părut important să înceapă să vină în oraș câte o piesă de foarte bună calitate, ele să fie până la urmă ceea ce cotidianul poate să accepte, la un nivel foarte înalt”, a mai spus Sturdza.
Mircea Roman mai are alte două lucrări expuse în centrul Timișoarei: „Marea piramidă” de pe strada Enrico Carusso și „Coajă de Om” de pe strada Eugeniu de Savoya. Au mai fost amplasate „Supermam”, de Virgil Scripcariu – pe strada Mercy; „Eva”, de Virgil Scripcariu – pe Vasile Alecsandri colț cu Eugeniu de Savoya; „Ansamblu de coloane”, din bronz și tehnică mixtă, autor Ion Nicodim – pe Eugeniu de Savoya; „De-a telefonul”, din bronz patinat, autor Bogdan Rață – în Piața Libertății.
Toate statuile au costat 523.000 de lei, fără TVA, adică aproximativ 146.000 de euro, bani luați din bugetul local, spuneau reprezentanții primăriei atunci când au făcut publică lista lor. Lucrarea „Totem” este inclusă în această sumă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!