Tot atunci, primarul Nicolae Robu anunța și termenele de realizare a extinderii la patru benzi: Ștefan cel Mare – 10 luni, Eroilor – 9 luni. De altfel, acestea sunt și termenele consemnate în contractele semnate între reprezentanții Primăriei Timișoara și cei ai celor două firme angajate să le reabiliteze și să le extindă.
A trecut exact un an de la acel moment, iar lucrările nu par să se apropie de final. Mai mult, panourile de identificare ale celor două lucrări diferă major de contractul semnat cu municipalitatea. Astfel, la Podul Eroilor, pe panou este trecut termenul din autorizația de construcție, nu cel din contract, care este de 24 de luni, spre deosebire de nouă, finalizarea lucrărilor fiind dată în 23 aprilie… 2020.
Interesant este și panoul de lucrări de la Ștefan cel Mare. Aici, termenul este trecut corect – 10 luni -, însă data începerii lucrărilor a fost trecută din greșeală 24 aprilie 2017, modificată apoi din pix cu anul corect – 2018. Data finalizării lucrărilor este trecută februarie 2019, ziua fiind acoperită cu o bandă adezivă.
Trebuie însă menționat că lucrările la cele două poduri au fost sistate timp de patru luni, anul trecut, după ce muncitorii au descoperit rețele de utilități care nu apăreau în proiect, acesta trebuind să fie modificat. Cele două șantiere au fost reluate abia la mijlocul lunii octombrie a anului trecut. Apoi a venit iarna, deci s-a dat din nou ordin de sistare. Și așa am ajuns în mai 2019, iar lucrările nu par să se apropie de final.
„La Podul Dragalina, cel care este cel mai important pentru trafic în momentul de față, acum se lucrează la noul pod în amonte, cel care e în aval este realizat. Se lucrează la cofrare și armare, respectiv betonare a acelor de pod pentru noul pod din amonte. Cu atât mai mult lucrările perturbă mobilitatea în oraș, cu cât și tramvaiul nu mai poate ajunge la gară pe acest traseu. Asta evident ne creează probleme. Acum vine o perioadă de vacanță, când traficul va fi mai slab”, a declarat în această săptămână primarul Nicolae Robu.
Și el a fost surprins să afle că panoul de la Eroilor arată un termen de realizare de 24 de luni, însă susține că nu se va face nicio prelungire de termen.
„Nu s-a actualizat probabil, nu știu ce scrie pe panouri. Nu se face nicio prelungire de termen, trebuie înțelese lucrurile corect. Dacă se întrerup lucrările pentru anumite perioade de timp, atunci se adaugă acel interval de timp când lucrările au fost întrerupte pe motive bine întemeiate, și nu din cauza firmei care execută lucrările… nu se dă ordin de sistare. Ordin de sistare se dă pe motive foarte întemeiate, condițiile meteo nu permit să se lucreze, pentru că este o lege care stabilește în ce condiții se pot face anumite operații. Se numără zilele respective. Pot fi situații, cum am avut, când se descoperă lucruri în subsol, de care nu am știut înainte. Și atunci se întâmplă destul de frecvent ca în timpul lucrărilor să se descopere te miri ce. Câteodată, ce se descoperă este un impact asupra proiectului, implică modificări de soluții date de proiectanți. Atunci se dă ordin de sistare, proiectantul elaborează modificările din proiect, elaborează noile soluții și când el e gata, cu toate semnăturile de rigoare, se vine și se dă ordin de reluare a lucrările. Toate acele zile în care nu s-a putut lucra se numără. Se adaugă acele zile la termen, deci firma nu primește nicio zi în plus ca termen de lucru. La fiecare sistare de lucrări trebuie să se actualizeze termenul final”, a mai spus Robu.
Mai mult, primarul este convins că lucrările sunt în termen și vor fi finalizate la timp. Care este noul termen nici el nu poate să spună, pentru că ține de dirigintele de șantier să calculeze zilele în care nu s-a putut lucra.
„Noi suntem în termene. Au fost întrerupte lucrările și la Eroilor… Eu nu știu detaliile tehnice, aici este răspunderea proiectantului, a executantului și a dirigintelui de șantier. Iar din partea primăriei este un responsabil de proiect, care urmărește și el ce se întâmplă acolo. Nu știu de unde este această inadvertență, eu am spus la început ceea ce mi s-a comunicat. Dacă licitația a avut ca termen 11 luni, atunci 11 luni apar și în contract. E posibil să nu fi avut această informație. E posibil să fi făcut eu o estimare, dar dacă nu aveam datele din contract, atunci e posibil ca eu să spun că estimez 10-11 luni. În orice caz, nu se face nicio adăugire de zile de lucru pentru executant, pentru că el nu s-a mobilizat la timp sau mai știu eu din orice alt motiv. Toate modificările de termen final sunt urmare a sistării lucrărilor, sistare care nu se face decât bine motivat, pentru că cine vine cu ordinul de suspendare a lucrărilor”, a explicat Robu.
În opinia lui, este perfect normal ca pe panouri să fie trecută valabilitatea autorizației de construcție, nu termenul din contract, însă dă asigurări că lucrările nu vor dura doi ani.
„Nu știu să vă spun, probabil că au adăugat când au făcut inscripția perioada de emitere a lucrărilor. Probabil au scris termenul de valabilitate a autorizației de construcție, poate fi asta, dar nu înseamnă că ei pot lucra fără penalități timp de 24 de luni. Deci autorizația, după 24 de luni, indiferent că plouă sau că ninge, își pierde valabilitatea. Se poate da o prelungire, dar probabil că asta se referă, la durata autorizației de construcție. E posibil ca acele 9-10 luni trebuie să se contorizeze pe parcursul a 24 de luni cât e valabilă autorizația. Probabil că de aici apare ambiguitatea, n-or fi scris în termeni clari”, a concluzionat Robu.
De reabilitarea și extinderea podului Ștefan cel Mare se ocupă firma Tehnodomus din Arad, iar de reabilitarea și extinderea podului Eroilor se ocupă firma Super Construct.
Articole pe aceeași temă:
http://www.tion.ro/incep-santierele-in-zona-iosefin-e-oficial-tramvaiele-nu-mai-merg-pana-la-gara/2046842
http://www.tion.ro/santierele-de-la-podurile-din-iosefin-in-hibernare-pe-dragalina-nu-sunt-muncitori-la-eroilor-se-lucreaza-lent/2093724
http://www.tion.ro/reapar-muncitorii-pe-podul-dragalina-dupa-4-luni-de-pauza-robu-trebuie-sa-se-profite-de-vreme/2128315
Citiți principiile noastre de moderare aici!