Prin Ordonanța 114, Guvernul Dăncilă a stabilit un salariu minim brut în domeniul construcțiilor de 3000 de lei, în creștere cu aproape 60 la sută față se salariul minim brut de 1900 de lei. Măsura s-a dorit să stimuleze acest domeniu și să readucă în țară constructori calificați, însă a lovit și în domenii unde nimeni nu se aștepta. Astfel, Consiliul Local Timișoara, cel care controlează Societatea de Drumuri Municipale, a fost nevoit să aprobe creșterea lefurilor drumarilor, ceea ce practic a dus la o scumpire a tuturor serviciilor practicate de societatea municipalității timișorene. De exemplu, valoarea contractului de semnalizare rutieră este dublă față de acum doi ani.
Primarul Nicolae Robu susține că legea este însă și mai proastă, deoarece obligă SDM să plătească acest salariu minim de 3000 de lei brut tuturor angajaților, indiferent dacă aceștia au pregătire în construcții sau nu, ceea ce înseamnă inclusiv portarii sau femeile de serviciu. Cum majoritatea fondurilor societății vin de la Primăria Timișoara, asta înseamnă o presiune mai mare pe buget.
„Au fost la un moment discuții, astea sunt ajustări care au în spate Ordonanța 114. Aici nu ai ce să faci. Legea este atât de proastă încât obligă o societate de construcții să dea acest salariu minim tuturor angajaților, indiferent dacă ei lucrează în construcții sau nu. SDM are femei de serviciu și portari și are obligația să-i plătească la salariul minim de 3.000 de lei, este aberant. Și atunci, trebuie să crești tarifele inițiale, că asta prevede ordonanța. Că obligând agentul economic la cheltuieli salariale mai mari, se propagă obligația către cel cu care este sub contract să-i plătească mai mult pentru a acoperi acele cheltuieli”, a declarat Robu.
În 2017, SDM a decontat servicii în valoare de 7.375.097,97 lei, adică aproape 1,6 milioane de euro la acea vreme. Pentru lucrări de „semnalizare rutieră luminoasă – semafoare” a încasat 2,31 milioane de lei, pentru lucrări de „semnalizare rutieră verticală – indicatoare” 961.840 de lei, iar pentru lucrări de „semnalizare rutieră orizontală – marcaje rutiere” suma de 4,09 milioane de lei. Bilanțul SDM pe 2018 încă nu a fost finalizat.
Articole pe aceeași temă:
http://www.tion.ro/cresc-salariile-la-sdm-minimum-3-000-de-lei-pentru-drumari-primaria-plateste-dublu-pentru-semnalizarea-rutiera/2207624?fbclid=IwAR3FWVcglNqj_zUrU_w9rMIjzwFRJmh-Uja_DKvdm4j_FhrREXE3WU6ZQjk
Citiți principiile noastre de moderare aici!