Cu câtă seriozitate este tratată candidatura Timişoarei pentru titlul de Capitală Culturală Europeană s-a văzut în şedinţa de consiliu local de marţi.
Consilierilor li s-a trântit în faţă, înainte să înceapă şedinţa, ca punct suplimentar pe ordinea de zi, un proiect de hotărâre privind aprobarea candidaturii şi a unui angajament de susţinere financiară de 20 de milioane de euro, timp de 6 ani, în perioada 2017-2022, în cazul în care Timişoara va fi declarată oraş câştigător în cursa pentru titlul de Capitală Culturală Europeană.
Unii dintre aleşi s-au declarat nemulţumiţi de faptul că sunt puşi în această postură, de a aproba un angajament de 20 de milioane de euro din banii timişorenilor pe un material venit înainte să înceapă şedinţa, un material pe care nici n-au avut timp să îl studieze. Li s-a explicat că nu ar fi obligatoriu să aprobe proiectul de hotărâre acum, dar că existenţa unui astfel de angajament de susţinere financiară ar cântări în procesul de jurizare odată depus dosarul de candidatură – ar fi o garanţie de susţinere concretă. Că ar fi „un avantaj”, a explicat preşedintele Asociaţiei Timişoara Capitală Culturală Europeană, Simona Neumann.
„Nu ar fi obligatoriu să stabilim de acum cu cât susţinem programele culturale în perspectiv candidaturii, dacă vom fi declaraţi oraş câştigător (…), dar în jurizare se va lua în considerare şi acest angajament. Am considerat că ar fi bine să avem un vot dat pe această sumă, pe care eu am propus-o”, a afirmat primarul Nicolae Robu.
Consilierii municipali au aprobat totuşi proiectul de hotărâre. Ce spune concret noua hotărâre?
„Se aprobă candidatura Municipiului Timișoara la acțiunea Uniunii Europene <Capitală Europeană a Culturii>, pentru anul 2021, în România. Se aprobă angajamentul de susținere financiară în perioada 2017-2022 (…), în cazul în care Municipiul Timișoara este declarat oraș câștigător, prin cuprinderea în bugetele anuale a sumei totale de 20 de milioane de euro, după cum urmează: 1,6 milioane de euro în anul 2017, 1,8 milioane de euro în anul 2018, 3,6 milioane de euro în anul 2019, 5,4 milioane de euro în anul 2020, 6 milioane de euro în anul 2021, 1,6 milioane de euro în anul 2022”, se arată în hotărâre.
Bugetul total ar urma să se apropie însă de aproape 50 de milioane de euro dacă Timişoara va câştiga competiţia.
„În urma unor analize ale bugetelor capitalelor culturale europene, Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană propune Consiliului Local al Municipiului Timișoara următoarele: buget operațional total, pentru perioada 2017-2022 – 48,5 milioane de euro, din care buget operațional suportat de Consiliul Local al Municipiului Timișoara – 20 de milioane de euro. Această sumă nu va afecta bugetul anual dedicat sectorului cultural local și se va constitui într-un fond special din cadrul bugetului orașului. Sursa veniturilor pentru cheltuielile operaționale are următoarea structură: Uniunea Europeană, Guvernul României, Consiliul Local al Municipiului Timișoara, Consiliul Județean Timiș, sponsori, alte surse”, mai precizează autorităţile locale.
Reprezentanţii Primăriei Timişoara nu s-au obosit să publice proiectul de hotărâre pe site-ul instituţiei nici măcar a doua zi după votul din consiliu, pentru ca cetăţenii să îl poată studia. Nici vorbă să fie publicat înainte de vot pentru a putea fi consultat. Până la ora publicării acestei ştiri proiectul nu a fost publicat, deşi am solicitat acest lucru.
Cei implicaţi în proiectul „Timişoara Capitală Culturală Europeană” fac însă apel la susţinerea comunităţii…
UPDATE. Proiectul a apărut în cele din urmă pe site-ul primăriei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!