Dacă timişorenii sperau că odată cu venirea verii vor vedea o desfăşurare de forţe impresionantă pe şantierul din centrul istoric, trecând prin zonă au constatat că muncitorii pot fi număraţi pe degete…
Le-am cerut explicaţii oficialilor Primăriei Timişoara încă de luni. Răspunsul?
„Lucrările de reabilitare a spaţiilor publice din centrul istoric al municipiului Timişoara se desfăşoară anevoios ca urmare a dificultăţilor cu care se confruntă antreprenorul general, societatea Romprest SA. Menţionăm că acesta a promis că, începând din această săptămână, lucrurile se vor schimba substanţial în bine”, ne-a transmis purtătorul de cuvânt al municipalităţii timişorene, Alina Pintilie.
Că suflă vântul pe străzile şi pieţele cuprinse în proiectul de reabilitare a centrului istoric a constatat-o şi primarul Nicolae Robu.
„Lucrează puţini, e adevărat… Eu fac tot ce stă în putinţă pentru ca lucrările să ajungă la bun sfârşit în timp util, adică până la încheierea anului 2015. Mai mult de atât nu vă pot spune, pentru că lucrurile nu sunt sub controlul nostru”, a afirmat edilul, explicând că… e foarte greu să pui în practică proiecte.
Primarul Timişoarei a povestit şi o întâmplare pe care a catalogat-o ca fiind „picantă”.
A povestit că, întors recent din Statele Unite, s-a deplasat în Piaţa Unirii să vadă cum se prezintă lucrările. Contrariat de faptul că a găsit puţini muncitori pe şantier, edilul spune că a făcut conversaţie cu oamenii şi a aflat de ce sunt atât de puţini.
„Nu era niciun şef, am discutat cu muncitorii. I-am întrebat: <<Cum de sunteţi aşa puţini?>>. <<Păi mai sunt trei-patru pe aici… Apăi acum au plecat la fân, s-or dus la fân. Termină ei cu fânul şi vin înapoi>>. În aceste condiţii lucrăm. Progresul se face greu, iar în România extrem de greu. Pietrarii aceştia sunt oameni din Maramureş, din Moldova, foarte pricepuţi, dar care nu trăiesc numai din cioplit pietre”, a mai povestit Robu.
Edilul a explicat că, atunci când au de mers „la fân” şi trebuie să îşi vadă de gospodării, oamenii… „lasă piatra din Piaţa Unirii şi se duc”.
Oricum, primarul Timişoarei are tot timpul justificări pentru constructor: nu se găsesc meşteri pietrari, sunt probleme cu aprovizionarea cu piatră, nu lucrează carierele etc. – acestea au fost doar câteva dintre explicaţiile oferite de Robu. Şi asta, în condiţiile în care vorbim despre o firmă care a câştigat o licitaţie la o valoare considerabilă, pe un proiect finanţat din fonduri europene.
Termenul iniţial de finalizare pentru centrul istoric era 29 iulie, acum autorităţile locale speră ca lucrările să fie gata până la sfârşitul anului ca să nu piardă banii de la UE.
„Evident că există clauze contractuale, firma suportă eventualele daune, dar (…) orice nerealizare a unui contract conduce la litigii, litigiile durează ani de zile… Noi trebuie să fim întotdeauna constructivi la maximum, că nimeni nu iese în câştig dintr-o nerealizare a unui proiect. E foarte greu să pui în practică proiecte în România, şi mai ales proiecte din acestea mai delicate. Eu gândesc pozitiv şi consider că nu vom ajunge în situaţia să dăm vreun ban înapoi, însă nu de primar depinde, eu fac absolut tot ce îmi stă în putinţă”, a conchis Robu.
Municipalitatea a reuşit să finalizeze recent licitaţia pentru punerea în valoare a vestigiilor arheologice descoperite în centru, lucrări care nu au fost cuprinse în proiectul iniţial.
Patru pieţe şi zece străzi din zona Cetate au intrat în reabilitare prin proiectul primăriei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!