Momentul propice pentru a gusta din experiențele oferite de fiordurile norvegiene este undeva între lunile iunie și august. În restul anului, majoritatea hotelurilor din zonă sunt închise, iar multe dintre activități nu se pot practica. O altă variantă ar fi în perioada mai – septembrie, însă cu cât se extinde perioada de timp, cu atât vremea este mai imprevizibilă.
Geirangerfjord
Traseul de 20 km pe apă de-a lungul Geirangerfjord, inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO, este una din cele mai fermecătoare plimbări cu barca din lume. Gospodării demult abandonate se agață de marginile abrupte ale fiordului, lângă cascade învolburate, în timp ce feribotul care pleacă din Geiranger îi transportă lin prin ape de smarald pe toți cei care doresc o excursie în inima naturii norvegiene.
Lysefjord
Lysefjord se află în apropiere de orașul Stavanger. Pereții impozanți din granit ai Lysefjord, precum și impresionantul Amvon din piatră, situează acest fiord printre preferatele turiștilor. Amvonul din piatră (Preikestolen) este una din imaginile caracteristice pentru relieful Norvegiei. Această suprafață plată din piatră, cu margini abrupte, situată la 604 m înălțime, îi va face și pe cei mai aventuroși vizitatori să se gândească de două ori dacă au sau nu rău de înălțime.
Snøvegen
Snøvegen, sau Drumul de Zăpadă este una din „consecințele” existenței fiordurilor. Este un drum croit prin zăpada înaltă de câțiva metri, care urcă de la nivelul mării către platoul muntos care desparte orașele Aurland și Lærdalsøyri. Drumul devine apoi abrupt, iar imaginea este fantastică – o coborâre printr-un „tunel” de zăpadă ce pare din ce în ce mai îngust.
Calea ferată Oslo-Bergen
Există numeroase posibilități de a ajunge în regiunea de vest a Norvegiei pentru a vedea fiordurile. Calea ferată care leagă capitala Oslo de Bergen este însă cea mai plăcută metodă. Călătoria cu trenul pe acest traseu duce prin pădurile din sudul Norvegiei, prin platoul Hardangervidda și apoi spre Bergen, la marginea ținutului fiordurilor. Astfel, în timpul călătoriei spre frumusețile fiordurilor, turiștii pot avea contact și cu alte peisaje de poveste de pe traseu.
Fiordurile, la bordul unui caiac
Pentru o experiență completă a fiordurilor, nimic nu se compară cu o plimbare cu caiacul. Acest mijloc de transport oferă o imagine completă a reliefului, combinată cu senzațiile oferite de apele înghețate care duc lin prin ținutul fiordurilor. Cea mai potrivită locație pentru astfel de activități este Lustrafjord. Turiștii pot profita de excursiile cu caiacul organizate în apropiere de orașul Solvorn. De asemenea, în această zonă există o colonie de foci, care cu siguranță le vor ține companie vizitatorilor pe traseu.
Oslofjord
Oslofjord nu dispune de fațade muntoase abrupte, ghețari impresionanți sau cascade nesfârșite, precum celelalte fiorduri. Oslofjord are mai degrabă o atracție făcută de om, nu de natură. Aici se află capitala Norvegiei, Oslo. Este un centru al artei și culturii, cu numeroase muzee și galerii de artă de talie mondială. Natura își spune totuși cuvântul și în cazul capitalei norvegiene. Metropola este înconjurată de păduri, dealuri și lacuri, care oferă posibilitatea unor drumeții și excursii plăcute, la doar câțiva kilometri de centrul cosmopolit al Norvegiei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!