Practic, de lucrările pentru demolarea baricadei buclucașe ar trebui să se ocupe Colterm, E.ON și probabil SDM sau firma care lucrează deja de aproape doi ani pentru lărgirea la patru benzi a Căii Martirilor (n.r din toamna lui 2016). Spunem practic, pentru că, teoretic, doar Colterm ne-a informat, la solicitarea noastră, ce se întâmplă acolo.
Planurile erau ca șantierul să fie deschis de Colterm, care are o magistrală în construcția uriașă, apoi să lucreze și E.ON, urmând ca lucrarea să fie finalizată tot de Colterm, potrivit reprezentanților societății de termoficare.
Se lucrează deja de aproape două săptămâni acolo, iar reprezentanții Colterm ne spuneau încă de marți că sunt în grafic cu lucrările.
„Jumătate din conductă este deja introdusă, însă acum așteptăm ca cei de la gaz să rezolve cu rețeaua lor. Lucrările sunt în grafic”, a spus, pentru tion.ro, Ofelia Herghelegiu, purtător de cuvânt Colterm.
Am vrut să aflăm mai exact și ce trebuie să facă E.ON acolo, așa că am solicitat un punct de vedere de la Delgaz Grid, noua denumire a companiei de gaz. Se pare că lucrările se desfășoară în același haos cu care ne-a obișnuit Primăria Timișoara. Șantierul s-ar desfășura pe banii primăriei, iar cei de la E.ON încă așteaptă să fie anunțați când să oprească gazul, ei spunând că nu au lucrări în zonă, ci doar trebuie să oprească gazul pentru ca primăria să intervină.
„Reprezentanţii Delgaz Grid nu au o lucrare în desfăşurare în intersecţia Căii Martirilor cu strada Mareşal Constantin Prezan. În această locaţie, compania noastră urmează să ofere sprijin pentru devierea unei conducte existente în intersecţie, lucrare aferentă unui proiect al Primăriei Municipiului Timişoara. Delgaz Grid va face oprirea necesară şi va scoate din funcţiune segmentul de conductă care, conform proiectului primăriei locale, urmează să fie deviat. Angajaţii noştri vor implementa cele de mai sus de îndată ce responsabilii din cadrul Primăriei Municipiului Timişoara vor anunţa Delgaz Grid că firma de construcţii contractată urmează să înceapă lucrările. Până în prezent, nu ne-a fost comunicată o dată de începere a acestora”, se arată într-un răspuns trimis de Delgaz Grid pentru tion.ro.
În paralel, ne mai anunță Departamentul Comunicare Corporatistă al Delgaz Grid, compania începe lucrări de investiție pe un alt segment al străzii Mareșal Constantin Prezan (n.r. fosta Lidia). Primăria are deja un studiu de fezabilitate pentru „modernizarea și extinderea la patru benzi a străzii Lidia”.
„În paralel, Delgaz Grid va începe lucrări de investiţie pe un alt segment al străzii Mareşal Constantin Prezan, odată cu începerea lucrărilor din proiectul Primăriei Municipiului Timişoara din intersectia menţionată şi îşi va concentra resursele pentru a minimiza disconfortul provocat de limitările traficului din zonă. Lucrările de modernizare vor fi executate pe o lungime totală de 8,75 kilometri de conducte şi branşamente de gaze naturale şi sunt în valoare de 4.950.000 Lei”, ne mai spun cei de la fosta E.ON.
Au fost nenumărate discuții cu privire la baricada de pe Martirilor. S-a spus că va fi demolată, apoi că cei de la gaz nu vor să își mute rețeaua în subteran, luându-se decizia să fie estetizată. Până la urmă, iată că toți cei implicați au reușit să se pună de acord și s-a decis demolarea construcției de la intersecția Martirilor cu Lidia și introducerea conductelor în subteran.
Primarul Nicolae Robu a fost cel care a anunțat că „s-a schimbat schimbarea schimbării”.
„Până la urmă s-a discutat cu E.ON și se poate muta rețeaua de gaz. Colterm, de asemenea, poate să intre în subteran cu acea conductă de la intersecția Martirilor cu Mareșal Prezan. După părerea mea, cu tot cu intersecția Martirilor Prezan, nu e de lucru mai mult de două luni. Restul trebuie să fie terminat în două săptămâni”, spunea edilul-șef.
În timp ce se lucrează la baricadă ar trebui finalizate și lucrările pe Calea Martirilor, începute încă din toamna lui 2016. Pe tronsonul de la strada Lidia (n.r. Mareșal Constantin Prezan) până la ieșirea din oraș au fost amenajate patru benzi de circulație, precum și piste pentru biciclete și trotuare noi.
Cititorii noștri atrag atenția că acolo nu prea se lucrează și spun că s-au săturat să meargă zilnic prin șantier. Administratorul firmei Super Construct spune că se lucrează deja de ceva vreme la cămine și că se așteaptă stâlpii, care urmează să fie montați pe partea dreaptă, iar apoi se va turna stratul de uzură, atât pe carosabil, cât și pe trotuare.
„Sper ca până la sfârșitul lunii să terminăm tot ce ține de noi, luna iunie, să fim ieșiți de acolo”, ne-a spus Narcis Filip, administrator Super Construct.
În cadrul acestui proiect au fost reamenajate și intersecțiile Calea Martirilor – strada Mureș și Calea Martirilor – strada Gavril Musicescu. De șantier se ocupă firmele SuperConstruct şi Electroechipament Industrial, iar lucrările costă peste 9,4 milioane de lei cu tot cu TVA, banii provenind din bugetul local. Termenul oficial de închidere a șantierului de pe Martirilor era luna mai a anului 2018, dar până la urmă a fost prelungit pe baza zilelor de iarnă.
UPDATE. Robu: Noi facem lucrarea, nu avem subcontractant
Deși au spart intersecția Calea Martirilor cu Lidia, reprezentanții primăriei încă nu știu ce firmă se ocupă de mutarea conductelor de gaz. Oficialii instituției de pe C.D. Loga spun că au încercat să negocieze cu o firmă de instalații lucrarea, dar prețul cerut a fost prea mare, așa că s-au pus să caute alt subcontractant.
„Directorul Direcției Edilitare mi-a spus că noi trebuie să mutăm conducta E.ON și nu se înțelege cu Instgat, care cere foarte mult, și caută un alt operator autorizat de cei de la gaz să intervină”, ne-a explicat primarul Nicolae Robu.
Lucrarea este foarte dificilă, dar muncitorii contractați de primărie s-au apucat să spargă și să blocheze intersecția fără să știe cu cine lucrează pentru mutarea conductelor de gaz. Rămâne de văzut când va fi găsit un subcontractant și cât vor mai fi nevoiți șoferii să circule cu restricții prin zonă.
Articole pe aceeași temă:
A inceput demolarea baricadei de pe Calea Martirilor. Sunt restrictii de circulatie
Citiți principiile noastre de moderare aici!