Săpăturile pentru realizarea drenurilor au condus la descoperirea, la intersecția dintre străzile Cantemir si Blaga, a unor ziduri care provin de la cetatea angevină a Timișoarei.
”Aceste ziduri sunt din piatra ecarisată, legată cu mortar, sunt masive și fac parte dintr-unul dintre bastioanele laturii de nord-est a cetății. Imediat, lucrările au fost oprite și se vor executa cercetări arheologice preventive pe latura de vest a străzii Blaga, de la intersecția cu Cantemir până în zona Modex. Cercetările au o importanță crucială pentru precizarea localizării exacte a cetății care apare în documentele medievale sub numele de castrum Thymes, dar și a evoluției acesteia din perioada angevină și a lui Ioan de Hunedoara. Aceste cercetări necesită fonduri suplimentare din partea beneficiarului, dar cred cu fermitate că sumele respective sunt derizorii raportate la beneficiile imense pe care cercetările le vor aduce cetățenilor Timișoarei, lumii științifice, prin lămurirea începuturilor urbei noastre, începuturi despre care, în acest moment, știm atât de puțin”, a declarat, pentru www.tion.ro, prof. dr Florin Drașovean.
În 1307, Carol Robert de Anjou a vizitat pentru prima dată Timișoara, iar în următorii opt ani, până în 1315, a construit aici un palat care semăna cu o cetate, pe locul în care se află astăzi castelul Huniade. În 1316, Carol Robert de Anjou mută capitala la Timișoara, palatul devenind reședința sa. Aici primea solii străini, de aici guverna țara. A fost prima perioadă de înflorire a orașului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!