În urmă cu şapte ani, centrul Iaşiului era în paragină. Lângă Palatul Culturii, se afla un vechi ştrand dezafectat. Acum, în locul său se află cea mai mare investiţie imobiliară din afara Bucureştiului: Palas Iaşi.
Palas Iaşi înseamnă azi patru clădiri de birouri clasa A şi alte două aflate în construcţie, reunite sub numele de United Business Center, Palas Mall – cu peste 170 de magazine -, Palas Shopping Street – 25 de magazine, restaurante şi cafenele, precum şi spaţii verzi -, Hotel International 4* cu 169 de camere, şi cinci săli de evenimente cu o capacitate totală de 1.300 de locuri. În plus, Palas Iaşi mai înseamnă şi cea mai mare parcare subterană din România, realizată pe cinci niveluri, întinse sub întreg ansamblul de clădiri, ce totalizează 2.500 de locuri de parcare. Investiţia doar în această parcare a fost de 73 de milioane de euro. În plus, parcarea beneficiază şi de un sistem inteligent de direcţionare a şoferilor spre locurile disponibile.
Însă, probabil cea mai spectaculoasă realizare este parcul de 50.000 mp, realizat după modelul grădinilor de la Versailles şi care uneşte întregul ansamblu de Palatul Culturii, aflat în prezent în renovare. Tot în parcul Palas Iaşi se află conservate şi vestigiile descoperite de arheologi în timpul construcţiei. Acestea au fost conservate din bani privaţi şi puse în valoare prin plăcuţe care explică numeroşilor vizitatori ce reprezintă fiecare.
Lucrările de construcţie au început în aprilie 2008 şi au antrenat sute de specialişti şi tot atâtea utilaje, tone de materiale şi mii de ore de muncă. Ansamblul de 280.000 de metri pătraţi a fost inaugurat după doar patru ani. De proiect s-au ocupat arhitectul timişorean Mircea Mihăilescu împreună cu arhitecţi din Italia şi Germania.
Interesant mai este că, după inaugurarea Palas Iaşi, prezenţa în acest ansamblu pentru companii a devenit un blazon. De altfel, companiile ”se bat” pentru o poziţionare cât mai bună într-una din clădirile de birouri ale ansamblului.
Un alt lucru interesant este legat de modul în care a fost construit Palas Iaşi. Astfel, în timpul lucrărilor au fost create peste 3.000 de locuri de muncă, proiectul antrenând aproximativ 2.000 de firme din Iaşi şi din întreaga ţară. Pe perioada lucrărilor, doar taxele plătite către stat pentru autorizaţiile de construire, impozite şi alte taxe locale au însemnat aproximativ 4,5 milioane de euro. După inaugurarea din 2012, Palas Iaşi a creat aproximativ 4.500 de locuri de muncă permanente. Din 2012 şi până la finele lui 2014, au fost plătite aproximativ 5,3 milioane de euro în taxe, impozite şi pentru cota de asociere, doar către bugetul local. Alte 20 milioane euro vor reveni municipalităţii, în următorul deceniu, din impozitul pe clădiri şi terenuri. Palas Iaşi a avut aproximativ 14 milioane de vizitatori în 2014, fiind inclus în tururile marilor agenţii de turism.
Openville – o investiţie similară la Timişoara
Aceeași idee prin care s-a realizat Palas Iaşi a stat şi la baza proiectării Openville, un complex gigant de clădiri de birouri, spaţii comerciale şi de promenadă ce se va construi la Timişoara, lângă Iulius Mall.
Noi construcţii, dintre care una cu 27 de etaje, piaţete moderne şi spaţii verzi, fântâni arteziene, grădini suspendate, magazine, restaurante şi cafenele, cinema, clădiri de birouri, săli de conferinţă şi spaţii pentru evenimente culturale – aşa ar urma să arate micul orăşel care va apărea lângă Iulius Mall după extindere, în centrul Timişoarei.
Investiţia de 220 de milioane de euro va aduce conceptul de „lifestyle center” la Timişoara. Astfel, pe lângă actualul mall, care este deja unul dintre cele mai mari din sud-estul Europei, vor apărea şapte imobile de birouri de clasa A, printre care şi cea mai înaltă clădire de birouri din ţară, un imobil de 27 de etaje.
Tot în Openville va fi amenajat şi cel mai mare parc suspendat din România, pe o suprafaţă de 55.000 de metri pătraţi, cu fântâni arteziene, carusel şi patinoar.
Openville va include şi patru săli pentru evenimente speciale, cu o capacitate totală de 2.500 de persoane, care vor găzdui congrese, seminarii, conferinţe de business, întâlniri corporate şi petreceri private.
Clienţii vor beneficia în Openville de 3.750 de locuri de parcare, subterane şi supraterane, dotate cu un sistem inteligent de ghidare, care îi va ajuta pe şoferi să găsească foarte uşor locurile libere.
Lucrările de construcţie vor începe în această toamnă, iar până la finalul anului 2016 se vor inaugura 33.000 mp de spaţii office. Prima fază de dezvoltare va fi finalizată în ultimul trimestru din 2017 şi va cuprinde 80.000 mp de birouri clasa A, zona de retail şi parcul. A doua etapă va presupune dezvoltarea de spaţii office până la suprafaţa de 131.000 mp, în funcţie de cerinţele pieţei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!