De parcurile şi locurile de joacă din Timişoara nu se mai ocupă nimeni din toamna anului trecut, după ce contractele pentru întreţinerea lor au expirat, iar primăria nu a încheiat încă alte contracte în acest sens, exceptând zona centrală a oraşului, de care se ocupă în continuare societatea Horticultura.
Licitaţia pentru desemnarea noilor operatori nu s-a finalizat încă. Până când se vor încheia procedurile, autorităţile locale au anunţat… intervenţii punctuale cu deţinuţii.
Şi unii timişoreni îngrijoraţi de faptul că trebuie să-şi supravegheze copiii să nu se joace cu gunoaiele în parcuri s-au apucat de curăţenie, iar acum… s-a mai găsit o variantă pentru a pune la punct spaţiile verzi. Unul, cel din zona Stadionului „Dan Păltinişanu” – Spitalul Judeţean, a fost preluat în întreţinere de Colegiul Silvic, care are o pepinieră proprie şi a început deja plantările şi curăţenia acolo.
Primăria a încheiat un parteneriat pe un an cu şcoala pentru început.
„Inaugurăm un alt mod de lucru în întreținerea spațiilor verzi, un protocol de parteneriat pe care îl încheiem cu Liceul Silvic, pentru întreținerea acestui parc. Este un parc de aproximativ 1,5 hectare, un parc pe care, pe o perioadă de un an în prima instanță, Liceul Silvic îl va întreține și-l va îmbogăți din punct de vedere al materialului dendrofloricol. Asta înseamnă operațiuni de plantare, care de altfel se și desfășoară deja. Au fost plantați până acum 32 de arbori, urmând ca în perioada următoare să fie plantați până la 100 de arbori. Asta aduce o bogăție pentru acest parc care încă are carențe importante în întreținere, însă cred că e un prilej important și pentru elevii de la Liceul Silvic de a aplica practic cunoștințele teoretice pe care le obțin în școală și un parteneriat important pentru comunitate, pe care îl salutăm”, a explicat, joi, la faţa locului, viceprimarul Dan Diaconu.
În zona stadionului ar putea apărea şi o fântână, au anunţat reprezentanţii municipalităţii.
„Vor fi, dincolo de plantări și întreținerea curentă a parcului – tăiatul ierbii, curățenie, udat -, şi unele amenajări speciale. Vorbim de o amenajare cu pietre ornamentale, pe care liceul le deține, eventual o fântână arteziană și așa mai departe, lucruri care să folosească timișorenilor și care să îmbogățească acest parc. Când va fi vorba de cheltuieli, vom interveni și noi – e vorba de coșuri de gunoi, de bănci, de alei… Sunt lucruri pe care liceul nu le poate face, dar pe zona de spații verzi au toată expertiza și materialul necesar”, a anunţat Diaconu.
Autorităţile locale intenţionează să extindă acest gen de parteneriate pentru lucrări în interesul public.
În ceea ce priveşte licitaţia pentru spaţiile verzi… nu se poate estima când vom avea firme care să se ocupe întreţinerea lor.
„Ofertele au fost deschise săptămâna trecută, sperăm ca, în cel mai scurt timp, acest proces să fie finalizat și să existe contracte de întreținere. În orice caz, acest parc va fi scos din eventualele lucrări pe care le au firmele ce vor câștiga acest sector”, a mai explicat viceprimarul.
Reprezentanţii Primăriei Timişoara sunt dispuşi să aloce peste 40 de milioane de euro, în 4 ani, pentru întreţinerea şi amenajarea parcurilor şi scuarurilor, pentru spaţii verzi, locuri de joacă, tăieri de corecţie la arbori şi defrişări, aceasta fiind valoarea estimată a noilor contracte.
Citiți principiile noastre de moderare aici!