Guvernul merge înainte cu demersurile privind realizarea de spitale regionale la Iaşi, Cluj şi Craiova, în ciuda nemulţumirilor exprimate de reprezentanţii administraţiei timişorene. Timişoara nu se află pe listă. Premierul Victor Ponta a spus-o răspicat din nou, zilele trecute. „Avem pentru noul exerciţiu cam 500 de milioane de euro pentru trei spitale regionale, la Iaşi, la Cluj şi la Craiova”, a afirmat social-democratul.
Primarul Nicolae Robu spune că este nevoie de un astfel de spital la Timişoara, contrar poziţiei exprimate public de colegul său de partid Horia Cristian, care afirma că oricum avem deja un spital regional, care se numeşte… Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara.
„Nu pot înţelege această atitudine a Guvernului. Nu cred că pot fi prezentate argumente solide pentru o astfel de orientare. Timişoara nu este cu nimic mai prejos decât celelalte oraşe – Iaşi, Cluj şi Craiova – care sunt prevăzute să găzduiască spitale regionale. Ba dimpotrivă (…) Eu am făcut diligenţe către Guvern, m-am adresat prim-ministrului, m-am adresat ministrului Sănătăţii pentru a se include şi Timişoara în acest program. Din păcate, prim-ministrul a anunţat că rămâne la lista de trei oraşe pe care o făcuse cunoscută cu ceva vreme în urmă. Am citit această ştire şi m-am mirat…M-am mirat şi că nici măcar n-avem un răspuns oficial, argumentat, de ce la Timişoara nu se poate face un spital regional, dar se poate face în celelalte trei oraşe. Mă nemulţumeşte această poziţie a primului-ministru, a Guvernului Ponta, evident, şi cred că este o poziţie nedreaptă în raport cu oraşul Timişoara. Ce putem noi face este să insistăm în continuare…”, a afirmat Robu, chiar dacă insistenţele sale – atât în acest caz, cât şi în cazul altor proiecte de infrastructură pentru care a fost solicitată susţinerea Guvernului – nu par să se fi auzit până acum la Bucureşti ori au fost ignorate.
Edilul-şef spune însă că mai există o opţiune: aceea ca primăria să încerce să atragă finanţare europeană pentru construirea unui nou spital la Timişoara. Unul municipal.
„Mai avem şi o altă variantă, ca prin noi înşine, prin forţele noastre, să încercăm să accedem la fonduri europene pentru realizarea unui spital municipal de o mare anvergură, care să poată primi în timpul funcţionării un regim şi o notorietate de spital regional. Aştept să văd specificaţiile pentru programele europene 2014-2020, cu speranţa că vor fi eligibile şi proiecte de realizare de mari spitale. Şi dacă vor fi, atunci cred că încă avem şanse ca prin noi înşine, printr-un proiect bine făcut, să accedem la finanţare europeană pentru a realiza un astfel de obiectiv”, a concluzionat primarul Nicolae Robu.
Cert este că la Timişoara a mai existat o tentativă de realizare a unui spital municipal. Timişorenii pot admira, de mai bine de un deceniu, scheletul Spitalului Municipal de pe Calea Torontalului. Şi tot de câţiva ani încoace timişorenii aud că acolo va fi un Institut Oncologic în cele din urmă, dar şi acest proiect, pentru care ar trebui să aloce Guvernul bani, este blocat din lipsă de finanţare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!