Reprezentanţii municipalităţii susţin că în unele zone nu s-a putut lucra, chiar dacă arheologii şi-au terminat treaba, pentru că s-a aşteptat o „optimizare” a proiectului privind reabilitarea centrului istoric, astfel încât să fie inclusă în proiect şi punerea şi valoare a vestigiilor arheologice descoperite, şi aprobarea unui act adiţional la contract pentru aceste lucrări de punere în valoare, având în vedere că vorbim despre un proiect pe fonduri europene.
„Lucrările nu stagnează, se lucrează… La pavaj încă nu se poate lucra până nu se face actul adiţional la contract în urma aprobării de lucrări suplimentare necesitate de descoperirile arheologice. Săptămâna aceasta se va desfășura procedura de atribuire a lucrărilor speciale, a căror necesitate a apărut în urma descoperirilor și imediat după aceea se va semna contractul aferent și se va trece la treabă. Aceste lucrări nu presupun costuri suplimentare, sunt în limita costurilor, numai că legea te obligă să pui în valoare descoperirile arheologice în modul cel mai potrivit. Până nu știi ce ai descoperit, n-ai cum să imaginezi ce trebuie făcut. Drept urmare, aceste lucruri n-au putut fi concepute de proiectanți la început, ci numai după ce s-a făcut descoperirea. Peste două săptămâni se va putea lucra în forță”, dă asigurări primarul Nicolae Robu.
În plus, edilul spune că nu s-a putut lucra în ritmul dorit din cauza vremii nefavorabile, pentru că au fost multe ploi.
„În ultima vreme nu s-a putut lucra practic pe niciun șantier. Pe când să se zvânte, a venit o nouă ploaie. De vreo două luni încoace am avut o vreme foarte nefavorabilă. Chiar în ultima perioadă extrem de nefavorabilă. Nu s-a putut lucra…”, a motivat Robu.
În ceea ce priveşte lucrările de pavare cu piatră, până acum s-au făcut nenumărate teste pe micuţa stradă dintre Piaţa Libertăţii şi Piaţa Sf. Gheroghe, strada Fără Nume.
Prima piaţă publică pavată în cadrul proiectului ar urma să fie Libertăţii.
„Se va pune pavajul… Piața Libertății, Lucian Blaga, Vasile Alecsandri, strada Fără Nume – acestea sunt primele care se vor finaliza. Nu am mai trecut pe strada Fără Nume, nu am văzut cum arată pavajul… dar este pus numai de probă. Eu nu pot să impun, pentru că proiectanții au dreptul lor la propria abordare. Eu am ținut neapărat ca pe străzile cu mare flux pietonal – care sunt Lucian Blaga, Vasile Alecsandri, Mercy și Eugeniu de Savoya – să fie acea zonă de promenadă cu granit de forme regulate și de dimensiuni mai mari. În rest, pe celelalte străzi, unde va fi mai puțină promenadă, acolo arhitecții au făcut așa cum consideră ei, fără să mai fi cerut eu schimbări. Şi s-a mers pe ideea acestei pietre cioplite, care este destul de neregulată și care nu este foarte comodă la mers. Așa e și în centrul istoric din București și așa e în mai multe locuri, că aşa e moda… În Piața Unirii va fi tot piatră, cum a fost, aceeaşi piatră, cea care corespunde, iar cea care este spartă și foarte neregulată va fi înlocuită cu alta tot de tipul acela”, a mai explicat primarul.
Patru pieţe şi zece străzi din zona Cetate au intrat în reabilitare prin proiectul pe fonduri europene. Termenul de finalizare a lucrărilor este iulie 2015.
Citiți principiile noastre de moderare aici!