Încadrat cronologic la sfârșitul Eneoliticului, în tranziție spre Epoca bronzului, fenomenul cultural Baden s-a manifestat în vestul și nord-vestul României (Banat și Transilvania), în nordul Ungariei, Slovacia și Austria. Primele materiale ale culturii Baden au fost descoperite în a doua jumătate a secolului al XIX-lea și publicate de J. Hampel. Primele completări importante pe această temă le-a făcut, la începutul secolului XX, Milleker, cu cercetările efectuate în Banat.
Cea mai apropiată așezare cunoscută a culturii Baden, față de Piața Unirii, se află în Freidorf. Ea a fost descoperită de arheologii timișoreni la săpăturile preventive din 2006, determinate de construcția unei hale. Au fost descoperite aici mai multe locuințe eneolitice, de tip bordei, și un bogat material ceramic, aparținând culturii Baden.
Ceramica Baden este, de regulă, brun-gălbuie sau neagră, lucrată cu mâna, decorată cu incizii în pastă, în trei șiruri, în brâuri sau, uneori, în zig-zag sau ghirlandă. Fragmentele găsite în Piața Unirii au fost încadrate , fără dubii, de echipa de arheologii coordonată de Alexandru Szentmiklosi, în cultura Baden, veche de 3000 de ani.
Acestea sunt primele vestigii preistorice descoperite de arheologi în actuala campanie de cercetări de salvare, generată de proiectul de pietonizare a centrului Timișoarei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!