Țiganizarea României este ”o spaimă nemotivată”, crede fostul ministru de Externe Adrian Cioroianu căci, ”cu cât se-mbogățesc și o duc mai bine, și țiganii, ca și românii, fac mai puțin copii”. Fenomenul este o lege verificată a istoriei: ”se întâmplă cu toate celelalte nații, cel puțin în această parte a Europei. Și cu cât natalitatea unora dintre ele scade, cu atât vin spre noi alții, cu o vitalitate mai mare, din China, din țări musulmane sau din altă parte. Așa că teama asta că țiganii ne vor lua locul nouă, românilor, e complet absurdă. Decât să perpetuăm obsesia asta, mai bine am observa ritmul în care se construiesc moschei”, susține Cioroianu.
Cartea “Cea mai frumoasă poveste. Câteva adevăruri simple despre istoria românilor” cuprinde scenarii ale serialului TV dedicat istoriei României și analize ale unor subiecte sensibile, precum lupta pentru pace a lui Ceaușescu, tezaurul României, fuga generalului Pacepa sau Palatul Telefoanelor (primul bloc-turn dintr-un Manhattan al Bucureștilor proiectat de americani), pe care istoricul le abordează cu evidentă pasiune.
”Sunt frustrat să aud că elevii fug de istorie, pentru că li se pare complicată și plictisitoare. (….) Sunt sătul de cât de urât se vorbește în media despre istoria României. Ca un antidot la aceste bombardament de clișee am realizat emisiunea TV și am scris această carte”, a explicat Cioroianu.
”Nu putem ignora trecutul, căci nu o să ne cunoaștem pe noi înșine suficient”, a avertizat istoricul Victor Neumann, care a prezentat volumul, alături de Lia Faur. Librăria Cărturești din Mall a fost arhiplină la lansarea cărții, iar cei care au cumpărat ”Cea mai frumoasă poveste” (publicată la editura Curtea Veche) s-au ales nu doar cu o lectură pasionantă, ci și cu un autograf al autorului. Ocazia de a sta de vorbă cu fostul ministru, pe marginea istoriei, nu este ratată, căci Cioroianu promite să revină des la Timișoara, căci se pregătește pentru mai multe episoade ale serialului TV, despre Revoluția din 1989.
Citiți principiile noastre de moderare aici!