Vineri a fost convocată o şedinţă extraordinară de consiliul local, solicitată special de PSD şi noii săi parteneri pentru schimbarea din funcţie a viceprimarului PNL Dan Diaconu, chiar de ziua sa de naştere, şi instalarea ţărănistului Bogdan Herzog în locul său.
Şi liberalii au cerut şedinţă de consiliu, pentru a le cere aleşilor să ia act de încetarea mandatelor de consilieri locali ale ţărăniştilor Flavius Boncea şi Bogdan Herzog, cei care asigurau majoritatea PSD, după ce cei doi au fost excluşi din partid de către conducerea PNŢCD Timişoara.
Întâlnirea aleşilor a debutat cu o ceartă legată de… cine să conducă şedinţa de consiliu local. După lungi discuţii, s-a decis prin vot şi a câştigat consilierul Radu Ţoancă. Social-democratul a prezentat o hârtie din partea conducerii organizaţiei judeţene a PNŢCD Timiş care atesta faptul că Boncea şi Herzog sunt încă membri ai partidului, deci pot fi şi consilieri. Chiar dacă şefii PNŢCD Timişoara au decis să-i excludă! „Entitatea juridică este organizaţia judeţeană”, a explicat social-democratul, care a cerut să se retragă de pe ordinea de zi cele două puncte referitoare la ei. Liberalii nu au acceptat.
Bogdan Herzog şi „Vocea Rusiei”
Primarul Nicolae Robu a explicat audienţei de ce nu poate fi viceprimar al Timişoarei, la 25 de ani de la Revoluţie, Bogdan Herzog. A citit din scrierile ţărănistului din „Vocea Rusiei”, articole pro-Putin.
„<<Putin nu are nicio vină pentru tot ce se întâmplă acolo. El este împăciuitorul, vrea ca lucrurile în zonă să evolueze pe cale pașnică (…)>>, chemaţi-l domnule Herzog şi în România, să ne împace! Eu cred că România trebuie să fie cu ochii către Uniunea Europeană, către Statele Unite. Cred că timişorenii nu-şi doresc, şi eu nu-mi doresc în echipa mea, un viceprimar al Timișoarei, un om cu o asemenea mentalitate în anul 2014. Acest subiect este temă naţională”, a afirmat Robu.
Din sală s-a strigat „Jos comuniştii”, la şedinţa de consiliu asistând şi mai mulţi revoluţionari. Primarul a explicat apoi şi ce atribuţii ar urma să aibă cei doi viceprimari ai Timişoarei, dacă va fi schimbat Diaconu. În cazul lui Bogdan Herzog a enumerat Centrul de Zi Pentru Voi, Serviciul pentru Protecţia Copilului şi Serviciul pentru Protecţia Persoanelor cu Handicap. „Sunt mai importante decât declaraţiile de proslăvire a Rusiei!”, a exclamat Robu.
În cazul vicelui Traian Stoia, edilul-şef a explicat că, fiind la o anumită vârstă şi provenind din PSD, ar trebui să se ocupe de Cantina de Ajutor Social, Direcţia de Asistenţă Socială şi Căminul pentru pensionari. Totodată, Robu a anunţat că Dan Diaconu va rămâne oricum alături de el la primărie, pentru că îi va deveni consilier personal.
„Dl Dan Diaconu a muncit din noapte până în noapte pentru primărie, nu a scris corespondenţe pentru Vocea Rusiei şi nu a ridicat în slăvi civilizaţia care se ridică acolo. Domnul Diaconu va rămâne alături de mine ca şi consilier”, a anunţat primarul, în aplauzele audienţei.
A luat cuvântul şi Bogdan Herzog, care a explicat că de fapt el nici nu şi-a dorit mandatul de viceprimar, dar şi-l asumă şi va fi o persoană constructivă, încercând să ducă înainte proiectele Timişoarei. Cât despre opiniile sale pro-ruse, ţărănistul a explicat că ar fi lucruri scoase din context şi că atitudinea sa este de fapt una echilibrată vizavi de Rusia.
„Îmi pare rău că dl primar marşează pe nişte chestii speculate în presă împotriva mea. Cred că trebuie să avem relaţii bune cu Rusia, nu trebuie să avem duşmani (…) eu personal sunt filogerman, nu filorus, dar cred că trebuie să avem o relaţie echilibrată cu Rusia. Am fost activ numai în mediul privat, nu am cu ce să fiu şantajat”, a spus Herzog.
Criticat pentru poziţiile sale, el s-a arătat apoi chiar dispus să-i cedeze funcţia de viceprimar colegului său Flavius Boncea.
Contre de la PP-DD – Petrică Folică
Consilierul PP-DD Petrică Folică a ignorat linia partidului, la fel cum a făcut-o şi în cazul vânzării sediului PSD Timiş, şi a părăsit sala, afirmând că nu-l poate susţine pe Herzog. A explicat că se retrage în nume personal, pentru că nu avea cunoştinţă despre opiniile pro-ruse ale lui Bogdan Herzog şi prin urmare nu poate susţine o asemenea persoană pentru funcţia de viceprimar al Timişoarei.
„Eu mă retrag, nu vreau să particip la acest circ (…) Eu nu am avut cunoștință despre acest om (n.r. – Bogdan Herzog). Mă deranjează că este pro-rus, în primul rând eu sunt român, înainte de a fi consilier”, a spus Folică.
Liderii organizaţiei PNŢCD Timişoara au îmbrăcat, în timpul şedinţei de consiliu, tricouri negre cu mesajul „Negociem orice, dar nu principii”. Le-au dat câte unul şi lui Boncea şi Herzog.
După mai bine de două ore de certuri, urlete şi aplauze, s-a trecut efectiv la vot. Aleşii locali au decis în cele din urmă ca Flavius Boncea şi Bogdan Herzog rămân consilieri locali.
Când s-a ajuns la schimbarea lui Dan Diaconu, aleşii PNL-PDL şi ţărănistul Adrian Orza au părăsit sala. Consilierii care au rămas, 14 la număr, au trecut la vot secret. PSD nu a reuşit să-l dea jos pe viceprimarul liberal Dan Diaconu! Le-a lipsit un vot. Au fost 13 voturi pentru schimbarea lui Diaconu şi era nevoie de 14!
În tabăra creată în jurul PSD se caută acum “trădătorul” sau “trădătoarea”.
Pentru liberali s-a încheiat cum nici nu sperau, cu aplauze şi pupături, cei prezenţi în sală cântându-i „La mulţi ani” în cor viceprimarului Dan Diaconu de ziua sa, la 37 de ani.
Citiți principiile noastre de moderare aici!