Pentru ca, atunci când se eliberează, deținuții să se poată reintegra mai ușor în societate și să își găsească un loc de muncă, Penitencirul Timișoara, în parteneriat cu Penitenciarul Botoşani, Penitenciarul Satu Mare, Fundaţia Şcoala de Afaceri şi Meserii Timişoara şi S.C. Medlife SA Bucureşti au implementat proiectul „O șansă în plus”. Este vorba despre un proiect pe fonduri europene. Obiectivul principal al proiectul este calificarea sau recalificarea profesională, teoretică și practică a persoanelor private de libertate în domeniul construcțiilor și creșterii animalelor. La terminarea cursului deținuții vor primi o diplomă, recunoscută în România și în străinătate, care le va atesta cunoștințele în domeniile respective. Proiectul a început în februarie 2011 și se va încheia în ianuarie 2014.
Durata cursurilor variază, cel mai îndelungat fiind de șase luni. Persoana privată de libertate care s-a înscris în proiect urmează și finalizează cursurile beneficiază și de o scădere de până la 30 de zile a numărului de zile de detenție.
Absolventul cursului are obligația ca în primele șase luni de zile de la eliberarea din penitenciar să își găsească un loc de muncă și nu are voie să refuze mai mult de trei oferte din partea programului.
„Proiectul vizează calificarea unui număr de 800 de persoane private de libertate, în parteneriat cu încă alte două regiuni din România, respectiv cea de nord-est și nord-vest, reprezentate de penitenciarele din Satu Mare și Botoșani. Proiectul vizează calificarea pe patru profesii, evaluate de experți ca fiind cerute pe piața de muncă. În stabilirea acestor criterii, care vizează reintegrarea în viața socială și pe piața forței de muncă a fostelor persoane private de libertate, pentru că un număr mare dintre acești provin din mediul rural, calificarea într-o profesie pe care nu s-a pus preț în ultimii 20 de ani, ar fi cea de fermier, respectiv de crescător de animale. Celelalte patru specialități vizează aspecte deficitare identificate și solicitate de către angajatori, respectiv finisori în construcții, tâmplar universal, tâmplar de aluminiu și vase plastice. Acest proiect vizează atât dobândirea priorităților teoretice, cu o serie de parteneri specializați, cât și a cunoștințelor practice, urmărind ca până la punerea în libertate cei care traversează aceste cursuri să dobândească și abilități practice suplimentare. Astfel, încercăm să căutăm contracte de prestări servicii între penitenciar și diverse firme care au aceste profile de activitate. Dorim să căutăm repere în care o parte dintre persoanele private de libertate să poată rămână angajați ai firmelor unde lucrează cât sunt în detenție.
Proiectul durează trei ani de zile, a început în februarie 2011 și se încheie în ianuarie 2013. Durata cursurilor este diferențiată în funcție de specificul acestora, durata maximă fiind de șase luni. Persoana privată de libertate, care este implicată în proiect, urmează și finalizează aceste cursuri li se scade un anumit număr de zile din pedeapsa executată. Autorizările pe care le primesc sunt valabile în România și străinătate, astfel încât șansele lor de a-și face viața mai utilă sau mai performantă să crescă. Ca un element de noutate, pentru că toți banii, fie primiți de la Guvernul României, fie primiți pe diverse axe de finanțare din fonduri europene, trebuie să aibă o finalitate și pentru finanțator. Echipa de management a hotărât ca fiecare doritor să completeze, pe propria răspundere, ca după punerea în libertate, în șase luni de zile să își caute un loc de muncă. Nu are voie sa refuze mai mult de trei oferte pe care le facem noi, prin intermediul partenerilor sau a unor firme specializate în managementul resurselor umane. În caz contrar, banii investiți pentru calificarea lui urmează să fie returnați și dați în debit la administrațiile financiare unde au domiciliul”, spune Ioan Băla, directorul Penitenciarului Timișoara.
Detinuti cu diploma la Penitenciarul Timisoara
Peste 80 de elevi inscrisi in noul an scolar la Penitenciarul Timisoara
Citiți principiile noastre de moderare aici!